Συνάντηση των Φυσικοθεραπευτών με τον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συνάντηση των Φυσικοθεραπευτών με τον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας

ο ΠΣΦ ενημέρωσε την Πολιτική ηγεσία για την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση, επίσης με στοιχεία ανέλυσε την ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για φυσικοθεραπεία
Την Τρίτη 30/7/2019 το Κ.Δ.Σ του Π.Σ.Φ συναντήθηκε με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δέχτηκαν μετά από προγραμματισμένο ραντεβού το Κ.Δ.Σ του Π.Σ.Φ.
Από την πλευρά του Π.Σ.Φ παραβρέθηκαν οι Λυμπερίδης Π., Ρουμελιώτης Σ., Κούτρας Γ. , Μαρμαράς Γ., Μιλτσακάκης Χ., Μπουρνουσούζης Λ., Χαρωνίτης Ν., Αλμπανίδης Π., Σιδέρης Β., Σιδέρης Α., Αυτοσμίδης Δ.
Η συνάντησης ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα και δεν είχε μεγάλη διάρκεια.
Παρόλα αυτά το Κ.Δ.Σ του Π.Σ.Φ έθεσε σειρά ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν και κατέθεσε προτάσεις και αιτήματα στην Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Αφού ενημερώθηκε η ηγεσία για το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο τόσο του συλλόγου ,όσο και του επαγγέλματος ,υπήρξε ενημέρωση για την προπτυχιακή εκπαίδευση και την υπερπληθώρα των εισακτέων στα τμήματα φυσικοθεραπείας, καταθέτοντας ταυτόχρονα το έντονο προβληματισμό του Π.Σ.Φ για την επάρκεια της εκπαίδευσης.
Ζητήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου να συνδράμει στην αναβάθμιση της προπτυχιακής εκπαίδευσης κυρίως μέσω της θεσμοθέτησης Πανεπιστημιακών Κλινικών για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών.
Τέθηκε επίσης ο προβληματισμός για την επάρκεια της προπτυχιακής εκπαίδευσης στα δυο νέα τμήματα φυσικοθεραπείας (Σπάρτη-Ιεράπετρα).
Τέθηκε επίσης το ζήτημα της ισοτίμησης των παλαιών πτυχίων.
Θα κατατεθεί άμεσα η πρόταση για τις τροποποιήσεις του ιδρυτικού Ν.3599/2007 και η πρόταση για την έκδοση Κ.Υ.Α για το Μητρώο των Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας.
Όσον αφορά τα ζητήματα των Δ.Υ φυσικοθεραπευτών ως άμεση προτεραιότητα παραμένει η απόδοση τους επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ακόμη η λειτουργία αυτοτελούς τμήματος φυσικοθεραπείας στα Νοσοκομεία, η εντονότερη παρουσία φυσικοθεραπευτή στην Π.Φ.Υ ,η λειτουργία των Δημόσιων Κ.Α.Α, η πιλοτική εφαρμογή σχολικού φυσικοθεραπευτή κ.α
Στο θεσμικό μέρος ,τέθηκε η συμμετοχή εκπροσώπου του Π.Σ.Φ στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ, στην διυπουργική επιτροπή Παιδείας –Υγείας και στην επιτροπή ληπτών υπηρεσιών υγείας, που είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα για την διοίκηση του Π.Σ.Φ και πρέπει να υφίστανται.

Τέλος στο κυριότερο μέρος της συνάντησης που αφορούσε την σχέση με τον ΕΟΠΥΥ
ο ΠΣΦ ενημέρωσε την Πολιτική ηγεσία για την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση, επίσης με στοιχεία ανέλυσε την ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για φυσικοθεραπεία , τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης των μνημονιακών Νόμων των επιστροφών (rebate & claw back), τέθηκε το πάγιο αίτημα της επιστροφής του claw back σε 120 δόσεις ,αίτημα που θέτουν όλοι οι πάροχοι και η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι εξετάζετε θετικά από την Κυβέρνηση.
Έθεσε ακόμη:
  • Τα αιτήματα της εφαρμογής "μαξιλαριού" στο  claw back, συμμετοχής 15%, ελέγχου υπερκατανάλωσης βάσει της συλλογικής σύμβασης, χωρίς να λάβει δέσμευση για τα παραπάνω.
  • Τα ζητήματα συνταγογράφησης βάσει του νέου ΕΚΠΥ και της μη εφαρμογής στο σύστημα έκδοσης γνωματεύσεων την Υπ.Απ. για την επιλεξιμότητα των παθήσεων κατά icd10.
  • Τα ζητήματα της ειδικής αγωγής του ΕΟΠΥΥ.
  • Συμμετοχή εκπροσώπου του Π.Σ.Φ στο Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ.
  • Έκδοση της Υπουργικής απόφασης για τα επιτρεπτά όρια δαπανών, με αυξημένη την επιτρεπτή δαπάνη κατά 3.000.000 ευρώ και τον συμψηφισμό των δυο εξαμήνων της επιτρεπτής δαπάνης, χωρίς να λάβει σαφή δέσμευση για την έκδοσή της με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ο Π.Σ.Φ θα στείλει άμεσα τις προτεραιότητες που ζήτησε η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και δόθηκε η υπόσχεση από τον Υπουργό για την ανανέωση της συνάντησης στο επόμενο διάστημα, καθώς η συνάντηση όπως προαναφέρθηκε ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων