Κινδυνεύουν τα ζώα από τον κοροναϊό; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κινδυνεύουν τα ζώα από τον κοροναϊό;

Οι κοροναϊοί συνήθως μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr



Οι κοροναϊοί είναι μία κατηγορία ιών που μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά συμπτωμάτων, όπως το συνάχι, ο πονόλαιμος και ο πυρετός. Κάποιοι κοροναϊοί είναι ήπιοι, όπως ο ιός του κοινού κρυολογήματος π.χ., ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα και μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμονία. Συνήθως μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο.
Οι κοροναϊοί εμφανίζονται συχνά σε αρκετά είδη οικόσιτων και άγριων ζώων, όπως είναι τα βοοειδή, τα άλογα, οι σκύλοι, οι γάτες, οι νυχτερίδες κ.α. Αν και ασυνήθιστο, υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης κάποιων τέτοιων ιών από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο νέος κοροναϊός πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες και ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ζωικού ξενιστή, οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται. Η διαδικασία όμως που χρειάζεται για να προκύψει η απαιτούμενη γενετική αλλαγή ώστε να μπορέσει ένας ιός να προσβάλλει ένα νέο είδος είναι εξαιρετικά αργή.

Κινδυνεύει το κατοικίδιό μου από τον νέο κοροναϊό;

Σύμφωνα με τον Dr. Niels Pedersen, διακεκριμένο καθηγητή στο UC Davis School of Veterinary Medicine και διάσημο εμπειρογνώμονα στις λοιμώδεις και ανοσολογικές ασθένειες στους σκύλους και στις γάτες, υπάρχουν δύο απαντήσεις στην ερώτηση: «Μπορώ να μολύνω το κατοικίδιό μου με κοροναϊό ή το αντίστροφο;»
Η απλή απάντηση έχει ως εξής: όχι, δεν μπορούμε να μολύνουμε ή να μολυνθούμε από το κατοικίδιό μας. Οι κοροναϊοί προκύπτουν πρακτικά σε όλα τα ζωικά είδη, συμπεριλαμβανόμενου του ανθρώπου, και συνδέονται συνήθως με μη εμφανείς ή παροδικές αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Τείνουν να είναι εξαιρετικά ειδικοί ως προς το είδος που μολύνουν και η μετάδοση μεταξύ διαφορετικών ειδών είναι ασυνήθιστη.
Η πιο σύνθετη απάντηση είναι η εξής: οι κοροναϊοί έχουν αυτοπροσαρμοστεί μέσω μεταλλάξεων για μία περίοδο μεγαλύτερη των 50.000 ετών, σε όλα τα ζωικά είδη, συμπεριλαμβανόμενου του ανθρώπου. Προκαλούν ασθένεια μόνο στο καινούριο τους είδος και τείνουν να παραμένουν σε αυτό το είδος στη συγκεκριμένη γενετική μορφή που τους επέτρεψε την προσαρμογή τους σε αυτόν τον ξενιστή. Για να μπορέσει ένας κοροναϊός να μεταπηδήσει από ένα είδος σε κάποιο άλλο, απαιτείται σημαντική γενετική αλλαγή που είναι πολύ αργή διαδικασία.

Eξέλιξη στις 28/2/2020

Βρέθηκε σκύλος θετικός στον κοροναϊό


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως είναι οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον ιό. Ακόμα και αν αυτό αλλάξει μέσω νέων πληροφοριών, ΔΕΝ συντρέχει λόγος πανικού. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας βρίσκεται συνήθως στο σπίτι και δεν έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και ζώα και δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος στο σπίτι που να έχει τη νόσο, οι πιθανότητες του να νοσήσει το ζώο σας – ακόμα και ΑΝ βρεθεί ότι είναι δυνατή η μετάδοσή του στα κατοικίδια ζώα – είναι εξαιρετικά απίθανες. Πάντα βέβαια είναι καλό να πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα για να αποφύγουμε τη μετάδοση άλλων παθήσεων όπως η σαλμονέλα και το E.coli.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό του ζώου, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τα εμβόλια που πρέπει να γίνουν για την ανοσοποίηση έναντι αναπνευστικών παθήσεων, όπως είναι η γρίπη των σκύλων. Για τον νέο κοροναϊό, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για ανθρώπους ή για ζώα, ενώ σύμφωνά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εμβόλιο στα μέσα του 2021.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων