Λινού : ΔΕΝ εντοπίζουν τους ασυμπτωματικούς τα rapid και τα self τεστ. Να επιτραπούν μετακινήσεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λινού : ΔΕΝ εντοπίζουν τους ασυμπτωματικούς τα rapid και τα self τεστ. Να επιτραπούν μετακινήσεις

Επιφυλάξεις και αμφιβολίες για τα δωρεάν εβδομαδιαία rapid test που ανακοίνωσε για τους πολίτες η κυβέρνηση

medlabnews.gr iatrikanea

Η  καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλώντας στην τηλεόραση του Open είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τα self test την στιγμή που τα καλύτερα  rapid τεστ που γίνονται από γιατρούς είναι αναξιόπιστα και χρειάζονται επιβεβαίωση από pcr.

Όπως είπε,  τα self tests που θα δίνονται, σε γενικό πλαίσιο «έχουν κριθεί πολλές φορές σαν μη αξιόπιστα» ενώ «άλλα είναι πιο αξιόπιστα». «Η μόνη μελέτη που ξέρω, πριν από 2-3 μήνες, είναι μελέτη που έγινε στην Αμερική και η οποία έδειξε πως στους ασυμπτωματικούς τα rapids έχουν πάρα πολύ χαμηλή ευαισθησία, σε σημείο που να οδηγούν σε πολύ εσφαλμένα αποτελέσματα. 

Δεν πιάνει τα θετικά, πιάνει πολύ λίγα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Λινού. Και υποτίθεται ότι τα rapid test είναι πιο αξιόπιστα από τα self tests

Αυτό, τόνισε, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κίνδυνο για τον πληθυσμό και επισήμανε ότι η έγκαιρη διάγνωση του κάθε νοσήματος είναι χρήσιμη όταν μπορούμε να συνεχίσουμε την ιχνηλάτηση. «Η ιχνηλάτηση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οικτρή, στην καλύτερη περίπτωση, ουσιαστικά δεν γίνεται. Επομένως και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά» υποστήριξε.

Η επιδημιολόγος εκτίμησε πως «θα άξιζε ταυτόχρονα με τα self, αφού κριθεί η αξιοπιστία τους, να οργανωθεί άμεσα η ιχνηλάτηση με ένα ειδικό σώμα ανθρώπων που σωστά θα εκπαιδευτούν και θα ξέρουν τι θα λένε, και στα θετικά κρούσματα και στις επαφές τους. Δυστυχώς σε αυτό πάσχουμε τρομερά».

Η κ. Λινού τόνισε πως ο κύριος λόγος που δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα είναι ότι λαμβάνεται ένα μέτρο που μάλλον αυξάνει τα κρούσματα παρά τα ελαττώνει, αναφερόμενη στο μέτρο περιορισμού της εξόδου στην ύπαιθρο.

«Tάχθηκε υπέρ της διαδημοτικής μετακίνησης με αυτοκίνητο καθώς, όπως είπε, «στο αυτοκίνητο δεν κολλάς κανέναν, έχεις μέσα την οικογένειά σου, με την οποία ζεις στο ίδιο σπίτι, άρα η πιθανότητα να μεταφερθεί η νόσος είναι μόνο στα ίδια άτομα κι εκεί που θα πας θα είναι ασφαλέστερο γιατί θα είσαι σε εξωτερικό χώρο, από το να πας μια επίσκεψη στο διπλανό διαμέρισμα».

Εκτίμησε πως η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί αν ενθαρρυνθεί ο κόσμος να βγει στην ύπαιθρο και αν έχουμε επαρκή αριθμό εμβολίων, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, αφού όπως είπε «η απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί». «Θα έλεγα καλύτερα να τους δώσουμε επιδότηση και να τους βάλουμε σε προτεραιότητα εμβολιασμού, παρά να θέσουμε την ίδια την υγεία τους σε κίνδυνο» τόνισε.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων