Έργα των Στέλιου Ρόκκου & Σταύρου Δίτσιου παρουσιάζονται από την S/D Gallery στην Art Thessaloniki | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έργα των Στέλιου Ρόκκου & Σταύρου Δίτσιου παρουσιάζονται από την S/D Gallery στην Art Thessaloniki

Το ξυλόγλυπτο έργο του Στέλιου Ρόκκου με τίτλο «Planets» και οι πίνακες ζωγραφικής του Σταύρου Δίτσιου από τη συλλογή «Communication»

medlabnews.gr iatrikanea

Το ξυλόγλυπτο έργο του Στέλιου Ρόκκου με τίτλο «Planets» και οι πίνακες ζωγραφικής του Σταύρου Δίτσιου από τη συλλογή «Communication», θα παρουσιαστούν από την Γκαλερί S/D στη ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο της 5ης Art-Thessaloniki International Contemporary Fair.

Από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου, στο περίπτερο 10, booth 15, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα έργα των δυο καλλιτεχνών.

Ο Στέλιος Ρόκκος, αποκαλύπτοντας ακόμα μία δημιουργική πλευρά του, σχεδιάζει και φιλοτεχνεί ξυλόγλυπτα κομμάτια που αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης.

Το έργο με τίτλο «Planets» είναι εμπνευσμένο από τους Astra Planeta, τους θεούς των πέντε περιπλανώμενων αστεριών. Ονομάστηκαν Φαίνων (πλανήτης Κρόνος), Φαέθων (πλανήτης Δίας), Πυροίς (πλανήτης Άρης), Εωσφόρος (πλανήτης Αφροδίτη) και Στίλβων (πλανήτης Ερμής).

Το 2006 μάζεψε μερικά πεταμένα ξύλα στην παραλία, με τα οποία έφτιαξε έναν μεγάλο καθρέφτη. Σε αυτόν τον καθρέφτη είδε για πρώτη φορά τον άλλο του εαυτό. Όχι αυτόν που κοιτούσε στους καθρέφτες των καμαρινιών… Σαγήνευσε αυτό το έμφυτο συναίσθημα, που απλά δεν είχε βρει ακόμα την πόρτα για να βγει στην επιφάνεια, αγκάλιασε το ξύλο, αγόρασε εργαλεία, βρήκε δασκάλους, έμαθε, έφτασε μέχρι την Αυστρία αναζητώντας τον καλύτερο τεχνίτη για να τον διδάξει. Ο ήχος του ξύλου γινόταν όλο και πιο δυνατός μέρα με τη μέρα.

«Επειδή το ξύλο είναι ζωντανό», είπε σε μια αφήγηση. «Γι’ αυτό λυγίζει, γι’ αυτό μεταμορφώνεται. Γιατί το κούτσουρο δεν πεθαίνει ποτέ. Το ξύλο έχει τεράστια δύναμη. Οι ναυτικοί βάζουν μια ξύλινη σφήνα ανάμεσα σε έναν βράχο για να τον σπάσουν. Το ξύλο νικά τη ροκ». Έτσι κι έκανε. Πήρε το ξύλο και το έβαλε σαν… σφήνα στην πορεία του και «έσπασε» τον δικό του βράχο.  Δρυς. Καθαρό ξύλο, απλό, χωρίς φλυαρία. Όπως όλα τα κομμάτια, φτιαγμένα με αγνή αγάπη, προσαρμοσμένα κάθε φορά, απλά, μοναδικά, διαδίδουν την ιστορία των χεριών που τα έφτιαξαν.

Η συλλογή “Communication” του Σταύρου Δίτσιου, δημιουργήθηκε το 2015 και παρουσιάζεται  για πρώτη φορά στο κοινό. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η

επικοινωνία μέσα και έξω αφορά συσχετισμούς που βιώνουμε σήμερα, τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους έξω. Στεγανά και με περιορισμένα όρια ή αιωρούμενοι και ελεύθεροι. Η επιλογή τελικά ανήκει στον καθένα μας.

Ο Σταύρος Δίτσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1978. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλία (1997-2001). Μεταξύ των καθηγητών του ήταν ο Umberto Borella. Ανήσυχος και διερευνητικός, ασχολείται με πτυχές της τέχνης, όπως η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία σε θέατρα για κλασικές παραστάσεις μπαλέτου και θεατρικές παραστάσεις. Ανακαλύπτει όμως και πτυχές του εαυτού του, γράφοντας παιδικά παραμύθια. Το 2009, ο Σταύρος Δίτσιος επιλέχθηκε να εκθέσει τα έργα του στη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, με την επιμέλεια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το 2019, επιλέχθηκε να εκθέσει έργο του στη Μπιενάλε του Λονδίνου, επιμελημένη από την Gagliardi Gallery, σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης Chianciano. Το 2020, επιλέχθηκε στην Μπιενάλε, Osten o fDrawing, Σκόπια και το 2021 στη Μπιενάλε της Λάρνακας, Κύπρος.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, ιστορικούς χώρους, Art Fair και σε γκαλερί παγκοσμίως, όπως στο Palazzo Della Cancelleria Vaticana, στη Ρώμη, όπου έλαβε διεθνές βραβείο. Επιπλέον, έχει εκθέσει στο Museum of Art and Science, Μιλάνο, στο Palace of Borghese, Φλωρεντία, στο Topic Salon στην Πράγα, στο Raum Salmgasse στην Βιέννη και στο Μουσείο Francesco Gongaza στην Μάντοβα.

Οι πίνακές του βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Βορρέ, Αθήνα, στη συλλογή Yukyung Art, στο Μουσείο Ν. Κορέας, στο Μουσείο Luigi Bellini, Φλωρεντία, στο Μουσείο Ostenofdrawing, Σκόπια, στην Πινακοθήκη της Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος.

Μετά το πέρας της έκθεσης, τα έργα τέχνης θα εκτίθενται στην Γκαλερί S/D (Λευκωσίας 32, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, www.sdgallery.art,

info@sdgallery.art)

 

 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων