ΕΜA: Τι πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο της Μoderna. Παρενέργειες, πότε γίνεται η δεύτερη δόση; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΕΜA: Τι πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο της Μoderna. Παρενέργειες, πότε γίνεται η δεύτερη δόση;

Το εμβόλιο Moderna δρα προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της νόσου COVID-19.

 medlabnews.gr iatrikanea

Το εμβόλιο Moderna δρα προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της νόσου COVID-19. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο φέρει οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein). Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.

Όταν ένα άτομο εμβολιαστεί, ορισμένα από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη ακίδα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (τα λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν.

Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τον ιό και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό από αυτόν. Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο Moderna: Πώς χρησιμοποιείται και πότε γίνεται η δεύτερη δόση

Χορηγείται με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.

Εμβόλιο Moderna: Πόσο διαρκεί η προστασία του έναντι της COVID-19

Επί του παρόντος, η διάρκεια της προστασίας που παρέχει δεν είναι γνωστή. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 2 χρόνια προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.

Εμβόλιο Moderna: Μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά;

Δεν συνιστάται επί του παρόντος για παιδιά. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία σχετικά με σχέδιο διεξαγωγής δοκιμών του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εμβόλιο Moderna: Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες;

Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν καμία επιβλαβή επίδραση στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα για τη χρήση του κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος για τον θηλασμό.

Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στενή συνεργασία με επαγγελματία του τομέα της υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.

Εμβόλιο Moderna: Μπορούν να εμβολιαστούν άτομα με αλλεργίες;

Τα άτομα που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης πρέπει να μην λαμβάνουν το εμβόλιο.

Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Έχει εμφανιστεί πολύ μικρός αριθμός περιστατικών αναφυλαξίας (σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης). Ως εκ τούτου, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο Moderna θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική επίβλεψη, με άμεσα διαθέσιμη την κατάλληλη ιατρική αγωγή για την περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων. Άτομα που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου Moderna πρέπει να μην λαμβάνουν τη δεύτερη δόση.

Εμβόλιο Moderna: Πιθανές παρενέργειες και άλλοι κίνδυνοι

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Moderna κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Στις πιο συχνές (εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονταν:

  • πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσης
  • κόπωση
  • ρίγη
  • πυρετός
  • διογκωμένοι ή ευαίσθητοι λεμφαδένες στην μασχάλη
  • κεφαλαλγία
  • πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις
  • ναυτία
  • έμετος

Λιγότερο συχνές παρενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι:

  • ερυθρότητα
  • κνίδωση
  • εξάνθημα στο σημείο της ένεσης
  • εξάνθημα

Κνησμός στο σημείο της ένεσης εμφανίστηκε σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα.

Σπάνιες παρενέργειες (εμφανίστηκε σπάνια, σε λιγότερα από 1 στα 1.000 άτομα) περιλαμβάνουν:

  • διόγκωση του προσώπου, το οποίο ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν ενέσεις αισθητικής (fillers) στο πρόσωπο
  • μυϊκή αδυναμία στην μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσωπικού νεύρου ή πάρεση)

Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν εμφανιστεί σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένου πολύ μικρού αριθμού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία). Όπως για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο Moderna θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή επίβλεψη με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή.

Πηγή: https://www.ema.europa.eu

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων