Η ρύπανση του αέρα επιβαρύνει και την υγεία των νεφρών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ρύπανση του αέρα επιβαρύνει και την υγεία των νεφρών

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο των νεφρών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο των νεφρών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του αέρα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία διαφόρων οργάνων του σώματος πέρα από τους πνεύμονες, αλλά ελάχιστα έως τώρα είχε συσχετιστεί με τα νεφρά, τα οποία φιλτράρουν το αίμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάθιου Μπλουμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (CJASN), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 ενήλικες σε βάθος 12ετίας. Οι επιστήμονες συσχέτισαν το μηναίο μέσο επίπεδο μικροσωματιδίων στην περιοχή διαμονής καθενός ατόμου (προερχόμενων κυρίως από καύση ορυκτών καυσίμων και βιομηχανίες), με την κατάσταση της υγείας των νεφρών του.
Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη ήταν αφενός στην αρχή της μελέτης η πιθανότητα για πρωτεϊνουρία ή λευκωματουρία -αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης (λευκώματος) στα ούρα, κάτι που αποτελεί βασικό δείκτη νεφρικής δυσλειτουργίας- και αφετέρου η διάγνωση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) στη διάρκεια της έρευνας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων