Γουργουλιάνης: Ακούγονται ακρότητες. Θάνατοι και διασωληνώσεις κρίνουν την πανδημία. Όχι τα κρούσματα (video)

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

Google +

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

3/9/21

Γουργουλιάνης: Ακούγονται ακρότητες. Θάνατοι και διασωληνώσεις κρίνουν την πανδημία. Όχι τα κρούσματα (video)

 medlabnews.gr iatrikanea

To κριτήριο για την πορεία της πανδημίας αποτελούν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις και όχι οι μολύνσεις ενώ το τοίχος ανοσίας το χτίζουμε με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων και όχι των νέων, επισήμανε μιλώντας στο Θεσσαλικό Περισκόπιο, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Θ., Κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας ότι ακούγονται ακρότητες και από επίσημα χείλη και μπερδεύουν τον κόσμο.

«Το τέταρτο κύμα δεν θα έχει ένταση, όμως θα έχει διάρκεια» λέει ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως «θα απευθύνεται στους ανεμβολίαστους, δηλαδή στο 30% των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και θα συρθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο».

Σχηματικά αναφέρει πως «η πορεία που έχουμε είναι σαν αυτήν που ακολουθεί την πτώση μιας μεγάλης πέτρας στη θάλασσα. Στην αρχή δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα, μετά ένα μικρότερο και στη συνέχεια άλλο ακόμη μικρότερο έως ότου εξαντληθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξαντλούνται οι πανδημίες και τι σημαίνει εξάντληση… Ο ιός θα μείνει μαζί μας και θα γίνει ενδημικός, δηλαδή κάθε χρόνο θα έχουμε χαμηλό αριθμό περιστατικών».

Σημείωσε μάλιστα ότι παρότι σπάσαμε το φράγμα των 4000 κρουσμάτων και ΔΕΝ υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των διασωληνωμένων. Το αν ωστόσο αυτό οφείλεται στο ότι το στέλεχος Δέλτα είναι λιγότερο λοιμογόνο ή αν λειτουργεί το τείχος προστασίας από του εμβολιασμένους, ή αν ακόμη αυτό οφείλεται στο ότι προσβάλλονται κυρίως νέοι που συνήθως είναι ασυμπτωματικοί ή ολίγο συμπτωματικοί, αυτό θα το γνωρίζουμε σε δύο με τρεις εβδομάδες με την επιστροφή των εκδρομέων. Στη Βρετανία πάντως παρότι έχουμε χιλιάδες κρούσματα από το στέλεχος Δέλτα, εντούτοις οι θάνατοι είναι ελάχιστοι το ίδιο και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, επισήμανε ο καθηγητής

Τόνισε ότι τον ενοχλεί να χτίζεται τοίχος ανοσίας με τον εμβολιασμό νέων και παιδιών που θα νοσήσουν ήπια, και όχι με τον ηλικιωμένο που είναι στο σπίτι. «Κίνητρο για τους νέους να εμβολιαστούν είναι ίσως η ανάγκη τους για να ταξιδέψουν είτε για ψυχαγωγία είτε για δουλειά και λιγότερο το ό,τι άλλο έχει εξαγγελθεί» επισήμανε. 

Τόνισε ότι στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι εμβολιασμένοι κάτι που δεν είναι απαραίτητο να ισχύει στους εξωτερικούς. Εκτίμησε δε ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και επισήμανε ότι ο εμβολιασμός και τα μέτρα υγιεινής είναι τα μόνα που μας θωρακίζουν απέναντι στην πανδημία.

Επιπλέον ανέφερε ότι το χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας του 21ου αιώνα είναι ότι «σύρεται» από τις μολύνσεις που διαπιστώνονται από τα διαγνωστικά τεστ λόγω της εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας κάτι που δεν είχε γίνει με άλλους κοροναϊούς που προκάλεσαν πανδημίες όπως της γρίπης. 

Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία να μην έχουν εμβολιαστεί, μετά τις εκατόμβες νεκρών που είχαμε και στην Ευρώπη και στη χώρα στους οίκους ευγηρίας, ενώ στο Βόλο είχαμε και την περίπτωση με το Σουρλίγκειο γηροκομείο, όπου θρηνήσαμε αρκετούς ηλικιωμένους θύματα του κοροναϊού

Τέλος σχολίασε ότι παραμένουν άγνωστες πολλές πτυχές της ιστορίας της ιατρικής διαχρονικά και αναφέρθηκε στο συνέδριο της Πνευμονολογική Κλινικής του Π.Θ. που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2021 στο Βόλο, όπου θα μιλήσει και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης με θέμα τα πιστοποιητικά προγαμιαίου ελέγχου της πανώλης.

Δείτε το video με όλη τη συνέντευξη του καθηγητή

Διαβάστε επίσης


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR