Πώς να περιποιηθείτε τα χέρια σας για την δερματίτιδα από τα αντισηπτικά; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς να περιποιηθείτε τα χέρια σας για την δερματίτιδα από τα αντισηπτικά;

Το υπερβολικό πλύσιμο και η για πολλές ώρες χρήση ελαστικών γαντιών μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, αισθητικού, medlabnews.gr

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας, να καλύπτετε το βήχα σας με την καμπύλη του αγκώνα ή να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο το οποίο να απορρίπτεται σε κλειστούς κάδους απορριμμάτων. 

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθώς και αποφυγή επαφής με τα χέρια της μύτης μας, του στόματος μας και των ματιών μας


Όμως δεν πρέπει να φτάσουμε στην ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Το υπερβολικό πλύσιμο και η για πολλές ώρες χρήση ελαστικών γαντιών μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό στο δέρμα, αλλά και να καταστρέψει τα "φυσιολογικά" μικρόβια.

To υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να του δημιουργήσει ρωγμές. Και μια ρωγμή στο δέρμα είναι κάτι σαν ένας αυτοκινητόδρομος για το μικρόβιο, καθώς τού δίνει άμεση και ευρεία πρόσβαση στο σώμα. Για να μη συμβεί αυτό οι άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενυδατικό σαπούνι και να απλώνουν μια ενυδατική λοσιόν επανειλημμένα στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς αντιμετωπίζεται η δερματίτιδα στα χέρια;

Ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης της δερματίτιδας στα χέρια είναι να αποφεύγετε τα πράγματα που ερεθίζουν το δέρμα. 

Σ' αυτό περιλαμβάνεται η ελάττωση του πλυσίματος των χεριών και η επαφή με σαπούνι, απορρυπαντικά και άλλα διαλυτικά ή ερεθιστικά. 
Ελαστικά γάντια με βαμβακερό υπόστρωμα είναι χρήσιμα. 
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βαμβακερά γάντια κάτω από τα ελαστικά. 
Τα ελαστικά γάντια μόνα τους μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα λόγω του ιδρώτα.
Τα δακτυλίδια μπορεί να παγιδεύουν από κάτω σαπούνι, νερό και άλλα χημικά, έτσι θα πρέπει να τα βγάζετε πριν πλύνετε τα χέρια με σαπούνι ή μετά τις δουλειές του σπιτιού. Πρέπει να στεγνώνετε προσεκτικά το δέρμα κάτω από τα δακτυλίδια. 

Το νερό από μόνο του μπορεί να ενεργήσει ως ερεθιστικό επειδή απομακρύνει τα προστατευτικά έλαια του δέρματος.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες  ή γαλακτωματοποιητική αλοιφή.
 Θα πρέπει επίσης να τις επαλείφετε στο δέρμα συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ως ενυδατικό και ειδικά μετά το πλύσιμο

Όταν η δερματίτιδα είναι ενεργή, κρέμες και αλοιφές κορτιζόνης που χορηγούνται από γιατρό, μπορεί να είναι αναγκαία για την ανακούφιση από τη φλεγμονή. 
Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε λοίμωξης μπορεί επίσης να χρειάζεται αντιβίωση που χορηγείται από γιατρό.
Όταν καθησυχάσει η δερματίτιδα, πρέπει να σταματήσετε τις κρέμες κορτιζόνης.
Για την πρόληψη της επανάληψης της δερματίτιδας θα πρέπει να συνεχίσετε την τακτική επάλειψη με ενυδατικές κρέμες και να αποφεύγετε τα ερεθιστικά προϊόντα.

Το πράσινο σαπούνι

Το πράσινο σαπούνι καθαρίζει το δέρμα, χωρίς να το στερεί από τα φυσικά του λιπαρά στοιχεία, που -κατά γενική ομολογία- καταφέρνουν άλλα σαπούνια καταλήγοντας έτσι σε ξηρό και στεγνό δέρμα. Η φυσική του σύσταση αφήνει ελεύθερους τους πόρους του δέρματος επιτρέποντας την εφίδρωση, προστατεύοντας, όμως ταυτόχρονα και με φυσικό τρόπο τα κύτταρα της επιδερμίδας.
Στο πράσινο σαπούνι ακόμη, παρατηρείται η ουσία γλυκερίνη, η οποία συντηρεί την ενυδάτωση του δέρματος, αντλώντας νερό, ακόμα και από τον αέρα, ενώ σε άλλα σαπούνια του εμπορίου έχει αφαιρεθεί, για να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς
Ένα απλό ξέβγαλμα των χεριών δεν είναι αποτελεσματικό;
Ένα γρήγορο ξέβγαλμα δεν πρόκειται να καθαρίσει τα χέρια σας. Μόνο το πλύσιμο με σαπούνι θα τα καθαρίσει.

Έχει σημασία η θερμοκρασία του νερού;
Δεν έχει σημασία η θερμοκρασία του  νερού, αλλά αν είναι πάρα πολύ καυτό θα σας αποτρέψει από τα ξαναπλύνετε για πολύ καιρό… Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε το σαπούνι όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται, καθώς τα πλένετε. Ιδανικά το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό.

Το βρόμικο σαπούνι, όπως και το βρόμικο νερό, δεν κάνει λιγότερο αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών. Ακόμη κι αν αυξάνει τον αριθμό των βακτηρίων στα χέρια μας, έχει αποδειχθεί ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό περιορίζει την εξάπλωση των ασθενειών.

Σε περιπτώσεις οξείας δερματίτιδας, θα πρέπει να πάτε στον δερματολόγο σας


Δηλαδή

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από τον κοροναϊό;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων