Είναι πιθανό να έχετε εκτεθεί στον κοροναϊό, αλλά να μην έχετε κολλήσει; Από τι εξαρτάται; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Είναι πιθανό να έχετε εκτεθεί στον κοροναϊό, αλλά να μην έχετε κολλήσει; Από τι εξαρτάται;

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την Ομικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί

medlabnews.gr iatrikanea 

Εάν έχουμε βγει έξω ζώντας πιο ελεύθερα την ζωή μας μετά τον πλήρη εμβολιασμό, μπορεί να έχουμε υποψίες για το εάν έχουμε έρθει σε επαφή με τον κοροναϊό. Θα μπορούσαμε να είμαστε από τους τυχερούς που είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη ή υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε συναντήσει τον ιό ακόμα;

Η μετάλλαξη Ομικρον είναι πλέον παντού. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την Ομικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και έχουν ιικά φορτία εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από αυτά που θα είχαν με το αρχικό στέλεχος.

«Είναι πραγματικά τόσο μεταδοτική που πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ανάλογα με το ποσοστό μετάδοσης της κοινότητας στην περιοχή σας, να έχετε εκτεθεί», δήλωσε η Μόνικα Γκάντι, ειδικός σε λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.

Η Τζένιφερ Νούζο, επιδημιολόγος στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg School, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να γίνει διάκριση μεταξύ έκθεσης και λοίμωξης. Η έκθεση ή η παρουσία ιού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μολυνθούμε ή θα εμφανίσουμε συμπτώματα της ασθένειας .

Η Ομικρον είναι τόσο μεταδοτική που αν έχουμε βρεθεί έξω σε μια περιοχή με μεγάλη μετάδοση - και δεν φορούσαμε μάσκα ή δεν τηρούσαμε κοινωνικές αποστάσεις - υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε εκτεθεί, σύμφωνα με την Γκάντι. Όταν αυξάνονται τα ποσοστά κρουσμάτων, αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με τον ιό.

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα πολλοί από εμάς να έχουμε ήδη αντιμετωπίσει τον ιό μέχρι τώρα, αλλά αν αυτή η έκθεση έχει προκαλέσει και μόλυνση εξαρτάται από μερικούς παράγοντες, είπε η Νούζο.

- Η πρώτη σκέψη είναι πόσο κοντά βρεθήκαμε με το μολυσμένο άτομο που μετέδιδε τον ιό;

- Δεύτερον, πόσο ιικό φορτίο είχε αυτό το άτομο, καθώς μερικοί άνθρωποι μεταδίδουν πολύ περισσότερο ιό από άλλους. 

- Τρίτον, πώς ήταν ο εξαερισμός στον χώρο - εάν βρισκόμαστε σε δωμάτιο που δεν αερίζεται καλά, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο ιός να μπορέσει να εισχωρήσει στα κύτταρά μας. Ο ξενιστής και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει τον ιό, παίζει επίσης ρόλο.

Μπορούμε να ξέρουμε εάν έχουμε εκτεθεί;

Εξαρτάται. Πολλοί εμβολιασμένοι άνθρωποι που εκτέθηκαν πιθανότατα δεν θα το αντιληφθούν. Μπορεί να έχουν παράγει μια ανοσοαπόκριση που αντιμετώπισε με επιτυχία τον ιό προτού προκαλέσει συμπτωματική ασθένεια. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος των εμβολίων.

Πώς θα το καταλάβετε;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να αισθανθούν αυτήν την ανοσοαπόκριση, η οποία ενδέχεται να μοιάζει με κάποιες από τις παρενέργειες που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό, καθώς αυτά ήταν σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναβαθμίστηκε.

Μετά από έκθεση στην Covid σημαίνει ότι είμαστε καλύτερα προστατευμένοι;

Αυτό είναι περίπλοκο. Ορισμένες έρευνες αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε μολυσματικές δόσεις SARS-CoV-2 ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, κάτι σαν μικρές δόσεις εμβολίου.

«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η έκθεση σε λοίμωξη μετά από δόση εμβολίου ενισχύει την ανοσολογική απάντηση. Κάνει τα κύτταρα Β της μνήμης σας να παράγουν αντισώματα, κάνει τα Τ κύτταρά σας να αναπαράγονται», λέει η Γκάντι.

Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για το πώς η έκθεση στον ιό επηρεάζει την ανοσολογική μας μνήμη. Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγουν δοκιμές, στις οποίες εκθέτουν νέους, υγιείς ενήλικες στον κοροναϊό για να κατανοήσουν καλύτερα τις δόσεις που προκαλούν μόλυνση και πώς το ανοσοποιητικό σύστημα διαφορετικών ανθρώπων ανταποκρίνεται στην έκθεση στον ιό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να μολυνθούμε με τον ιό. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας καλός τρόπος για να προβλέψουμε εάν θα αρρωστήσουμε, πόσο θα αρρωστήσουμε ή αν θα εμφανίσουμε συμπτώματα μακράς διαρκείας εάν αρρωστήσουμε.

Ας θυμηθούμε: Τα εμβόλια προλαμβάνουν ασθένειες και όχι λοιμώξεις.

«Εάν είμαστε κοντά στον ιό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθούμε», δήλωσε η Νούζο. Η ελπίδα, πρόσθεσε, είναι ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν από σοβαρή και βαριά ασθένεια. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, θα αποτρέψουν τους ανθρώπους από οποιαδήποτε ασθένεια.

«Δεν νομίζω ότι θα την εξαλείψουμε», λέει η Γκάντι. «Αυτό, για μένα, σημαίνει ότι όλοι είναι πιθανό κάποια στιγμή να εκτεθούμε».


Και αν πρόκειται να εκτεθούμε στον κοροναϊό, είναι καλύτερο να το κάνουμε με κάποια ανοσία. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτές τις δόσεις των εμβόλιων.


Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων