Ως κεραυνός εν αιθρία διαδόθηκε η είδηση ότι τα λουτρά Πόζαρ κινδυνεύουν με λουκέτο. Είχε προηγουμένως γνωστοποιηθεί ότι τα τέσσερα λουτρά στην Ικαρία, που λειτουργούν από τον δήμο, έχουν ήδη «σφραγιστεί». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής επιχείρησης και του δημάρχου Αλμωπίας, Χρήστου Μπάτση, το υπουργείο Τουρισμού στις 20 Σεπτεμβρίου είχε δώσει εντολή σε αρμόδια όργανα αλλά και στην αστυνομία για σφράγιση όλων των εγκαταστάσεων σήμερα, 11 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.
Η δρομολογούμενη διακοπή λειτουργίας αποδιδόταν στη μη κατοχύρωση του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ, το οποίο διαθέτουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, τελικά ανεστάλη προσωρινά το σφράγισμα των λουτροεγκαταστάσεων Πόζαρ. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, πώς έφτασε μια τόσο κερδοφόρος για την τοπική κοινωνία επιχείρηση να στερείται το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, πολλές λουτροπόλεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, το οποίο αποδίδεται σε καθυστέρηση και του υπουργείου αλλά και των εκάστοτε δήμων, που άργησαν να καταθέσουν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά.
«Είχαμε ενημερώσει ήδη από το 2016 τους δήμους, στους οποίους ανήκουν οι λουτροπόλεις, για τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές, που αποσκοπούσαν στη στήριξη του κλάδου», υπενθυμίζει από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Πράγματι, τον Φεβρουάριο του 2018 ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία. «Οι δήμοι όφειλαν να συγκεντρώσουν μία σειρά πιστοποιητικών, όπως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.ά., και να τα καταθέσουν στο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης και εν συνεχεία να κατοχυρώσουν το σήμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για τον φάκελο κυμαίνεται στις 15.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος αναμονής από το υπουργείο δεν ξεπερνά τους τέσσερις μήνες. «Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές πολλών λουτροπόλεων δεν αξιολόγησαν τη σημασία της κατοχύρωσης του σήματος και αμέλησαν συστηματικά τη συγκέντρωση των εγγράφων ή κατέθεσαν πλημμελώς τις αιτήσεις τους». Στο μεταξύ, μεσολάβησαν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η αλλαγή διοικήσεων όπως και ένα κενό διάστημα, κατά το οποίο οι δημοτικές επιχειρήσεις ήταν ακέφαλες. Βέβαια, υπάρχουν λουτροκαταστήματα που διοικούνται από ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις, τα οποία μερίμνησαν εγκαίρως, όπως το Λουτράκι και η Αιδηψός. «Εξ όσων γνωρίζω η μεν Ικαρία –τα δημοτικά λουτρά– δεν κατέθεσε ποτέ φάκελο, ενώ τα λουτρά Πόζαρ τον έχουν καταθέσει ελλιπή», προσθέτει ο κ. Δανάς. «Η απουσία σήματος λειτουργεί πλήρως αποτρεπτικά τόσο στους ξένους επισκέπτες όσο και σε δυνητικούς επενδυτές», υπογραμμίζει ο ίδιος. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είχε διττό στόχο, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας.
«Για να γίνουν βήματα στον τουρισμό υγείας χρειάζεται να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία 24/2011 για τη διασυνοριακή περίθαλψη και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής μεταξύ των εθνικών συστημάτων υγείας των χωρών - μελών», επισημαίνει ο κ. Δανάς, «ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να δημιουργήσει ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο βάσει του νόμου 4582/2018 μπορεί να υλοποιηθεί». Το 2019 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την εξέλιξη του τουρισμού υγείας, που περιλαμβάνει και τον ιαματικό τουρισμό. «Διαθέτουμε πλέον το θεσμικό πλαίσιο, πρέπει όμως να το θέσουμε σε εφαρμογή».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου