Ευρωπαϊκή έρευνα: Κόβουν το τσιγάρο και ξεκινούν το άτμισμα, ηλεκτρονικό τσιγάρο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ευρωπαϊκή έρευνα: Κόβουν το τσιγάρο και ξεκινούν το άτμισμα, ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι σημερινοί καθημερινοί ατμιστές είναι πολύ πιθανότερο να ήταν μέχρι πρόσφατα καπνιστές
Οι σημερινοί καθημερινοί ατμιστές είναι πολύ πιθανότερο να ήταν μέχρι πρόσφατα καπνιστές, δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνή μεταξύ όσων έκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα, αλλά σπάνια μεταξύ όσων έχουν κόψει το κανονικό τσιγάρο εδώ και καιρό.

Οι πρώην καπνιστές που έκοψαν το τσιγάρο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι πολύ πιο πιθανό να το έχουν γυρίσει σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε σχέση με εκείνους που έκοψαν το τσιγάρο εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι πολλοί σημερινοί καπνιστές που θέλουν να το κόψουν, χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα, ενώ ελάχιστοι παλιοί καπνιστές που το έχουν κόψει εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.
O δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, συνεργάτης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, και η καθηγήτρια Αναστασία Μπαρμπούνη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Tobacco Control» (Έλεγχος Καπνού), ανέλυσαν στοιχεία για 13.057 ανθρώπους (6.904 τωρινούς και 6.153 πρώην καπνιστές) από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου.
Το 2,4% των τωρινών καπνιστών και το 3,3% των πρώην καπνιστών ανέφεραν ότι είναι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (ατμιστές). Μεταξύ όσων είχαν κόψει το τσιγάρο πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια, μόνο το 0,2% (δύο στους χίλιους) είναι καθημερινοί ατμιστές. Από τους πρώην καπνιστές, το μεγαλύτερο ποσοστό ατμιστών (13%) ήταν μεταξύ όσων είχαν κόψει το τσιγάρο κατά την τελευταία διετία και, στη συνέχεια, μεταξύ όσων το είχαν κόψει πριν τρία έως πέντε χρόνια (το 9% είναι καθημερινοί ατμιστές σήμερα).
Αρκετές μελέτες έχουν μέχρι σήμερα προσπαθήσει να απαντήσουν στο σημαντικό ερώτημα κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει τους καπνιστές να κόψουν το κανονικό τσιγάρο και την εξάρτηση τους από τη νικοτίνη, αλλά τα έως τώρα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Με βάση τη νέα μελέτη, φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά αρκετούς καπνιστές να κόψουν το κανονικό τσιγάρο με επιτυχία. Σε σχέση με όσους ποτέ δεν υπήρξαν ατμιστές, οι σημερινοί ατμιστές είναι σχεδόν πέντε φορές πιθανότερο να έχουν κόψει το κάπνισμα κατά την τελευταία διετία και τρεις φορές πιθανότερο να το έχουν κόψει κατά την τελευταία τριετία έως πενταετία.
Ορισμένοι ατμιστές στη συνέχεια κόβουν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικοί καπνιστές δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα για να κόψουν το τσιγάρο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων