Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν κατά 50% τη δράση του κοροναϊού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν κατά 50% τη δράση του κοροναϊού

Συστατικά που περιέχονται με φυσικό τρόπο σε τροφές και ροφήματα όπως η μαύρη σοκολάτα μπορούν να προσδεθούν σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο (πρωτεάση)

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Συστατικά που περιέχονται με φυσικό τρόπο σε τροφές και ροφήματα όπως η μαύρη σοκολάτα, το κακάο, το πράσινο τσάι και τα σταφύλια Muscadine (αμερικανική ποικιλία σταφυλιού) φαίνεται ότι μπορούν να προσδεθούν σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο (πρωτεάση) του  κοροναϊού και να μπλοκάρουν τη λειτουργία του, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στη Βιολογία Φυτών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Οι ζωτικής σημασίας πρωτεάσες

Οι πρωτεάσες είναι σημαντικές για την υγεία και τη βιωσιμότητα των κυττάρων και των ιών, εξήγησε ο Ντε-Γιου Ζίε, καθηγητής Βιολογίας Φυτών και Μικροβίων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, πρώτος  συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Plant Science» . Αν αναστείλουμε τη δράση των πρωτεασών, τα κύτταρα δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας πολλές σημαντικές λειτουργίες τους όπως ο πολλαπλασιασμός τους.

«Ενας από τους βασικούς στόχους του εργαστηρίου μας είναι το να ανακαλύψουμε ‘φάρμακα’ (neutraceuticals) στις τροφές ή σε φαρμακευτικά φυτά τα οποία αναστέλλουν είτε το πώς ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα είτε το πώς εξαπλώνεται στον οργανισμό» σημείωσε ο δρ Ζίε.

Στο στόχαστρο η κύρια πρωτεάση του ιού

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές διενήργησαν τόσο προσομοιώσεις σε υπολογιστή όσο και εργαστηριακά πειράματα μέσω των οποίων έδειξαν ότι η αποκαλούμενη κύρια πρωτεάση (Mpro) του ιού SARS-CoV-2 αντιδρά όταν έλθει σε επαφή με διαφορετικά χημικά συστατικά φυτών που είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.

«Η Μpro είναι απαραίτητη στον ιό SARSCoV-2 προκειμένου να αναπαραχθεί. Αν αναστείλουμε τη δράση αυτής της πρωτεάσης, ο ιός θα πεθάνει».

Γεμίζοντας την «τσέπη» της Μpro

Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή έδειξαν ότι τα χημικά συστατικά που εξετάστηκαν και τα οποία προέρχονταν από το πράσινο τσάι, δύο ποικιλίες σταφυλιών Muscadine, τη σκόνη κακάο και τη μαύρη σοκολάτα μπορούσαν να προσδεθούν σε διαφορετικά τμήματα της Mpro. «H Mpro έχει μια περιοχή που μοιάζει με ‘τσέπη’ την οποία γέμισαν τα χημικά αυτά συστατικά. Οταν η τσέπη γέμισε, η πρωτεάση έχασε την ικανότητα λειτουργίας της».


Κακάο και μαύρη σοκολάτα μείωσαν τη δραστηριότητα στο μισό

Πειράματα in vitro που επίσης διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Ζίε έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Χημικά συστατικά του πράσινου τσαγιού και των σταφυλιών έδειξαν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αναστολή της λειτουργίας της Mpro ενώ χημικά συστατικά της σκόνης κακάο και της μαύρης σοκολάτας μείωσαν τη δραστηριότητα της πρωτεάσης κατά περίπου 50%.

«Το πράσινο τσάι διαθέτει πέντε χημικά συστατικά που προσδένονται σε διαφορετικά σημεία της ‘τσέπης’ της Μpro και αναστέλλουν τη δράση της. Τα σταφύλια Muscadine περιέχουν τα ίδια χημικά στη σάρκα και τους καρπούς τους. Τα φυτά χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά για να προστατευθούν, οπότε δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα φύλλα και η σάρκα των φυτών και των φρούτων περιέχουν τέτοια ευεργετικά χημικά» κατέληξε ο καθηγητής Ζίε.

Μελέτη Coronavirus από τις ΗΠΑ: Τα φυσικά τρόφιμα μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού

Αυτό σημαίνει, ότι οι χημικές ενώσεις που αναφέρονται στο Food είναι η λειτουργία ορισμένων ενζύμων, των πρωτεασών, του des Coronavirus . Ο συγγραφέας της μελέτης και ο καθηγητής De-Yu Xie από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας εξήγησαν ότι οι επιδράσεις των συστατικών των φυσικών τροφών στις πρωτεάσες παίζουν καθοριστικό ρόλο, έτσι ώστε τα κύτταρα του ιού να μην μπορούν πλέον να εκτελούν κάποιες σημαντικές λειτουργίες.

Χρησιμοποιώντας εργαστηριακές δοκιμές και προσομοιώσεις υπολογιστών, οι ερευνητές στη μελέτη έλεγξαν την αντίδραση της κύριας πρωτεάσης του Coronavirus , η οποία απαιτείται για διάχυση, στις χημικές ενώσεις των συστατικών στο πράσινο τσάι , σταφύλια Muscadine , σκόνη κακάου και μαύρη σοκολάτα . Η έρευνα δείχνει ότι οι ενώσεις στη σκόνη κακάου και τη μαύρη σοκολάτα συγκεκριμένα μείωσαν τη δραστικότητα των ενζύμων πρωτεάσης κατά το ήμισυ


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα πρωτότυπα νέα έχουν δημοσιευτεί και είναι διαθέσιμα στο de24.news και η συντακτική ομάδα του AlKhaleej Today το επιβεβαίωσε και έχει τροποποιηθεί και μπορεί να έχει μεταφερθεί πλήρως ή να αναφερθεί από αυτό και μπορείτε να διαβάσετε και ακολουθήστε αυτά τα νέα από την κύρια πηγή του.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων