Η επιτροπή, χωρίς να έχει διερευνηθεί διεθνώς το θέμα, αποφάσισε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το AstraZeneca | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η επιτροπή, χωρίς να έχει διερευνηθεί διεθνώς το θέμα, αποφάσισε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το AstraZeneca

Η μία μετά την άλλη χώρες της Ε.Ε. αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19

επιστημονική ομάδα του  medlabnews.gr iatrikanea

Η μία μετά την άλλη χώρες της Ε.Ε. αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου, απ' την οποία έχει λάβει εμβόλια και η χώρα μας.

Τελευταία η Ιταλία ανακοίνωσε ότι με απόφαση της εθνικής υπηρεσίας φαρμάκων (Aifa) σταματά «προληπτικά» τη χρήση των εμβολίων της παρτίδας ABV2856, με αφορμή κάποιες «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες». Συνολικά εννέα χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, προκειμένου να διερευνήσουν τι συμβαίνει ξαφνικά. 

Πιστεύουν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κάποιες παρτίδες των εμβολίων της AstraZeneca και όχι στο ίδιο το εμβόλιο. Δηλαδή είναι μάλλον κάποια αστοχία στην παραγωγή ή στην αποθήκευση του εμβολίου. Άλλωστε είναι γεγονός ότι η εταιρεία αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα παραγωγής και πιέστηκε ιδιαίτερα προκειμένου να μην αθετήσει και πάλι τις υποσχέσεις της για παράδοση των εμβολίων.

Παρά ταύτα η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας  προκειμένου να μην σταματήσει εντελώς ο εμβολιασμός στην χώρα μας αποφάσισε να συνεχιστεί. Δυστυχώς με την κριτική που έχει ασκηθεί τις τελευταίες ημέρες, από πολλούς, για τις αποφάσεις της επιτροπής υπάρχει κίνδυνος να παρθούν και αποφάσεις βεβιασμένες.

Θα μπορούσαμε να θέσουμε πολλά ερωτήματα στην επιτροπή για αυτήν απόφαση, αλλά δεν είναι της ώρας και άλλη κριτική. Και να ευχηθούμε να ΜΗΝ υπάρξει πρόβλημα σοβαρό σε εμβολιαμένους με το εμβόλιο της AstraZeneca αυτές τις ημέρες στην χώρα μας.

Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υγειονομικοί που πρόκειται να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca τρεις ημέρες πριν τον εμβολιασμό τους παίρνουν αντιπηκτικά!!! 

Τι αποφάσισε η επιτροπή

Έτσι κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό προγραμματισμό που έχει γίνει προχωρά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει  θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού (μα δεν είπε κανείς κάτι γενικά για το εμβόλιο αλλά για τα περιστατικά που συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα, από κάποιες συγκεκριμένες παρτίδες)

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων