Ο καθηγητής Ι. Ιωαννίδης απαντά στους συκοφάντες του (και εντός Ελλάδας) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο καθηγητής Ι. Ιωαννίδης απαντά στους συκοφάντες του (και εντός Ελλάδας)

Σκληρή απάντηση προς τους συκοφάντες του, που επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να πλήξουν την αξιοπιστία του με αναφορές στη χρηματοδότηση της έρευνάς του για την πανδημία και σε εσκεμμένη παραποίηση αποτελεσμάτων
Σκληρή απάντηση προς τους συκοφάντες του, που επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να πλήξουν την αξιοπιστία του με αναφορές στη χρηματοδότηση της έρευνάς του για την πανδημία και σε εσκεμμένη παραποίηση αποτελεσμάτων, δίνει μέσα από τη «δημοκρατία» ο ομογενής καθηγητής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης.

Εμμέσως απαντά και σε διάφορα συστημικά «παπαγαλάκια» εντός Ελλάδος που αναπαρήγαγαν ένα ψευδές δημοσίευμα για να απαξιώσουν τον σημαντικότερο Ελληνα επιστήμονα παγκοσμίως. Απώτερος σκοπός τους ήταν βέβαια να τον πλήξουν για τους γνωστούς μικροπολιτικούς λόγους, λες και ο καθηγητής Ιωαννίδης ανήκει σε κάποια παράταξη. Προφανώς τους… χαλούσε το αφήγημα που μετά μανίας και καθ’ ολοκληρία αναπαράγουν σχεδόν όλα τα ελληνικά media, πλην της «δημοκρατίας» και ελάχιστων ακόμα μέσων.
«Προσωπικά δεν έχω πάρει ούτε ένα δολάριο για οποιαδήποτε εργασία μου σχετικά με την επιδημία. Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν αποτελούν μια από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του κίτρινου Τύπου και της λασπολογίας» καταγγέλλει σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του αμερικανικού Buzzfeed που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου με τίτλο «Ο ιδρυτής των αερογραμμών χρηματοδότησε μέρος της έρευνας του Στάνφορντ, σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός δεν είναι τόσο θανατηφόρος».
«Στη συγκεκριμένη μελέτη στην οποία αναφέρονται οι λασπολόγοι είμαστε 17 συγγραφείς και πολλά περισσότερα άτομα, πάνω από 100, δούλεψαν σε αυτή. Για να είμαστε σίγουροι ότι η μελέτη θα είναι αδιάβλητη, ο κύριος ερευνητής, ο Eran Bendavid, διάλεξε τον πλέον αμερόληπτο και αδιάβλητο μηχανισμό που υπάρχει στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ» σημειώνει ο δρ Ιωαννίδης και προσθέτει: «Το γραφείο ανάπτυξης – δωρεών του πανεπιστημίου έχει έναν λογαριασμό όπου οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κάνει δωρεά στο πανεπιστήμιο για να υποστηρίξει την έρευνα. Εννοείται ότι με αυτόν τον μηχανισμό κανένας δωρητής δεν μπορεί να επηρεάσει ποια έρευνα θα γίνει, πώς θα γίνει, τι αποτελέσματα θα βγουν και τι θα παρουσιαστεί».
Όπως εξηγεί, οι δωρητές σε αυτήν την περίπτωση έμειναν ανώνυμοι και ο ίδιος προσωπικά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι είναι οι πολίτες που έκαναν τις δωρεές.
«Ο κίτρινος Τύπος, λοιπόν, “αποκάλυψε” ότι ένας δωρητής ήταν ιδρυτής αερογραμμών και δώρισε το ποσό των 5.000 δολαρίων στο Στάνφορντ. Θα πρέπει να θυμίσω ότι το Στάνφορντ και όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια στηρίζουν το μεγαλείο τους και την ακαδημαϊκή τους ανεξαρτησία ακριβώς σε δωρεές που γίνονται από ευεργέτες» επισημαίνει, τονίζοντας πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με χρηματοδότηση έρευνας κατά την οποία μια εταιρία πληρώνει ορισμένους για να κάνουν κάτι που την ενδιαφέρει για τα προϊόντα της, όπως, για παράδειγμα, να ελέγξουν κάποιο φάρμακό της.
«Πρόκειται για κάτι που προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ, αν και δεν κατηγορώ όσους συναδέλφους το κάνουν, όταν γίνεται κάτω από αυστηρούς ελεγχόμενους μηχανισμούς» λέει.
«Η δαιμονοποίηση της πλέον αδιάβλητης έρευνας μάλλον αποτελεί μια πολύ σκοτεινή στιγμή, σημείο των καιρών. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερη ψυχραιμία, σοβαρότητα και ομόνοια – δεν είναι καιροί για να υποδαυλίζουμε τον κίτρινο Τύπο».
Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Κι αυτό διότι τα αποτελέσματά της έδειχναν πως, με βάση τα δείγματα που ελήφθησαν από περίπου 3.000 κατοίκους στην κομητεία της Σάντα Κλάρα, ο ιός πιθανώς να είχε μολύνει από 50 έως και 85 φορές περισσότερους ανθρώπους από τα καταγεγραμμένα κρούσματα στις ΗΠΑ.
Κατά συνέπεια, ήταν πολύ λιγότερο επικίνδυνος για τους ανθρώπους από όσο πιστευόταν, ρίχνοντας το ποσοστό θνητότητας στο 0,12% με 0,2%.
Τα ανατρεπτικά αποτελέσματα της έρευνας, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σε αυτήν συμμετείχε και ο δρ Ιωαννίδης, ο γιατρός με τις περισσότερες αναφορές στο έργο του παγκοσμίως, προκάλεσαν τριγμούς στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη
ΠΗΓΗ. https://www.dimokratianews.gr/ellada/o-dr-i-ioannidis-apanta-meso-tis-dimokratias/
Ο Ιωάννης Ιωαννίδης (γεν. 21 Αυγούστου 1965) είναι Ελληνοαμερικανός επιστήμονας και συγγραφέας [1] με συνεισφορές στην Επιδημιολογία και την κλινική έρευνα [2] [3]. Επιπροσθέτως είναι πρωτοπόρος στην μετα-έρευνα (έρευνα πάνω σε έρευνες)..
Ο Ιωαννίδης μελετά την ίδια την επιστημονική έρευνα, πρωταρχικά στην κλινική Ιατρική και τις Κοινωνικές επιστήμες. Είναι από τους ιατρικούς ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές. Η μελέτη του του 2005 “Why Most Published Research Findings Are False”[4][5] είναι η πιο μεταφορτωμένη στην Public Library of Science, κι έχει τον υψηλότερο αριθμό αναγνωστών Mendeley.[6]
Μεταξύ άλλων, είναι τακτικός καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής και στα πανεπιστήμια Harvard, Tufts, Imperial College και Ιωαννίνων, όπου ήταν Πρόεδρος του Τμήματος υγιεινής και Επιδημιολογίας. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts).[7][8] Επίσης το 2005 επινόησε, μαζί με τον Θωμά Τρικαλινό, τον όρο “Το Φαινόμενο Πρωτέας”, για την εμφάνιση ακραίων αντιφατικών αποτελεσμάτων στις πρώτες μελέτες που
πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ερευνητικό ερώτημα.
Η μελέτη του Ιωαννίδη Why Most Published Research Findings Are False[9] (2005).
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Ιωαννίδης μεγάλωσε στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1984 από το Κολλέγιο Αθηνών, και κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Βραβείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.[10] Επίσης αποφοίτησε κορυφαίος του τμήματός του στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την ιατρική του θέση στην εσωτερική ιατρική. Έκανε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Tufts για λοιμώδη νοσήματα[11] και ήρθε στο Στάνφορντ το 2010.
Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους και είναι μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας (US National Academy of Medicine,[12]). Σύμφωνα με δηλώσεις του, ασχολείται επίσης με λογοτεχνία και ποίηση.
Ένα μεγάλο άρθρο δημοσιεύθηκε το 2010 στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic. [13] Ένα συντομότερο, το 2014 στη διεθνή εβδομαδιαία εφημρίδα με έδρα στο Λονδίνο The Economist, σχετικά με την ίδρυση του Meta-Research Innovation Centre στο Στάνφορντ από τον Ιωαννίδη και τον Steven Goodman.[14]
To 2015 παρουσιάστηκε στην εβδομαδιαία ιατρική εφημερίδα the BMJ, όπου περιγράφηκε ως “η μάστιγα της τσαπατσούλικης επιστήμης”.[15]

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων