Γώγος: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές, Bαδίζουμε για το 4ο κύμα. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γώγος: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές, Bαδίζουμε για το 4ο κύμα.

Για σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές COVID και ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας

medlabnews.gr iatrikanea

Για σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές COVID και ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, με τις εισαγωγές να διπλασιάζονται τις τελευταίες 20 ημέρες. 

«Στις ΜΕΘ το 99% είναι ανεμβολίαστοι (...) Σε 20 σχεδόν μέρες διπλασιαστήκαν οι εισαγωγές, άλλα υπάρχει και μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, υπάρχει σιγά - σιγά μικρή επιβάρυνση του ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη, αρχίζει όμως να χτυπά και μεγαλύτερες ηλικίες. Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση» προειδοποίησε. Ο κ. Γώγος σημείωσε πως η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα έχει φτάσει στο 79%, σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, και προσεχώς προβλέπεται στο 90%. 

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε δε ότι σε περιοχές όπως η Κρήτη «έχουμε δύσκολα νούμερα». Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα».

«O πόλεμος αλλάζει μορφή, με το στέλεχος Δέλτα να είναι πολύ μεταδοτικό» δήλωσε ο καθηγητής. Σημείωσε ακόμα ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, καθώς υπάρχει κόπωση πληθυσμού, χαλάρωση μέτρων και μέτρια εμβολιαστική κάλυψη προς το παρόν. 

Όπως τόνισε, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης απέχει αρκετά από το τείχος ανόσιας, ενώ το καλοκαίρι λόγω διακοπών κλπ είναι δύσκολο να διασφαλιστεί. 

Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους είναι πρόβλημα σημείωσε ο καθηγητής, θέτοντας και θέμα παρουσίας του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να τηρούν τα μέτρα. 

Ο καθηγητής επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός, είναι και παραμένει το μοναδικό μας όπλο, έναντι της νόσου και πώς ενόψει του φθινοπώρου και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να πεισθούν να εμβολιασθούν οι μαθητές και οι φοιτητές.

>

Αναφέρθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα, να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα, τονίζοντας, ότι «ακόμη και το CDC λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, μόλις πριν από λίγες μέρες επανέφερε την οδηγία χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένους».

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη και των πανδημιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γώγος, αναφέρθηκε με έμφαση και στην εθνική τραγωδία των πυρκαγιών, εκφράζοντας την θλίψη του, σημειώνοντας δε, ότι αποτελούν απότοκο της κλιματικής αλλαγής, όπως προκύπτει από τα μοντέλα μετάδοσης. Μάλιστα επεσήμανε, ότι και οι πανδημίες, και ιδιαίτερα οι μεγάλες πανδημίες όπως ειδικά στις ζωοανθρωπονόσους όπως η COVID-19, προέρχονται και αυτές, από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Κερδίζεται το στοίχημα του τουρισμού

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι παρά την αυξητική τάση του ιού, το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται. Την ίδια άποψη, εξέφρασε και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γ. Χαλκιαδάκης, μιλώντας λίγο αργότερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι ευτυχώς, οι κρατήσεις δεν επηρεάζονται από την αυξητική τάση του ιού και από τα νέα υγειονομικά μέτρα. Να σημειωθεί ότι τόσο τα Χανιά, όσο και η Ζάκυνθος ετέθησαν μέχρι τις 18 Αυγούστου σε απαγορευτικό, λόγω του αυξητικού επιδημιολογικού φορτίου.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχεία του χάρτη του ECDC

, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο. Αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι εάν δεν προσέξουμε, δεν θα αργήσει να συμβεί μία μεγάλη διασπορά και ιδιαίτερα, από την κινητικότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές. Φυσικά το μεγάλο δώρο του εμβολιασμού είναι υπεύθυνο για τις μειωμένες εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη 11 Αυγούστου, σημειώθηκαν μόλις 8 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Πρόκειται κυρίως για ντόπιους και όχι τουρίστες, ανεμβολίαστους.

Σε κλίνες COVID, σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, βρίσκονται 12 υπερήλικες εμβολιασμένοι, με την μεγαλύτερη ασθενή, μία γυναίκα 101 ετών.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων