Ανακαλείται και στην Κύπρο το φάρμακο Zantac και όλα τα γενόσημα (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ανακαλείται και στην Κύπρο το φάρμακο Zantac και όλα τα γενόσημα (video)

Σε προληπτική ανάκληση του φαρμάκου Zantac προχωρούν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Κράτους
Σε προληπτική ανάκληση του φαρμάκου Zantac προχωρούν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Κράτους.
Το εν λόγω φάρμακο περιέχει την ουσία ρανιτιδίνη. Η προληπτική ανάκληση γίνεται για όλες τις μορφές του φαρμάκου, ενώ σημειώνεται ότι δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους για εναλλακτικές λύσεις.
Η κίνηση αυτή είναι σε απόλυτη ταύτιση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)
Μιλώντας στον Active, o λειτουργός των φαρμακευτικών υπηρεσιών κ. Γιάννης Κκολός ανέφερε πως το φάρμακο, σε απόλυτη συνεργασία και με τις διεθνείς φαρμακορυθμιστικές αρχές, για προληπτικούς λόγους αλλά και σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας αποφασίστηκε η ανάκληση και δέσμευση των προϊόντων που περιέχουν την ουσία ρανιτιδίνη. Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται για την δυσπεψία και την αντιμετώπιση του έλκους.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν στοιχεία για καταναλωτές οι οποίοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή διενεργείται ανασκόπηση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να σταθμιστεί ο κίνδυνος.
Ο κ. Κκολός ανέφερε πως στην Κύπρο είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο το Zantac και κυκλοφορεί σε 12 μορφές μαζί με τα γενόσημα φάρμακα. Για προληπτικούς λόγους ανακλήθηκε από τα φαρμακεία ενώ δεσμεύητηκαν και στις αποθήκες των κατόχων άδειας κυκλοφορίας εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Τόνισε δε πως οι ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιούν το εν λόγω φαρμακευτικό σκεύασμα να επισκεφθούν τον ιατρό τους προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο εναλλακτικής θεραπείας.
Υπενθυμίζεται πως για το εν λόγω σκεύασμα, παρουσιάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του αντίστοιχου Αμερικανικού (FDA) να επανεξεταστούν οι γραμμές παραγωγής των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (ranitidine), αφού σχετικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων