Τρεις φορές ψάρι την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τρεις φορές ψάρι την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.
Η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Gastroenterology and Hepatology» και χρηματοδοτήθηκε από το World Cancer Research Fund (WCRF) στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων. Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια από τότε που διεξήχθη η έρευνα.
Βρέθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 63,49 γραμμάρια. Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γραμμάρια λιπαρού ψαριού κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Οι μελετητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού καταλήγοντας ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές. Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.
Η δρ. Άννα Ντίαζ Φοντ, επικεφαλής έρευνας στο WCRF, εξήγησε ότι «ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως το ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών τους ιδιοτήτων».
Ο Μαρκ Γκάντερ, επικεφαλής έρευνας στο IARC,τόνισε, πάντως, την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών προκειμένου να καθοριστεί εάν είναι το ψάρι καθαυτό ή το ιχθυέλαιο που έχει προστατευτικές ιδιότητες.
Πηγή: Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων