Μαύρη αράχνη. Τι θα πάθετε αν σας δαγκώσει; Πόσο επικίνδυνη είναι; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μαύρη αράχνη. Τι θα πάθετε αν σας δαγκώσει; Πόσο επικίνδυνη είναι;

Μαύρη αράχνη: Οι επιπλοκές από το τσίμπημα του εντόμου - Πόσο επικίνδυνο είναι;

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Οι γιατροί έπεσαν πάνω στον ασθενή, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τις επιπτώσεις του δηλητηρίου της αράχνης. 
 Λίγες ώρες μετά την τραγική είδηση ότι 60χρονος πέθανε από τσίμπημα σφήκας στην Πάτρα, έγινε γνωστό ακόμη ένα περιστατικό με τσίμπημα αράχνης αυτή την φορά στις Σέρρες, επίσης σε αγρότη. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί φέτος τον Απρίλιο με ένα τετράχρονο παιδί στην Πορταριά που μεταφέρθηκε εκτάκτως στην Αθήνα. 
 Πόναγε σε όλο του το σώμα 
Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άντρα, από το δήμο Βισαλτίας, ο οποίος έφτασε το Σάββατο στο Νοσοκομείο των Σερρών με πόνους σε όλο του το σώμα. 
 Οι γιατροί αμέσως αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο και αμέσως κάλεσαν τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος έφτασε εσπευσμένα και έκανε τη διάγνωση, καθώς στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει άλλα 3 παρόμοια περιστατικά. Όπως διαπιστώθηκε το τσίμπημα ήταν από «μαύρη χήρα» και ήταν στο μηρό. Μαραθώνιος για το αντίδοτο Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος για να παραγγείλουν το αντίδοτο, να φτάσει από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες με τον αέρα και τη δυνατή βροχή του Σαββάτου σε όλο το νομό. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και είναι καλά. .Μαύρη αράχνη: Ποια είναι η «μαύρη χήρα» με το ισχυρό δηλητήριο

Η μαύρη αράχνη, ευρύτερα γνωστή ως «μαύρη χήρα», δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Ανήκει στο γένος Latrodectus. Το όνομά της οφείλεται στην κοινή πρακτική του θηλυκού να σκοτώνει και να τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Σε γενικές γραμμές η «μαύρη χήρα» δεν είναι επιθετική. Πολλά τσιμπήματα σε ανθρώπους γίνονται για λόγους άμυνας, όταν συνήθως ασκηθεί κατά λάθος πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες. Σύμφωνα με επιστήμονες, σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και τον θάνατο.

Η θηλυκή «μαύρη χήρα» φθάνει σε μήκος τα 2 εκατοστά. Έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα, χοντρή κοιλιά και λεπτά πόδια. Σε ορισμένα είδη υπάρχει ένα κόκκινο ή πορτοκαλί σημάδι στο τμήμα της κοιλιάς, το οποίο παραπέμπει σε «κλεψύδρα». Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, σχεδόν στο μισό του θηλυκού, καφέ ή γκρι χρώματος.

Η «μαύρη χήρα» συνηθίζει τα έντομα που πιάνει στον ιστό της, να τα τυλίγει σε κουκούλι για να τρώει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Μαύρη αράχνη: Τι θα συμβεί αν μας τσιμπήσει η «μαύρη χήρα»


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η μαύρη αράχνη, ευρύτερα γνωστή ως «μαύρη χήρα», έχει ισχυρό δηλητήριο.

Εφόσον τσιμπήσει τον άνθρωπο, μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:

  • Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει να εισχωρεί στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ξεκινά ο πόνος και εμφανίζονται οι πρώτες κράμπες στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα.
  • Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι εμφανίζουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολο ακόμα και να σταθεί κάποιος όρθιος ή και καθιστός.
  • Για τις επόμενες δύο ώρες, ο πόνος γίνεται αφόρητος και η κοιλιά άκαμπτη.
  • Μέχρι τη 12η ώρα μετά το τσίμπημα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ υπάρχουν αναφορές ασθενών και για παραισθήσεις.
  • Μετά το πρώτο 12ωρο, τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, αν και η ουσιαστική βελτίωση έρχεται μετά από μερικές ημέρες. Η μυϊκή αδυναμία, πάντως, και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες από τη στιγμή που η μαύρη αράχνη προκάλεσε το τσίμπημα.

Διαβάστε επίσης

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων