Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 26 οι νεκροί, 1.299 οι ασθενείς στις ΗΠΑ

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

Google +

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

12/10/19

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 26 οι νεκροί, 1.299 οι ασθενείς στις ΗΠΑ

Οκτώ άνθρωποι (ανάμεσά τους ένας 17χρονος) κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.


Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στις ΗΠΑ η αύξηση των κρουσμάτων από τη μυστηριώδη πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όπως ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 8 Οκτωβρίου 2019 επιβεβαιώθηκαν 1.299 κρούσματα της νόσου και 26 θάνατοι από αυτήν.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί την περασμένη εβδομάδα ήταν 1.080 περιστατικά και 18 θάνατοι.
Ο νεότερος ασθενής που κατέληξε την τελευταία εβδομάδα ήταν ένας 17χρονος από το Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του στις 4 Οκτωβρίου, έχοντας νοσηλευθεί δύο φορές τον Σεπτέμβριο με συμπτώματα της πνευμονοπάθειας. Σύμφωνα με τους New York Times, είναι ο πρώτος έφηβος στις ΗΠΑ που χάνει τη ζωή του από την πνευμονοπάθεια.
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, το νεότερο θύμα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν 27 ετών. Συνολικά, οι 26 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε 21 πολιτείες. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 49 έτη (εύρος από 17 έως 75 ετών).

Οι ηλικίες των ασθενών

Όσον αφορά τους ασθενείς, τα 1.299 περιστατικά που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν επιβεβαιωθεί σε 49 πολιτείες, την Ουάσινγκτον και τις αμερικανικές Παρθένους Νήσους.
Το 70% των ασθενών είναι άνδρες. Το 80% των ασθενών έχουν ηλικία κάτω των 35 ετών. Αναλυτικότερα, η ηλικιακή κατανομή τους έχει ως εξής:
 • 15% είναι κάτω των 18 ετών
 • 21% είναι 18-20 ετών
 • 18% είναι 21-24 ετών
 • 26% είναι 25-34 ετών
 • 20% είναι 35 ετών και άνω
Μάλιστα υπάρχουν ασθενείς ηλικίας ακόμα και 13-14 ετών, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους των εφήβων, όπου επικρατεί η άποψη ότι είναι απολύτως ασφαλές.

Ποια υγρά αναπλήρωσης χρησιμοποιούσαν

Για 573 ασθενείς τα CDC διαθέτουν πληροφορίες για τα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποίησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο τους. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν τις 90 ημέρες πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Σύμφωνα με αυτές:
 • Το 76% ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν υγρά αναπλήρωσης με THC, με ή χωρίς νικοτίνη. Η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης.
 • Το 32% ανέφεραν αποκλειστική χρήση υγρών αναπλήρωσης με THC
 • Το 58% ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη, με ή χωρίς THC
 • Το 13% ανέφεραν αποκλειστική χρήση υγρών αναπλήρωσης με νικοτίνη.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εντοπίσει κάποιο συγκεκριμένο προϊόν που να προκαλεί την πνευμονοπάθεια. Ωστόσο υποδεικνύουν ως ιδιαιτέρως επικίνδυνα τα υγρά αναπλήρωσης με THC.
Επειδή όμως δεν θεωρούν ασφαλές κανένα ηλεκτρονικό τσιγάρο για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, ορισμένες πολιτείες προσανατολίζονται ήδη προς την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε αυτούς.
Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο να έχουν το νου τους για ύποπτα συμπτώματα. Τέτοια συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια ή πόνος στο στήθος, ναυτία ή διάρροια, σύμφωνα με τα CDC.

 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR