medlabnews.gr iatrikanea
Τον αποκαλούν «φωνής της λογικής» μέσα σε μία πανδημία που έχει μετατρέψει τους πάντες σε ειδικούς. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης, μίλησε δίνοντας ψύχραιμες απαντήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού, τις μεταλλάξεις και την ανοσία.
Την πεποίθηση ότι το τείχος ανοσίας χτίζεται με βασικό όπλο το εμβόλιο διατυπώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» στο προσκήνιο και την ανησυχία να κυριαρχεί, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας επισημαίνει ότι πρέπει να «θωρακιστούν» οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με έμφαση στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Σαφής και κατηγορηματικός, ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας υπογραμμίζει ότι το πιο ισχυρό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το εμβόλιο, προτρέποντας τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Η νέα μετάλλαξη κάνει τον ιό περισσότερο μεταδοτικό και επιθετικό;
Σίγουρα πολύ περισσότερο μεταδοτικό, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρος. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε, ωστόσο, είναι ότι προστατεύουν τα εμβόλια και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχουν δύο άκρα. Στη Ρωσία, όπου υπάρχουν πολλοί θάνατοι, οι ανεμβολίαστοι είναι 80%. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Αγγλία, όπου είναι εμβολιασμένοι, έχουν κρούσματα, αλλά όχι θανάτους.
Ελλοχεύει, άραγε, ο κίνδυνος τρίτου lockdown λόγω της νέας μετάλλαξης;
Η απάντηση είναι όχι, γιατί αν επιμείνουμε στους εμβολιασμούς και εμβολιαστεί ο πληθυσμός, δεν είναι δυνατόν να κλείσει η οικονομία, γιατί κάποιοι επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι. Αν είναι προστατευμένοι οι άνθρωποι που είναι πάνω από 60 χρόνων, δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Εκείνο που με ανησυχεί, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι πάνω από 60 ετών.
Δεν βλέπω πιθανό να ακολουθήσει νέο lockdown, διότι, όπως προανέφερα, η νέα έξαρση δεν θα αφορά σε όλο τον κόσμο. Θα αφορά στην Ελλάδα του 30%, που είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστοι. Άτομα πάνω από 60 χρόνων, που είναι ανεμβολίαστοι. Γιατί πρέπει να κλείσει η ζωή για κάποιους σκληροπυρηνικούς, που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν; Δεν το θεωρώ πιθανό αυτό. Είναι παράλογο να κλείσει, ξανά, η οικονομία για μερικούς σκληροπυρηνικούς, που για διάφορους λόγους έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν. Δεν μπορεί να κλείσει η ζωή.
Η φυσική ανοσία
Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε «ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 65% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε και το ποσοστό εκείνο που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία λόγω νόσησης από τον ιό. Υπολογίζω το ποσοστό φυσικής ανοσίας στο 25% καθώς τους περασμένους μήνες στο τρίτο κύμα πολλοί είχαν ήπια συμπτωματολογία χωρίς να κάνουν τεστ. Επίσης σε οικογένειες, ένας νοσούσε και οι άλλοι δεν έκαναν τεστ, αν και μπορεί να είχαν αρρωστήσει, αλλά να μην το κατέλαβαν. Πρόσφατη μελέτη που κάναμε στον πληθυσμό του Δομοκού, είδαμε ότι το ποσοστό πληθυσμού που έχει ανοσία από το εμβόλιο αλλά και τη φυσική ανοσία, αγγίζει το 80%».
Άρα ήδη στη χώρα έχει δημιουργηθεί ένα ποσοστό γύρω στο 75-80% που μπορεί να συγκροτήσει ένα τείχος ανοσίας.
Η μετάλλαξη «Δέλτα», για την οποία τόσος λόγος γίνεται, θα αλλάξει τα δεδομένα, που μέχρι τώρα γνωρίζουμε;
Η μετάλλαξη «Δέλτα» κατέστησε τον ιό περισσότερο μεταδοτικό, αλλά, σύμφωνα με τα δεδομένα που προανέφερα, δεν τον έκανε περισσότερο θανατηφόρο, με εφόδιο, πάντα, το εμβόλιο. Οι ιοί δεν θέλουν να πεθάνουν, θέλουν να ζήσουν και επιβιώνουν όταν βρουν πολυσύχναστες περιοχές και εκεί μεταλλάσσονται. Ακολουθεί μια πορεία με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και λιγότερους θανάτους. Αυτό μπορεί να είναι, σιγά – σιγά, και το τέλος της πανδημίας. Το τέλος της πανδημίας θα γίνει κάπως έτσι. Ο ιός θα είναι μεταξύ μας, ήπιος και θα τελειώσει το πρόβλημα.
Διχάζει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Είναι επιβεβλημένη τελικά;
Τη μάσκα μπορούμε να μην τη φορούμε σε εξωτερικούς χώρους, όταν είμαστε μόνοι μας και τρέχουμε ή αθλούμαστε, αλλά όταν πάμε σε μια συναυλία, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που ένας είναι πάνω στον άλλον, υπάρχει κίνδυνος να κραυγάσουμε και να αγκαλιαστούμε, πρέπει να φοράμε μάσκα.
Ποια είναι τα πιο δυνατά όπλα στη φαρέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας;
Το βασικό είναι να μην αφήνουμε περιθώρια στον ιό να βρίσκει έδαφος, να μολύνει ανθρώπους και να αναπαράγεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αν κολλήσουν πάρα πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι, πάνω από 60 χρόνων, κάποιοι από αυτούς θα την περάσουν βαριά. Άρα, λοιπόν, τα ζητούμενα είναι οι εμβολιασμοί, σίγουρα, στις ευάλωτες ηλικίες και προσμονή για καλές μεταλλάξεις.
Το εμβόλιο «χτίζει» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, είναι αποτελεσματικό ή απαιτείται και τρίτη δόση;
Δεν είναι σίγουρο ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται συνεχόμενα. Εάν ο ιός εξελιχθεί σε ενδημικός και ήπιος, γιατί να εμβολιαζόμαστε με τρίτη δόση; Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα πώς θα διαμορφωθούν.
Το 30% των πολιτών πάνω από 60 χρόνων είναι ανεμβολίαστο και σε αυτούς πρέπει να στοχεύσουμε. Το σύστημα υγείας θα ταλαιπωρηθεί από τους ανεμβολίαστους πάνω από 60 χρόνων. Οχι από τις νεότερες ηλικίες.
Πόσο αποτελεσματικό είναι, τελικά, το εμβόλιο απέναντι στον ιό;
Το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 93%. Είναι πολύ υψηλό το ποσοστό. Άρα οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι.
Η τρίτη δόση και η ανοσιακή μνήμη
Όσο για την τρίτη δόση εμβολίου είπε πως «προσωπικά εμβολιάστηκα πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο και είμαι έτοιμος να κάνω και την τρίτη δόση. Όμως με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, που θα χρειαστεί, για τον γενικότερο πληθυσμό, θα πρέπει να δούμε, πόσο χρειάζεται. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα αντισώματα που θα υπάρχουν μετά από οκτώ μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά και η κυτταρική ανοσία. Δηλαδή μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ιό μετά από δύο χρόνια και να βγάλει τότε αντισώματα ο οργανισμός. Είναι δηλαδή το ζήτημα της μνήμης. Έχουμε για το θέμα αυτό κάνει και δικές μας μελέτες από τη Δεσκάτη, όπου είδαμε πως το ποσοστό ανοσίας του εμβολιασμένου μετά το επτάμηνο μειώνεται. Αλλά δεν είναι μόνο τα αντισώματα το πιο σημαντικό για την ανοσία η οποία έχει σχέση και με τη μνήμη.
Για παράδειγμα τα παιδιά κάνουν το εμβόλιο της φυματίωσης πολύ νωρίς και, όταν εκτεθούν 20 χρόνια μετά στον ιό της φυματίωσης, τότε βγάζουν αντισώματα. Αυτή τη γνώση δεν την έχουμε ακόμη για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού και αν κάνει το ίδιο στο επίπεδο της μνήμης».
Η εξάλειψη της πανδημίας είναι εφικτή ή θα μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό;
«Να μην ακούτε τους καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ειδικά όταν είναι απέξω. Λοιπόν. Οι πανδημίες κρατούν 1,5 χρόνο. Είμαστε στα όρια. Η πανδημία εξαντλείται όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος και δεν σκοτώνει. Εγώ βλέπω ελαφρύτερα περιστατικά. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν είναι πάνω από 75 ετών. Αν τους εμβολιάσουμε, γλιτώνουμε θανάτους και πίεση στα Νοσοκομεία. Οι νεότεροι το περνάνε σαν συνάχι. Κάποιοι εξ αυτών πιο χοντρούληδες ή με κάποιο πρόβλημα θα στραβώσει κάτι, αλλά θα μπορεί το ΕΣΥ να τους προσφέρει καλύτερη φροντίδα.
Κουβεντιάζουμε πράγματα που τρομάζουν τον κόσμο και αν δεν είχαμε τηλεοράσεις και ίντερνετ, θα βλέπαμε την πανδημία να εξαντλείται από μόνη της χωρίς να μας ρωτάει.
Ο ιός θα μείνει μαζί μας, σε ηπιότερη μορφή. Το ξέρουμε αυτό και από το παρελθόν. Η πανδημική γρίπη του 2009, τα επόμενα χρόνια έγινε ήπια και ενδημική. Αυτό πάει να γίνει και τώρα. Αυτό παρατηρούμε, ότι έχουμε μια ήπια νόσο. Θα μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό, αλλά σε πιο ήπια μορφή του. Οι πανδημίες τελειώνουν όταν ο ιός γίνεται ενδημικός και ήπιος. Αυτή είναι η πορεία. Όταν δεν έχουμε βαριά νόσηση, θα τη βγάλουμε τη μάσκα.
Ο ιός θα μείνει μαζί μας, σε ηπιότερη μορφή. Το ξέρουμε αυτό και από το παρελθόν. Η πανδημική γρίπη του 2009, τα επόμενα χρόνια έγινε ήπια και ενδημική. Αυτό πάει να γίνει και τώρα. Αυτό παρατηρούμε, ότι έχουμε μια ήπια νόσο. Θα μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό, αλλά σε πιο ήπια μορφή του. Οι πανδημίες τελειώνουν όταν ο ιός γίνεται ενδημικός και ήπιος. Αυτή είναι η πορεία. Όταν δεν έχουμε βαριά νόσηση, θα τη βγάλουμε τη μάσκα.
Κλείνοντας, ποια συμβουλή θέλετε να απευθύνετε ως ειδικός;
Οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, να σπεύσουν να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα όσοι είναι πάνω από 60 ετών. Σε αυτούς αφορά η μετάλλαξη που έρχεται και επίσης πρέπει το κράτος να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από τη στιγμή που θα έχουμε πολλούς αρρώστους με ήπια νόσο, αυτοί χρειάζονται έναν γιατρό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που να απαντά στα ερωτήματά τους, να ξέρει την οικογένεια, να τους δίνει οδηγίες για τον εμβολιασμό. Το κράτος πρέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου