Τι είναι οι σπόροι Chia; Κάνουν καλό στην καρδιά, προωθούν την απώλεια βάρους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είναι οι σπόροι Chia; Κάνουν καλό στην καρδιά, προωθούν την απώλεια βάρους

Οι σπόροι #chia έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και έχουν κερδίσει άξια μια θέση στην καρδιά αλλά και στο τραπέζι μας !

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Τι είναι οι σπόροι Chia ;

Οι σπόροι Chia έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και έχουν κερδίσει άξια μια θέση στην καρδιά αλλά και στο τραπέζι μας !

Το εκπληκτικό αυτό superfood είναι μια σούπερ-υγιεινή τροφή (μια υπερ-τροφή) που μπορείτε να την προσθέσετε πολύ εύκολα σε διάφορες συνταγές (αλμυρές ή γλυκές) και να δώσετε μια ώθηση υγείας στον οργανισμό σας.
Οι σπόροι Chia ή Salvia hispanica όπως είναι η επιστημονική ονομασία τους, είναι σπόροι (σχεδόν άγευστοι που δεν επηρεάζουν το γευστικό αποτέλεσμα των φαγητών σας), εξαιρετικά θρεπτικοί και (το σημαντικότερο !) πάρα πολύ εύπεπτοι (ακόμα και για άτομα με ευαίσθητο στομάχι που δυσκολεύονται στην κατανάλωση άλλων σπόρων).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Για να είναι πιο εύπεπτοι οι σπόροι Chia απαιτούν κάποια συγκεκριμένη και σωστή προετοιμασία !!!

Οι πρώτες καλλιέργειες των σπόρων Chia εντοπίζονται στο Μεξικό, όπου εκτός από βρώσιμη ύλη χρησιμοποιούνταν ευρέως και για τις φαρμακευτικές και ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι θεωρούνταν τόσο πολύτιμοι ώστε να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ως νόμισμα.

Γιατί να εντάξω τους σπόρους Chia στη διατροφή μου ;

Εκτός από τα πολλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, οι σπόροι Chia, μας προσφέρουν και ένα ακόμα εξαιρετικό πλεονέκτημα (ειδικά για τα σκληρά εργαζόμενα άτομα, τους φοιτητές που ξενυχτούν επάνω από τα βιβλία τους ή τους αθλητές που δαπανούν πολλές θερμίδες για να επιτύχουν τις ασκήσεις) ... οι σπόροι Chia προσφέρουν μεγάλα ποσά ενέργειας και εξαιρετικά αποθέματα αντοχής !!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στη γλώσσα των Μάγια η λέξη “Chia” σημαίνει “δύναμη”, γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού μια κουταλιά μόνο από σπόρους Chia πίστευαν ότι θα μπορούσε να τους κρατήσει ακμαίους για 24 ολόκληρες ώρες ! Τους σπόρους τους χρησιμοποιούσαν κυρίως δρομείς και πολεμιστές της φυλής των Μάγια για να έχουν αποθέματα ενέργειας στην μάχη και σωματική αντοχή για το τρέξιμο !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες πλέον επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτό τον σπόρο – υπερτροφή, η κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει απίστευτα οφέλη στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα ακόμα και τη θεραπεία του διαβήτη !

Η διατροφική αξία των σπόρων Chia

• Φυτικές ίνες (11g - 42% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας)
• Πρωτεΐνες (4,4 g - 9% RDV)
• Ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα (4915 mg)
• Ωμέγα - 6 λιπαρά οξέα (1620 mg)
• Χαλκός (0,1 mg - 3% RDV)
• Ψευδάργυρος (1,0 mg - 7% RDV)
• Ασβέστιο (77 mg - 18% RDV)
• Φώσφορος (265 mg - 27% RDV)
• Κάλιο (44,8 mg - 1% RDV)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι σπόροι Chia είναι ωφέλιμοι και για τις πολλές βιταμίνες που προσφέρουν στον οργανισμό, όπως βιταμίνη Α, σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνη Ε αλλά και βιταμίνη D !

Επίσης προσφέρουν νιασίνη, θειαμίνη, σίδηρο, ιώδιο, μαγγάνιο, θείο και μαγνήσιο, ενώ είναι άξια λόγου και η προσφορά τους σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και ωφέλιμες φυτικές ίνες !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μια μόνο μερίδα σπόρων Chia (περίπου μια χούφτα) προσφέρει περίπου 11 γραμμάρια φυτικών διαιτητικών ινών στον οργανισμό που ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου και προωθούν τον έλεγχο του σωματικού βάρους (και την απώλεια βάρους όποτε αυτό είναι απαραίτητο !).

Τέλος, οι σπόροι Chia, προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη και στην λειτουργία της καρδιάς, αφού βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Σπόροι Chia και αδυνάτισμα

Οι “μαγικοί” αυτοί σπόροι μπορούν να κάνουν μαγικά και στο σώμα σας, αφού ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού και προωθούν την ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ... και μάλιστα χωρίς καν να το καταλάβετε !
Βάλτε τους σπόρους στα διάφορα πιάτα σας, είτε αλμυρά είτε ακόμα και γλυκά – και απολαύστε νόστιμα εδέσματα ενώ χάνετε βάρος ! Μία μόνο μερίδα σπόρων Chia καθημερινά είναι ικανή να κάνει θαύματα στον κοιμισμένο μεταβολισμό σας και φυσικά στο σώμα σας ! Θα δείτε σιγά – σιγά το σώμα σας να αλλάζει – θα χάσετε κιλά, θα χάσετε σωματικό λίπος, θα τονώσετε και θα χτίσετε


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων