Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της AstraZeneca. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της AstraZeneca. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν η AstraZeneca

medlabnews.gr iatrikanea 

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε πριν από λίγο το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID – 19.

Είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται:

«Τα συνδυαστικά αποτελέσματα τεσσάρων κλινικών μελών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία  και τη Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό  στην προστασία ατόμων άνω των 18 ετών.

Οι δοκιμές αυτές ενέπλεξαν περίπου 24.000 ανθρώπους συνολικά.

Η ασφάλεια του εμβολίου αποδείχθηκε και στις τέσσερις μελέτες. Ωστόσο ο ΕΜΑ βάσισε  τις εκτιμήσεις του για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία.

Οι άλλες δύο μελέτες  είχαν λιγότερες από έξι περιπτώσεις η κάθε μία, άρα δεν ήταν αρκετές για να μετρηθεί η προστατευτική επίδραση του εμβολίου.

Επιπρόσθετα, καθώς το εμβόλιο , δίδεται σε δύο δόσεις, και η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη, ο Οργανισμός εστίασε σε ανθρώπους που είχαν λάβει αυτή την στάνταρντ αγωγή.

Αποτελεσματικότητα στο 60%

Τα αποτελέσματα έδειξαν μία μείωση 59.5% στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε ανθρώπους που είχε χορηγηθεί το εμβόλιο (…) Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο απέδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 60% στις κλινικές δοκιμές».

Λειτουργικό και στους άνω των 55

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες ήταν μεταξύ 18 και 55 years ετών. Δεν υπάρχουν αρκετά αποτελέσματα για μεγαλύτερους εθελοντές (άνω των 55 ετών) για να παράσχουν ποσοστό για το πόσο καλά αποδίδει το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. 

Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει προστασία, δεδομένης της ανοσολογικής απόκρισης που έχει παρατηρηθεί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, και βάσει της εμπειρίας από άλλα εμβόλια. 

Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σε αυτόν πληθυσμό, οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΜΑ θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεγαλύτεροης ηλικίας άτομα. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται από εν εξελίξει έρευνες που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη αναλογία μεγαλύτερης ηλικίας συμμετεχόντων.

Πώς χορηγείται το εμβόλιο

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις στον βραχίονα, η δεύτερη μεταξύ 4 έως 12 εβδομάδων μετά την πρώτη. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία.

 

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται καθώς χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την βρετανοσουηδιική εταιρία, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων