Γουργουλιάνης: Ακούγονται ακρότητες. Θάνατοι και διασωληνώσεις κρίνουν την πανδημία. Όχι τα κρούσματα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Ακούγονται ακρότητες. Θάνατοι και διασωληνώσεις κρίνουν την πανδημία. Όχι τα κρούσματα

To κριτήριο για την πορεία της πανδημίας αποτελούν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις και όχι οι μολύνσεις επισήμανε ο Κ. Γουργουλιάνης

 medlabnews.gr iatrikanea

To κριτήριο για την πορεία της πανδημίας αποτελούν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις και όχι οι μολύνσεις ενώ το τοίχος ανοσίας το χτίζουμε με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων και όχι των νέων, επισήμανε μιλώντας στο Θεσσαλικό Περισκόπιο, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Θ., Κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας ότι ακούγονται ακρότητες και από επίσημα χείλη και μπερδεύουν τον κόσμο.

Στην εκτίμηση ότι θα είναι βίαιη και ουσιαστικά φονική η εκτόνωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας προέβη ο καθηγητής.

Ανοσία αλά Δανία

Στη συνέντευξή του ο κ. Γουργουλιάνης κάνει την πρόβλεψη πως λόγω της δυναμικής έξαρσης του 4ου κύματος, αυτό θα εξαντληθεί σχετικά γρήγορα, μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο ως τότε θα νοσήσει ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών, περίπου 300.000 με 400.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 30.000 εξ’ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία και πάνω από 3.000 θα πεθάνουν.

«Προκειμένου να φτάσουμε στα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας και να είμαστε προστατευμένοι πρέπει να ανοσοποιηθεί άλλο ένα 20% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι πάνω από 50-60 ετών που είναι οι ευάλωτοι και δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι περίπου 600.000. Αυτοί έρχονται στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ ότι θα κολλήσουν πάρα πολλοί από αυτούς, σίγουρα οι 300.000 – 400.000. Ένας στους 10 να μπει στο νοσοκομείο, αυτό κάνει 30.000 εισαγωγές και ένας από αυτούς που θα νοσηλευτούν δυστυχώς θα πεθάνει. Θα χάσουμε 3.000 ανθρώπους μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ο κ. Γουργουλιάνης προβλέπει προβλέπει επίσης πως με αυτόν τον βίαιο τρόπο θα εξασφαλιστεί ένα υψηλό συνολικό ποσοστό ανοσίας, «τύπου Δανίας», δηλαδή 90% και πάνω και έτσι θα εξαντληθεί μετά τις γιορτές το τέταρτο κύμα. Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, πως θα ξεσπάσει και ένα πέμπτο κύμα, μικρότερο σε ένταση, την ερχόμενη άνοιξη «και κάπου εκεί θα τελειώσει».

Μέρες του 2020

Η πίεση στα νοσοκομεία της Λάρισας και ολόκληρης της Θεσσαλίας παραπέμπει ευθέως στις δραματικές εικόνες του Νοεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη.

«Η μετάδοση του ιού είναι ταχύτατη λόγω του στελέχους Δέλτα και δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, ο κόσμος ζει μια κανονικότητα», παρατηρεί ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βλέπει την προσέλευση ασθενών, τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις να αυξάνονται σε κάθε εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στην τελευταία νοσηλεύονταν περισσότεροι από 120 ασθενείς σε κοινές κλίνες COVID, ενώ ήταν πλήρεις οι 16 κλίνες ΜΕΘ.

«Η τακτική που ακολουθούμε είναι όπως και στα προηγούμενα κύματα: όταν έχουμε κάποιον που βαραίνει, τον διασωληνώνουμε και τον κρατάμε μερικές ώρες –ως τώρα ώρες χρειάστηκε- μέχρι να βρούμε κρεβάτι εντατικής, κατά προτίμηση δικό μας. Κατά κανόνα δεν τους μεταφέρουμε στην Αθήνα. Θα χαρακτήριζα την κατάσταση ακραία, αλλά ως ένα βαθμό ελεγχόμενη προς το παρόν», σημειώνει.

Στο νοσοκομείο τα δύο άκρα

Ο ίδιος παρομοιάζει το εν εξελίξει κύμα με αυτό του δεύτερου κύματος, σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά δεδομένα, αλλά διακρίνει σημαντικές διαφορές και ιδιαιτερότητες ως προς το είδος των ασθενών.

«Θα έλεγα ότι έρχονται στο νοσοκομείο τα δύο άκρα: Από τη μια άνθρωποι εμβολιασμένοι με ήπια νόσο, τρομοκρατημένοι που έρχονται δυο τρεις φορές στο νοσοκομείο (επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα), τους δίνουν οδηγίες, φεύγουν και ξανάρχονται. Μέσα στο μεγάλο αριθμό κάποιοι μπορεί να κάνουν εισαγωγή, να μείνουν μερικές μέρες και να φύγουν. Αυτοί είναι περίπου 1 στους 4», αναφέρει και συνεχίζει:

«Από την άλλη, έρχονται αρκετοί σε πολύ βαριά κατάσταση. Είναι ανεμβολίαστοι, αρνητές, που έρχονται καθυστερημένα, σε κακά χάλια. Η παρατεταμένη δύσπνοια προκαλεί κάποιες βλάβες στα πνευμόνια που συχνά είναι πρακτικά μόνιμες. Δεν ανοίγουν τα πνευμόνια, δεν εκπτύσσονται, και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην επιβιώσουν».

Πιο δύσκολο να βρει κρεβάτι ΜΕΘ ο τραυματίας από τροχαίο

Με την πίεση να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική στη Λάρισα, και τον ιδιωτικό τομέα να δίνει «ανάσες» με τη διάθεση εκατοντάδων κλινών, έχει μπει στο τραπέζι των σχεδιασμών η πιθανότητα μετατροπής του ενός από τα δύο νοσοκομεία της πόλης (του Νομαρχιακού) σε νοσοκομείο COVID, ώστε το Πανεπιστημιακό να εξυπηρετεί τα υπόλοιπα περιστατικά. Η προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με γιατρούς να απειλούν ακόμη και με παραίτηση.

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση. Σε αυτή τη φάση πρέπει να συμφωνήσουμε το εξής: ένας ανεμβολίαστος με βαριά COVID βρίσκει πιο εύκολα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από έναν νεαρό τραυματία σε ένα τροχαίο», τονίζει ο καθηγητής για να προσθέσει: «Πρέπει να κρατήσουμε για τα υπόλοιπα περιστατικά. Αλλιώς η πανδημία θα φύγει και θα μείνουν τα τραύματα από την κακή διαχείριση όλων των άλλων περιστατικών. Το ξαναζήσαμε αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή έχει ανοίξει. Έχουμε τροχαία, έχουμε λοιμώξεις άλλες. Για παράδειγμα η Πνευμονολογική Κλινική είχε 5-6 το πολύ 10 ασθενείς, τώρα έχει 25 πάλι. Έχουμε να διαχειριστούμε δηλαδή και τα 60 COVID και τα 25 της Κλινικής».

Περιοδεία με φοιτητές ιατρικής σε θύλακες ανεμβολίαστων

Μια σκέψη που έχει ωριμάσει και βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού πριν την υλοποίηση, θέλει τον καθηγητή Γουργουλιάνη μαζί με φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να περιοδεύουν με βανάκι σε θεσσαλικά χωριά με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια πειθούς των ευάλωτων ομάδων να κάνουν το εμβόλιο.

«Έχουμε εντοπίσει τα χωριά της περιοχής όπου για διάφορους λόγους υπάρχουν θύλακες ανεμβολίαστων και σκέφτομαι αν θα βοηθούσε κάτι τέτοιο. Να πηγαίναμε μαζί με φοιτητές ιατρικής, να κουβεντιάζαμε με τους ανθρώπους στα καφενεία, μήπως καταφέρουμε κάτι. Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και θέλουν να το κάνουμε», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος τάσσεται κατά της λήψης περαιτέρω μέτρων περιορισμού για τους ανεμβολίαστους. «Στο θέμα των καπνιστών και των μη καπνιστών μάθαμε μετά από πολύ μεγάλη εμπειρία ότι δεν πρέπει να είμαστε εχθρικοί εναντίον των καπνιστών. Πρέπει να τους πείσουμε ότι είναι άρρωστοι και ευάλωτοι. Καταλαβαίνω ότι τώρα είναι αργά για να πείσεις κάποιον, αλλά θα έλεγα ότι αν μπορούσα να κάνω κάτι, θα επέβαλα υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους άνω των 60 χρονών. Δεν ξέρω τον τρόπο, αλλά πρέπει να αναζητηθεί. Όχι με την αντίληψη της τιμωρίας, αλλά της προστασίας».

Η αλήθεια για τα εμβόλια

«Περισσότεροι θάνατοι -λιγότεροι εμβολιασμοί … λιγότεροι εμβολιασμοί- περισσότεροι θάνατοι. Η πατρίδα μας, περίπου στη μέση» αναφέρει ο καθηγητής.

Το 99,8% των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο λέει το αυτονόητο. Ότι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώνουμε με τον κοροναϊό είναι το εμβόλιο. Οι πολίτες των χωρών που έδειξαν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες (και όχι σε τσαρλατάνους «γιατρούς» του διαδικτύου) τώρα δρέπουν τους καρπούς της επιλογής τους, επιστρέφοντας σε συνθήκες κανονικότητας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δανία, η οποία έδειξε το δρόμο σε όλη την Ευρώπη.

Στην αντίπερα όχθη χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στην Ευρώπη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κόκκινα.

Συστήνω σε όλους να πάνε να εμβολιαστούν γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στα χέρια μας…», δήλωσε με αφορμή το εγκληματικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα. Ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 74,4%, η Ρουμανία έχει «κολλήσει» στο 36%, αλλά υπάρχει και κάτι… χειρότερο απ’ αυτό: το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα άνω των 80 ετών είναι μόλις 20%!

Την ίδια ώρα η Βουλγαρία βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού. Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και αυτή τη στιγμή οργανώνεται σχέδιο μεταφοράς των ασθενών σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, αλλά στη γειτονιά μας. Κι όμως ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολίτες (αλλά και πολιτικοί) που αμφισβητούν την αξία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα το τείχος ανοσίας στη χώρα μας να βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων