Η θαυματουργή ευχή, του Αγίου Λουκά του Ιατρού, για τους ασθενείς. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η θαυματουργή ευχή, του Αγίου Λουκά του Ιατρού, για τους ασθενείς.

Παρέμεινε αρχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Τασκένδης, χειρουργούσε καθημερινά και παρέδιδε μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, πάντα με το ράσο και το σταυρό του.

medlabnews.gr iatrikanea

Γεννήθηκε το 1877 στο Κερτς της Κριμαίας. Στο Κίεβο πήρε το πτυχίο της ιατρικής και αμέσως μετά το ξέσπασμα του Ρώσο - Ιαπωνικού πολέμου βρέθηκε στην Άπω Ανατολή όπου εργάστηκε ως χειρουργός με μεγάλη επιτυχία.

Εκεί συναντήθηκε με την μέλλουσα σύζυγό του, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Την ίδια εποχή μελετά σχετικά με την τοπική αναισθησία και συντάσσει επιστημονικά άρθρα.

Διαπρέπει στις εγχειρήσεις των οφθαλμών και αποφασίζει να ασχοληθεί με την θεραπεία των πυογόνων λοιμώξεων. Το 1917 εκλέγεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης.

Με την επανάσταση των Μπολσεβίκων η Εκκλησία βρέθηκε στο στόχαστρο και ο Άγιος συλλαμβάνεται για πρώτη φορά. Την περίοδο αυτή χάνει και την σύζυγό του από φυματίωση.

Σε αυτή την εποχή των δοκιμασιών για την Εκκλησία, συμμετέχει ενεργά στη ζωή της και χειροτονείται Διάκονος και Πρεσβύτερος.

Όταν το 1923 εκτοπίζεται ο Αρχιεπίσκοπος της Τασκένδης, κλήρος και λαός εκλέγουν στη θέση του Επισκόπου τον π.Λουκά.

Ο Επίσκοπος συλλαμβάνεται και πάλι από το καθεστώς και λόγω της μεγάλης αγάπης του λαού στο πρόσωπό του, αποφασίζουν να τον εξορίσουν στη Σιβηρία, μακριά από την Τασκένδη.

Η αγάπη και πάλι του λαού του Τουρουχάσκ ενοχλεί τους άθεους και παρά τα προβλήματα υγείας του Αγίου, τον εξορίζουν στο Πλάχινο, πέρα από τον ακριτικό κύκλο, όπου κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος δεν ανατέλλει.

Εκεί υπέφερε τα πάνδεινα! Ο ξεσηκωμός όμως των κατοίκων του Τουρουχάσκ οι οποίοι ζητούσαν να γυρίσει κοντά τους ο γιατρός και Επίσκοπός τους, ανάγκασε τις αρχές να τον επαναφέρουν στον προηγούμενο τόπο της εξορίας του.

Στη συνέχεια, όταν ελευθερώθηκε, επέστρεψε και πάλι στην Τασκένδη, αλλά αυτή τη φορά συκοφαντείται και δέχεται αφόρητες πιέσεις να παραιτηθεί από το ιερό του αξίωμα.

Μετά από εξαντλητικές ανακρίσεις και φυλακίσεις εξορίστηκε για μία ακόμη φορά στην Βόρεια Ρωσία. Αρχίζει να χάνει την όρασή του. Ενώ από τους ασθενείς του δεν έπερνε ποτέ χρήματα, έδινε και το μισθό του στους πτωχούς και στους απόρους.

Όταν το 1941 τα χιτλερικά στρατεύματα μπαίνουν στη Ρωσία, ο Επίσκοπος - γιατρός, αν και εξόριστος, προσφέρεται εθελοντικά να εργαστεί για την θεραπεία των τραυματιών.

Μετά τον πόλεμο βραβεύθηκε με το βραβείο Στάλιν για την ηρωική εργασία του στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και για την μεγάλη του προσφορά στην ιατρική επιστήμη και εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας αναπτύσσοντας ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο.

Παρά την αντίδραση των κομματικών, η κηδεία του μετατράπηκε σε λαϊκή επανάσταση! Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1924 πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση νεφρού.


Η θαυματουργή ευχή του Αγίου Λουκά του Ιατρού

«Άγιε Ιεράρχα, ομολογητά, διδάσκαλε της αληθείας και ανάργυρε ιατρέ Λουκά, σοι κλίνομεν τα γόνατα της ψυχής και του σώματος και προσπίπτοντες τοις τιμίοις και ιαματικοίς λειψάνοις σου, σε παρακαλούμεν, ως τα τέκνα τους πατέρας αυτών.
Εισάκουσον ημών των αμαρτωλών, τίμιε πάτερ, και προσάγαγε την δέησιν ημών τω ελεήμονι και φιλανθρώπω Θεώ, ως εστώς ενώπιον αυτού μετά πάντων των αγίων.
Πιστεύομεν ότι αγαπάς ημάς δια της αυτής αγάπης ην ηγάπησας τους αδελφούς σου κατά την εν τω κόσμω βιοτήν σου.
Την τέχνην των ιατρών μετιών, των ασθενούντων τα αρρωστήματα, τη αρωγή της χάριτος, πλειστάκις εθεράπευσας.
Μετά δε την σεπτήν σου κοίμησιν, τα σα χαριτόβρυτα λείψανα, ο των όλων Δεσπότης, πηγήν ιατρείας ανέδειξεν.
Ποικίλας γαρ ιώνται ασθενείας καί δύναμιν δωρούνται τοις ευλαβώς ταύτα ασπαζομένοις και αιτουμένοις την θείαν πρεσβείαν σου.
Διό αιτούμεν σε και θερμώς παρακαλούμεν σε, τον την χάριν της ιατρείας κομισάμενον· τον ασθενούντα και δεινώς χειμαζόμενον αδελφόν ημών (….) επίσκεψαι και θεράπευσον εκ της συνεχούσης αυτόν ασθενείας.
Πάντιμε και αγιώτατε πάτερ Λουκά, ελπίς αρραγής των ασθενούντων και κεκμηκότων, μη επιλάθου δωρήσασθαι τω αδελφώ ημών (….) την ίασιν και πάσιν ημίν τα ευφρόσυνα.
Ίνα και ημείς συν σοι δοξάζωμεν τον Πατέρα και τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, την μίαν θεότητα τε και βασιλείαν, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.
Αμήν».
dogma.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων