της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
Στο φούρνο μικροκυμάτων ΔΕΝ βάζουμε με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα όλα τα πλαστικά ακόμα και αυτά που πληρούν όπως λένε τις προδιαγραφές, αλουμινένια σκευή, αλουμινόχαρτο και γενικώς μεταλλικά αντικείμενα.
Τι γίνεται, όμως, με τις τροφές που μετατρέπονται σε… τοξικές όταν συναντηθούν με τα μικροκύματα;
Τα τελευταία χρόνια ο φούρνος μικροκυμάτων έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην κουζίνα. Για την ακρίβεια ελάχιστα σπίτια πια δεν θερμαίνουν τα φαγητά τους και δεν ψήνουν λιχουδιές (σ.σ. ποπ-κορν) σε άλλες συσκευές.Και αν σε γενικές γραμμές η τεχνολογία τείνει να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους των μικροκυμάτων για την υγεία, αυτό δεν ισχύει για 6 τρόφιμα που συνεχίζουν να… αντιστέκονται και καλό είναι να μην τα βάλετε ποτέ στα μικροκύματα.
Σκληρά βραστά αυγά
Με ή χωρίς το τσόφλι, όταν ένα ολόκληρο σκληρό βραστό αυγό ζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία στο εσωτερικό δημιουργεί μια ακραία συγκέντρωση ατμού, και δημιουργεί μια μικρογραφία της χύτρας ταχύτητας, μέχρι το σημείο όπου ο κρόκος μπορεί να εκραγεί! Το ακόμα πιο τρομακτικό, είναι ότι το αυγό δεν θα σκάσει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ζεματιστός κρόκος μπορεί να εκραγεί στο χέρι σας, στο πιάτο σας, ή ακόμα και στο στόμα σας. Για να αποφευχθεί η μετατροπή των αυγών σας σε μια… ατμό-βόμβα, κόψτε το σε μικρά κομμάτια πριν την αναθέρμανση, ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετε την τοποθέτηση στο φούρνο μικροκυμάτων.Κρέατα σε κονσέρβα ή επεξεργασμένα
Τα επεξεργασμένα κρέατα ή οι κονσέρβες περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη ζωή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς, φούρνο μικροκυμάτων αυτές οι ουσίες μπορεί να γίνουν χειρότερες και να απειλούν την υγεία σας. Η ακτινοβολία μικροκυμάτων συμβάλλει στο σχηματισμό των προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης (Cholesterol Oxidation Products, COPs), οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι πιο επιζήμια για τις αρτηρίες από την απλή χοληστερόλη. Η COPs είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.Ρύζι
Και όμως, μέσα στα έξι αυτά τρόφιμα είναι και το Ρύζι! Στο φούρνο μικροκυμάτων η αναθέρμανση του ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Το άψητο ρύζι περιέχει σπόρια των βακτηρίων (σ.σ. αναπαραγωγικό κύτταρο μυκήτων) που παρά το γεγονός ότι «πεθαίνουν» στο μαγείρεμα, μπορεί να επιβιώσουν αν ξαναζεσταθούν διότι είναι πολύ ανθεκτικά. Μόλις το ρύζι εξάγεται από το φούρνο μικροκυμάτων και αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αυτά αν δεν έχουν πλήρως εξαφανιστεί, θα πολλαπλασιαστούν και και θα προκαλέσουν διάρροια και εμετό.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου