Σεισμός Τουρκία. Μάχη με τον χρόνο. Εκατοντάδες τραυματίες, πάνω από 14 τραυματίες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σεισμός Τουρκία. Μάχη με τον χρόνο. Εκατοντάδες τραυματίες, πάνω από 14 τραυματίες

σχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην πόλη Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας. • Τουλάχιστον 14 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. • Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν και του Ν. Δένδια με τον Μ. Τσαβούσογλου.
Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην πόλη Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας. • Τουλάχιστον 14 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. • Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν και του Ν. Δένδια με τον Μ. Τσαβούσογλου.
Δύσκολες ώρες στην Τουρκία όπου δυστυχώς ώρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (24/01), στην επαρχία Ελαζίγ (ανατολικά). 
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 14 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, με τα σωστικά συνεργεία να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. 
Ο κυβερνήτης της Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τουλάχιστον 225 τραυματίστηκαν. 
Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 20.55 (τοπική ώρα) και καθώς ήταν επιφανειακός (το εστιακό βάθος σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο της Τουρκίας είναι στα δέκα χιλιόμετρα) έγινε ιδιαίτερα αισθητός όχι μόνο στην τουρκική επικράτεια, από τη Σαμσούντα έως τα Άδανα, αλλά και στις γειτονικές χώρες: Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD) αρχικά ανακοίνωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ αργότερα το Παρατηρητήριο Καντιλί και το Ινστιτούτο Ερευνών Σεισμών στην Κωνσταντινούπολη αναθεώρησε το μέγεθος της δόνησης στους 6,5 βαθμούς. Την εκτίμηση 6,8 Ρίχτερ διατηρεί ακόμα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, με την αμερικανική σεισμολογική υπηρεσία να κάνει λόγο για δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών. 
Το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, μια πόλη 4.000 κατοίκων στην επαρχία Ελαζίγ με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη.  
Ο σεισμός έχει προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της AFAD, περισσότερες από 400 ομάδες διασωστών έχουν σταλεί στην περιοχή για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.
Μιλώντας στο CNN Turk, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε πως αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημιές στην Ελαζίγ και τη Μαλάτεια και ότι γίνεται προσπάθεια να επικοινωνήσουν με το Σιβρίτζε και τα χωριά, για τα οποία δεν έχουν ακόμη εικόνα.
Τον μεγάλο σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί της τάξης μεταξύ 5,4, 5,1 αλλά και μικρότεροι της τάξης των 3,3 Ρίχτερ.

Στη διάθεση της Τουρκίας ελληνικές δυνάμεις έρευνας και διάσωσης 

«Ολόψυχη συμπαράσταση» στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό εκφράζει ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. «Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Twitter. 
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μάλιστα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό. Όπως αναφέρει ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε επίσης την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.

Ε. Λέκκας: Ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.
«Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές», είπε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Ρίχτερ.
Ο Ευθύμιος Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας, ούτε έχει σχέση με τους πολύ πρόσφατους σεισμούς στη Μικρά Ασία απέναντι από τη Λέσβο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων