Οικογενειακό γιατρό, επαναφορά συμβάσεων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων ζήτησαν οι γιατροί από τον Υπουργό Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οικογενειακό γιατρό, επαναφορά συμβάσεων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων ζήτησαν οι γιατροί από τον Υπουργό Υγείας

Συζητήθηκαν τα φλέγοντα θέματα του κλάδου των συμβεβλημένων ιατρών

Στις 30/7/2019 πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της Ενωσης των Συμβεβλημένων Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ( ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ) με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία ανταποκρίθηκε σε μόλις 15 ημέρες στο αίτημα συνάντησης, δίνοντας τέλος σε έναν πολυετή αποκλεισμό.
Συζητήθηκαν τα φλέγοντα θέματα του κλάδου των συμβεβλημένων ιατρών με κύρια έμφαση στα παρακάτω:

ΕΛΛΙΠΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΦΥ

Επισημάνθηκε το έλλειμμα στη χρηματοδότηση του Πανελλαδικού δικτύου των 6.650 ιατρείων και εργαστηρίων που συμβάλλουν στη δημόσια ΠΦΥ απορροφώντας μόλις το 7,5% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (κλινικό έργο 85 εκατ που ισοδυναμεί μόλις με 1,5%), αρνητικό ρεκόρ σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Η αιφνίδια καταγγελία των συμβάσεων περίπου 2.000 Παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο του 2018 δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες και τεράστιες ουρές στα Νοσοκομεία, αποστερώντας τους περίπου 1,5 εκατ δωρεάν επισκέψεις.

Η ΠΦΥ δεν δύναται να συνεχίζει να λειτουργεί με καθεστώς επιστράτευσης υπηρεσιών υγείας χωρίς χρηματοδότηση. Η γόνιμη αξιοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου ΠΦΥ, το οποίο παρέχει άρτια τεχνολογική υποδομή, ταχύτητα εξυπηρέτησης και ποιότητα υπηρεσιών υγείας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις καταγεγραμμένες προτιμήσεις των ασφαλισμένων. Με σκοπό την ανατροπή του braindrain η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή αποζημίωση, αντάξια της Ευρωπαικής προοπτικής και προσανατολισμού της χώρας.

Επί των υφισταμένων συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών, επισημάνθηκε ότι λήγει μέσα στον Αύγουστο η παράταση της Υπουργικής απόφασης που επέτρεπε την αποζημίωση τους με πάγια αντιμισθία. Επειδή οι περισσότεροι οικογενειακοί ιατροί δεν έχουν αγγίξει ακόμη την εγγραφή του ανώτατου πληθυσμού ευθύνης (per capita 2250 ατόμων) ζητήθηκε προσωρινή παράταση της υφιστάμενης αποζημίωσης, μέχρις ότου εκκινήσει η συνολική διαπραγμάτευση επί των συμβάσεων αυτών.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ – ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ- ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ

Ζητήθηκε η επαναφορά των συμβάσεων των 200 επισκέψεων για τους 2.000 Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους που διακόπηκαν εκβιαστικά προ έτους, ως μία πρώτη κίνηση εξομάλυνσης της λειτουργίας της ΠΦΥ με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα.

CLAWBACK

Ζητήθηκε η κατάργηση του clawback, με άμεση ρύθμιση των δόσεων της μεγάλης «υφαρπαγής» του 2018 σε συνάρτηση με την παρακράτηση επί των μελλοντικών αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ. Αυτό το μέτρο κρίνεται απόλυτα αναγκαίο ώστε να δοθεί ανάσα βιωσιμότητας και ρευστότητας στο διαγνωστικό τομέα, μέχρις ότου αναζητούν οριστικές διαρθρωτικές λύσεις.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Ζητήθηκε να παραμείνουν οι συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση ως έχουν, με δυνατότητα αναπλήρωσης των συμβάσεων που έχουν καταστεί ανενεργές από νέους ιατρούς, αναλόγως του ενδιαφέροντος και των αναγκών ανά περιοχή και ειδικότητα.

Οι Υπουργοί ζήτησαν να καταγραφούν οι επείγουσες προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για όλα τα επίμαχα θέματα.

Ανανεώθηκε το ραντεβού για συνάντηση το Σεπτέμβριο με σκοπό την ουσιαστική και διεξοδική διαβούλευση επί του νέου πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας ΠΦΥ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων