Η επαφή με τα ελαιόδεντρα τη στιγμή της συγκομιδής ήταν αρκετή για να γεννηθεί μια επιχειρηματική ιδέα, η οποία επτά χρόνια μετά έχει δημιουργήσει ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας που ταξιδεύει με έναν πρωτότυπο τρόπο στις αγορές του εξωτερικού.
Δύο νέα αδέλφια, ο 31χρονος Θάνος και ο 33χρονος Πάνος Κλουτσινιώτης, παράγουν, μεταποιούν και πωλούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τρεις διαφορετικές ποικιλίες κορινθιακού ελαιολάδου σε μία συσκευασία εμπνευσμένη από τον αρχαίο αρύβαλλο. Τα δύο αδέλφια καλλιεργούν τη δική τους γη με τις ποικιλίες Κορωνέικη, Πατρινιά και Μεγαρίτικη, ενώ δημιουργούν και ένα γλυκό ξίδι, με βάση το βιολογικό αγιωργίτικο κρασί, το πετιμέζι και φλούδες περγαμόντου.
Συνεργάζονται με μία ομάδα 17 παραγωγών, οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές για την επίτευξη υψηλής ποιότητας, έχουν καταφέρει να πουλήσουν το προϊόν τους σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγορές, αλλά και να συνεργαστούν με βραβευμένα εστιατόρια. Στόχος τους ήταν να βρουν εκείνες τις πρακτικές τόσο στην παραγωγή όσο και στη συγκομιδή που θα αναδείξουν τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Η επιχειρηματική τους ιδέα εμφανίστηκε το 2012, όταν τη στιγμή που βρίσκονταν σε δίλημμα να φύγουν ή να μείνουν στην Ελλάδα επισκέφτηκαν το χωριό καταγωγής τους, το Μελίσσι Κορινθίας, για διακοπές. «Εκεί ήρθαμε σε επαφή με όλη την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου και της συγκομιδής, ενώ είδαμε όλη τη διαδικασία που πραγματοποιείται στο ελαιοτριβείο.
Και ήταν τότε που μας ήρθε η ιδέα να ασχοληθούμε με την παραγωγή και την προώθηση του ελαιολάδου και να συνδέσουμε την επαγγελματική μας πορεία με το συγκεκριμένο προϊόν. Ιδρύσαμε, λοιπόν, τη νεοφυή επιχείρηση Melissi & Co, με το σήμα Ladolea», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θάνος.
Χρηματοδότηση
Με αρχικούς επενδυτές τους γονείς τους, ο Θάνος και ο Πάνος ξεκίνησαν τις επαφές με τους παραγωγούς της περιοχής, με ειδικούς επιστήμονες του κλάδου της υγείας και γευσιγνώστες. Παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για να μάθουν όλη την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου, αλλά και σεμινάρια γευσιγνωσίας. Έχοντας λάβει και χρηματοδότηση σε μορφή μικροπιστώσεων από την εταιρεία Action Finance Initiative ξεκίνησαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Παραγωγή και συσκευασία
Το παραγωγικό κομμάτι, αλλά και το κομμάτι της συγκομιδής και της ελαιοποίησης του καρπού έχει αναλάβει ο Πάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τη δημιουργία των συνεργαζόμενων παραγωγών.
Όταν ξεκινήσαμε, αντιμετωπίσαμε δυσκολία να πείσουμε τους παραγωγούς να συνεργαστούν μαζί μας, καθώς ξεκινήσαμε και εμείς με μικρές ποσότητες. Επίσης, χρειαζόμασταν ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που σε συνεργασία με εμάς, αλλά και με γεωπόνους θα ακολουθούσαν συγκεκριμένες πρακτικές. Τη δεδομένη στιγμή, όσο μεγαλώνει η παραγωγή και η ζήτηση μάς προσεγγίζουν από μόνοι τους οι παραγωγοί
αναφέρει ο Πάνος.
Τα δύο αδέλφια ήθελαν να βρουν την κατάλληλη συσκευασία που θα φιλοξενήσει το ποιοτικό αυτό προϊόν. «Θέλαμε να διαφοροποιηθούμε, δεν θέλαμε μία απλή γυάλινη συσκευασία του εμπορίου. Βρήκαμε, λοιπόν, από το μουσείο της αρχαίας Κορίνθου τον αρύβαλλο, το σκεύος όπου έβαζαν το ελαιόλαδο με το οποίο άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με τη βοήθεια γραφιστών, καταφέραμε να το επανασχεδιάσουμε, δίνοντάς του μια πιο σύγχρονη μορφή», τονίζει ο Θάνος. Τα δύο αδέλφια για την κατασκευή των συγκεκριμένων συσκευασιών συνεργάζονται με Έλληνες αγγειοπλάστες, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να συνδέσουν τον πρωτογενή τομέα με την αγγειοπλαστική.
Εξαγωγές
Τα προϊόντα της εταιρείας Melissi & Co βρίσκονται σε αρκετές αγορές του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Κίνα και αρκετά βραβευμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin, καθώς όπως αναφέρει ο Πάνος εξάγουν περίπου το 70% της παραγωγής τους. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα βρίσκονται σε νησιά, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σε συγκεκριμένα καταστήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου