Ο κοροναϊός σε ποια θερμοκρασία αντέχει στο περιβάλλον και τι γίνεται με τα air-conditioners; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο κοροναϊός σε ποια θερμοκρασία αντέχει στο περιβάλλον και τι γίνεται με τα air-conditioners;

Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και προς το παρόν είναι αβέβαιο εάν οι ζεστές ημέρες της άνοιξης θα τον περιορίσουν.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και προς το παρόν είναι αβέβαιο εάν οι ζεστές ημέρες της άνοιξης θα τον περιορίσουν.


Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν επιστήμονες, σύμφωνα με το National Geographic, τονίζοντας πως ακόμη είναι νωρίς να μάθουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κοροναϊός σε θερμότερες καιρικές συνθήκες. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεκάδες ιοί υπάρχουν στην οικογένεια του κοροναϊού αλλά μόνο επτά επηρεάζουν τους ανθρώπους. 
Οι ιοί που προκαλούν κρυολογήματα τείνουν να υποχωρούν τους θερμότερους μήνες επειδή αυτοί οι τύποι αυτοί έχουν αυτό που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «εποχικότητα». Επιστήμονες που μελετούν τον κοροναϊό λένε ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουν πώς ο ιός θα συμπεριφερθεί στον μεταβαλλόμενο καιρό.

Αν και ο κοροναϊός και η γρίπη είναι και οι δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, δεν είναι αρκετά γνωστό για τον SARS-CoV-2 εάν έχει τα ίδια εποχιακά πρότυπα. Οι επιστήμονες εξετάζουν συγκρίσιμoυς ιούς όπως τον SARS και τον MERS. Ο SARS, ο οποίος ξεκίνησε να εξαπλώνεται στα τέλη του 2002, μοιράζεται σχεδόν το 90% του DNA του με τον νέο ιό. Το ξέσπασμα του SARS ξεκίνησε τον Νοέμβριο και διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο, γεγονός που υποδηλώνει μόνο την εποχικότητα, λέει ο Στιούαρτ Γουέστον μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ο περιορισμός μπορεί να οφείλεται σε πρώιμη παρέμβαση. 
Με άλλα λόγια, εξαφανίστηκαν χάρη στον ζεστό καιρό ή απλά δούλεψαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης;

Ο MERS ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012 στη Σουηδική Αραβία, όπου οι θερμοκρασίες είναι γενικά υψηλές. Σε αντίθεση με το SARS, δεν ήταν ποτέ πλήρως περιορισμένος και περιστασιακά αναφέρθηκαν νέες περιπτώσεις. 
Ο κοροναϊός έχει αρχίσει επίσης να εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στο Ιράν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Δεν βλέπουμε πάρα πολλές αποδείξεις εποχικότητας στον MERS», λέει ο Γουέστον. Αλλά αν ο SARS και ο MERS ήταν πραγματικά εποχιακοί ή αν ο κοροναϊός θα μιμηθεί τον SARS είναι ασαφές.

Οι περισσότερες από τις μελέτες δείχνουν ότι οι κοροναϊοί δεν παραμένουν πολύ σε ζεστό, και υγρό περιβάλλον, πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και με υγρασία πάνω από 80 τοις εκατό.

Ο ιός που προκάλεσε το Sars είναι στην ίδια οικογένεια με τον κοροναϊό που προέρχεται από το Wuhan και έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Έτσι πολύ πιθανόν μπορεί η άνοδος της θερμοκρασίας θα βοηθήσει. Στην Σιγκαπούρη όμως μια μελέτη έδειξε ότι τα κλιματιστικά βοηθούν στο να διασπείρουν τον κοροναϊό μέσα στον χώρο ενός σπιτιού ή ενός γραφείου επειδή ψύχουν και κατεβάζουν την θερμοκρασία κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου. 
Aυτή είναι και η αιτία που έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε χώρες που αυτήν την εποχή έχουν καλοκαίρι.ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων