Βρετανία: Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τη μετάλλαξη Δέλτα. Πώς θα τελειώσει η πανδημία κοροναϊού; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βρετανία: Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τη μετάλλαξη Δέλτα. Πώς θα τελειώσει η πανδημία κοροναϊού;

Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κοροναϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους στα άτομα με τα οποία έχουν επαφή στο νοικοκυριό τους,

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κοροναϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους στα άτομα με τα οποία έχουν επαφή στο νοικοκυριό τους, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, αν και οι επαφές αυτές είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν εάν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η βαριά νόσηση και τόνισαν ότι είναι απαραίτητες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

Όπως διαπίστωσαν, η λοίμωξη στους εμβολιασμένους περνά γρηγορότερα αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο παραμένει παρόμοιο με εκείνο των ανεμβολίαστων.

«Με επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες στις επαφές των κρουσμάτων της Covid-19 ανακαλύψαμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μέλη του νοικοκυριού τους, ακόμη και στα εμβολιασμένα» εξήγησε η Δρ Ανίκα Σινγκαναγιάγκαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η μετάλλαξη Δέλτα και οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων «Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το γιατί η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 621 εθελοντές. Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, το 38% που ήταν ανεμβολίαστοι, εντοπίστηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί ήταν το 25%.

Οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κατά μέσο όρο είχαν κάνει το εμβόλιο πολύ πριν από εκείνους που βγήκαν αρνητικοί στο τεστ. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αποτελεί ένδειξη ότι η ανοσία φθίνει με τον καιρό και ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις.

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον σχολίασε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Δέλτα σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα. «Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: αν η σημερινή μεταδοτικότητα της επιδημίας κορυφωθεί και μετά αρχίσει να υποχωρεί, έχουμε εξ ορισμού, κατά κάποια έννοια, φτάσει την ανοσία της αγέλης αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το μόνιμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Η ανοσία φθίνει με τον καιρό, είναι ατελής, έτσι θα έχουμε ακόμη μεταδοτικότητα και για αυτό το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων είναι τόσο σημαντικό», τόνισε.

Τα βλέμματα όλων στη Βρετανία

Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της καθώς η μετάλλαξη Δέλτα και η απροθυμία αρκετών να εμβολιαστούν εμποδίζει και τη Γηραιά Ήπειρο να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση που έφερε ο κοροναϊός

Ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά -κάποια στιγμή- θα γίνει ενδημικός κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην άσκηση πίεσης στα εθνικά συστήματα υγείας και τα επόμενα χρόνια.

Αρκετές χώρες ανά τον κόσμο θα συνηθίσουν σταδιακά να ζουν με τον κοροναϊό, τονίζει ο Guardian, με τον SARS-CoV-2 να κυκλοφορεί προκαλώντας περιοδικές εξάρσεις. Πάντως, μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ενδημική φάση. 

Την περίοδο που διανύουμε τα ξεσπάσματα του ιού είναι απρόβλεπτα και άσχημα, καθώς υπάρχουν πολλοί που παραμένουν ευάλωτοι στον κοροναϊό, είτε επειδή είναι ανεμβολίαστοι,? είτε επειδή δεν έχουν βρεθεί ακόμη στο δρόμο της κυρίαρχης πλέον μετάλλαξης Δέλτα, που μεταδίδεται ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους. Εκτιμάται πως κάποια στιγμή οι περισσότεροι θα μολυνθούν απ’ τον ιό, ακόμα και αν δεν νοσήσουν όλοι τους σοβαρά.

Το τέλος της πανδημίας

Στην περίπτωση που περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των ευάλωτων στον κοροναϊό θα μπορούμε να πούμε ότι τέλειωσε η πανδημία, λέει ο λοιμωξιολόγος του London School of Hygiene & Tropical Medicine, Άνταμ Κουτσάρσκι.

Από το σημείο εκείνο και μετά η εξάπλωση της νόσου θα διατηρείται μόνον από την βαθμηδόν φθίνουσα ανοσία στον πληθυσμό και την εμφάνιση σχετικά ήπιων νέων παραλλαγών του κοροναϊού. Όμως ουδείς γνωρίζει ακόμη πότε θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο καμπής, επειδή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η ανοσία μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό και πόσο ικανός είναι ο SARS-CoV-2 να δημιουργεί επιθετικότερες παραλλαγές του.

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι η μετάβαση στην ενδημική φάση θα συμβεί σε διαφορετικές περιόδους σε χώρες και περιοχές και τα βλέμματα στρέφονται στη Βρετανία, που θεωρείται ότι μπορεί να είναι μεταξύ των κρατών που βρίσκονται κοντά στο σημείο κορύφωσης της πανδημίας λόγω των υψηλών ποσοστών νέων κρουσμάτων και εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της. Η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι περίπου τρεις φορές μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού της Γουχάν, δεν έχει ακόμη σαρώσει αρκετές χώρες, αλλά από τον περασμένο Μάιο κυριαρχεί στη Βρετανία – λόγος για τον οποίο ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο κύμα της πανδημίας, από την οποία θα βγει και θα εισέλθει στην ενδημική φάση από την ερχόμενη άνοιξη.

Πάντως, άλλοι επιστήμονες εκτιμούν θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμη κύματα της πανδημίας, ακόμη και στη Βρετανία – μικρότερα πάντως, σε σύγκριση με το παρελθόν.

Κίνδυνος για νέες «επιθετικές» μεταλλάξεις

Κάθε χώρα θα μπει κάποια στιγμή στην ενδημική φάση, αλλά μέχρι τότε θα πληρώσει αναπόφευκτα μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Η επιλογή να επιτραπεί στον ιό να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα ακόμη και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εγκυμονεί κινδύνους, όπως η εμφάνιση παραλλαγών ανησυχίας, σημειώνει στον Guardian ο δημιουργός υπολογιστικών μοντέλων, Ρόμπιν Τόμπσον του Πανεπιστημίου του Γουόργουϊκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποια παραλλαγή του κοροναϊού που να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους. Ο ιολόγος Ντιντιέ Τρονό της ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο κοροναϊός πλησιάζει τα όρια της ικανότητάς του να αναπροσαρμόζεται. Αν και συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές, όπως η AY.4.2, είναι ελαφρώς μόνον μεταδοτικότερες από την Δέλτα και η Covid-19 δεν είναι πολύ πιο βαριά απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του 2020. Ωστόσο, καθώς χτίζεται το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, αυξάνεται και η πίεση από την φυσική επιλογή στον κοροναϊό να μεταλλάσσεται για να διαπερνά τις άμυνες της ανοσίας – κίνδυνος για τον οποίο προετοιμάζονται οι επιστήμονες που αναπτύσσουν εμβόλια.

Συλλογική δράση

Για την ώρα τα εμβόλια παρέχουν ατομική, όχι συλλογική προστασία, αλλά η μορφή που θα πάρει η ενδημική νόσος του κοροναϊού θα διαμορφωθεί συλλογικά. Η Covid-19 μπορεί στο μέλλον να είναι ήπια όσο το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι και χειρότερη και σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί μια πιο δυναμική απάντηση απ’ ό,τι στη γρίπη. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Covid-19 -αν και σε ενδημική φάση – να συνεχίσει να ασκεί για κάποια χρόνια ασφυκτική πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας», λέει στον Guardian o Κουτσάρσκι.

Γι' αυτό η πανδημία  πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική δράση, δηλαδή με τη χρήση μασκών και ελαφρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπου και όταν χρειαστεί, και τον εμβολιασμό με ενισχυτικές δόσεις. Ο κοροναϊός  μπορεί να έχει στριμωχτεί στη γωνία, αλλά δεν έχει ακόμη τιθασευτεί, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Με στοιχεία από τον Guardian

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων