Κοροναϊός COVID19: Διαφορές και ομοιότητες από την γρίπη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κοροναϊός COVID19: Διαφορές και ομοιότητες από την γρίπη

Ο κοροναϊός μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του τύπου, υπάρχει ωστόσο σε εξέλιξη και μία άλλη νόσος, η εποχική γρίπη

της Αναστασίας Μοσχοβάκη, ειδικής παθολόγου, medlabnews.gr

Ο κοροναϊός μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του τύπου, υπάρχει ωστόσο σε εξέλιξη και μία άλλη νόσος, η εποχική γρίπη, η οποία σε απόλυτους αριθμούς έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη συγκριτικά με τον COVID19.
Παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά του COVID 19 δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι δύο ιοί που συνυπάρχουν αυτή την περίοδο στην γηραιά Ήπειρο, μοιράζονται σημαντικές ομοιότητες και διαφορές:

1.     Ομοιότητες και διαφορές αναφορικά με τη συμπτωματολογία

Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, αρθραλγία, πονοκεφάλους, ρινική ή βουλωμένη μύτη, κόπωση και, μερικές φορές, έμετο και διάρροια και εισβάλλουν οξέως. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν σε πέντε ημέρες και σπανιότερα σε δύο εβδομάδες, εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Η φετινή γρίπη δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον κύκλο της για να γίνει η στατιστική αποτίμηση των επιπλοκών. Παρά ταύτα αναμένεται να έχει ένα τυπικό ποσοστό επικινδυνότητας της τάξεως του 2%. Σε μια τυπική εποχική γρίπη το ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν (συνηθέστερα ομάδες υψηλού κινδύνου με χρόνια νοήματα που προκαλούν μείωση της ανοσολογικής ικανότητας, ηλικιωμένοι κα μικρά παιδιά) είναι κάτω από 0.1%.  Η γρίπη των χοίρων που κινητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα είχε ποσοστά θανάτων 0.03%.
Ο  COVID-19, προκαλεί κυρίως πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Σπανιότερα υπάρχει πονόλαιμος και ρινική καταρροή και ακόμη σπανιότερα διάρροια , ναυτία και έμετος. Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη που θεωρείται η μεγαλύτερη σε περιπτώσεις COVID-19 έως σήμερα,
δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 24/02/2020 και περιέλαβε 72 314 περιπτώσεις ασθενών(Κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, Zunyou Wu και συν.)  σοβαρές επιπλοκές παρουσίασε το 14% ενώ το 2,3% κατέληξε.  Οι θανατηφόρες επιπλοκές ήταν συχνότερες στους άντρες 2.8% έναντι 1.7% στις γυναίκες. Κανείς θάνατος δεν σημειώθηκε σε παιδιά κάτω από 9 ετών, γεγονός που υποδηλώνει μια φυσική ανθεκτικότητα των παιδιών έναντι του ιού. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών ήταν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, με διαβήτη, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι πάσχοντες από υπέρταση, οι καρκινοπαθείς και οι ηλικιωμένοι.
Στην Ν. Κορέα το ποσοστό των ασθενών που κατέληξε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν με βάση τις επίσημες αναφορές 0.75%. Στην Ιταλία το ποσοστό των ασθενών που απεβίωσε ήταν 2,6%.

2.     Ομοιότητες και διαφορές αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης

Ο κοροναϊός και η γρίπη μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή το βήχα. Αυτό συνεπάγεται κοινά μέτρα προφύλαξης.
·          Αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών  και των αδέσποτων ζώων.
·          Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.
·          Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας. Κατά την διάρκεια της πλύσης χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, πλύνετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα, ξεπλύνετε με άφθονο νερό, στεγνώστε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air dry.
·          Συνιστάται αποφυγή αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών.
·          Φροντίστε το αμυντικό σας σύστημα να ευρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή αποχή από το κάπνισμα σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων αποφυγή καθιστικής ζωής.
Ιδιαίτερα για τον κοροναϊό συνιστάται αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού. Οι περιοχές αυτές εκτίθενται καθημερινώς στο https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html

3.     Oμοιότητες και διαφορές αναφορικά με τον χρόνο επώασης

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες ο κοροναϊός COVID μεταδίδεται πιο εύκολα από τον ιό της εποχικής γρίπης και απαιτούνται έως 1-14 ημέρες για την εκδήλωση συμπτωμάτων. O τυπικός ιός της εποχικής γρίπης χρειάζεται 1-4 ημέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα.  

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων