Πνευμονοπάθεια στις ΗΠΑ: 3 στους 4 ασθενείς «άτμιζαν» ναρκωτικά, λένε οι Αρχές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πνευμονοπάθεια στις ΗΠΑ: 3 στους 4 ασθενείς «άτμιζαν» ναρκωτικά, λένε οι Αρχές

Προϊόντα που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC) -την ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας- σχετίζονται με τα κρούσματα πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ,
77% των ασθενών χρησιμοποίησαν υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου με την ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας

Προϊόντα που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC) -την ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας- σχετίζονται με τα κρούσματα πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ, τονίζεται στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή σε εθνική κλίμακα για τα χαρακτηριστικά των περιστατικών. Σε 514 ασθενείς έγινε ανάλυση των ουσιών που κατανάλωσαν μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου τουλάχιστον έως και 30 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πάθησης. Από αυτούς περισσότεροι από τα 3/4 (77%) διαπιστώθηκε ότι έκαναν χρήση προϊόντων με έλαιο μαριχουάνας που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ενώ πάνω από το 1/3 των (35%) ασθενών έκανε αποκλειστική χρήση τέτοιων προϊόντων.
Δοχεία υγρών με μαριχουάνα από τη «μαύρη» αγορά
Μια άλλη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το CDC για το Ουισκόνσιν και το Ιλινόις καταλήγει σε παρόμοια ευρήματα σχετικά με τους τύπους των προϊόντων και τις ουσίες που κατανάλωσαν οι ασθενείς σε αυτές τις Πολιτείες. Από την ίδια έκθεση προκύπτει επίσης ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα που αναφέρθηκε ότι περιείχαν THC ήταν συσκευασμένα, προγεμισμένα δοχεία τα οποία οι ασθενείς προμηθεύτηκαν από «μη νόμιμες πηγές».
Συγκεκριμένα, από τους 86 ασθενείς που ερωτήθηκαν, το 87% ανέφερε ότι είχε «ατμίσει» THC από προγεμισμένα δοχεία που είχε αγοράσει από φίλους, συγγενείς, παράνομους διακινητές στο διαδίκτυο ή στο δρόμο κατά το τρίμηνο πριν αρρωστήσει. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η εκτεταμένη χρήση τέτοιων προϊόντων «πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έξαρση της πνευμονοπάθειας», τονίζοντας ότι το άτμισμα THC είναι ελκυστικό γιατί αποκρύπτει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μαριχουάνας με αποτέλεσμα η χρήση της να μη γίνεται αντιληπτή στον περίγυρο. Σημειώνεται ότι, υπό το φόβο των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται στις ΗΠΑ για τη χρήση ναρκωτικών (συλλήψεις, πρόστιμα μόνιμη αποβολή από το σχολείο για τους ανήλικους), πολλοί ασθενείς που ανιχνευτήκαν θετικοί σε τεστ ούρων είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν καταναλώσει προϊόντα με έλαιο μαριχουάνας.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους «υπόπτους»
Οι αμερικανικές αρχές επισημαίνουν ότι δεν είναι προς το παρόν γνωστό αν πίσω από τις παθήσεις και τα θανατηφόρα περιστατικά σε άλλες Πολιτείες κρύβονται οι ίδιες μάρκες παράνομων προϊόντων με αυτές που είχαν αναφερθεί στο Ιλινόις και το Ουισκόνσιν, με πρώτη την Dunk Vapes. Τα στελέχη του CDC σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν για τις πνευμονοπάθειες ευθύνεται το ίδιο προϊόν, η ίδια ουσία ή συγκεκριμένες μάρκες.
«Το CDC δεσμεύεται να βρει τι είναι αυτό που προκάλεσε την έξαρση των περιστατικών πνευμονοπάθειας μεταξύ χρηστών προϊόντων ατμίσματος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού με το FDA (Food & Drug Administration) και τις πολιτειακές αρχές για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή τη σοβαρή απειλή για την υγείας τους», δήλωσε ο διευθυντής του CDC, Δρ. Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.
Με βάση τα πρόσφατα ευρήματα που ανακοινώθηκαν, το CDC συστήνει στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και προϊόντων ατμίσματος να μην αγοράζουν προϊόντα που περιέχουν THC ή έλαια μαριχουάνας και να μην τροποποιούν ή να προσθέτουν ουσίες σε ατμιστικά προϊόντα παρά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Πηγή: CDC

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων