Πώς κατάφερε η Δανία να βάλει τέλος στην πανδημία και τα μέτρα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς κατάφερε η Δανία να βάλει τέλος στην πανδημία και τα μέτρα;

Η Δανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους περιορισμούς κατά της COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα

 medlabnews.gr iatrikanea

Χαλαρώνουν τους περιορισμούς παρά τα κρούσματα. Εν μέσω αύξησης κρουσμάτων, αρκετές πάντως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίζουν άρση των περιορισμών, καθώς βλέπουν την πίεση στα νοσοκομεία τους να μειώνεται.

Μία από αυτές η Δανία, η οποία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους περιορισμούς κατά της COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας παρόμοιες ανακοινώσεις που έκαναν η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, την περασμένη εβδομάδα.

Η σκανδιναβική χώρα χαλάρωσε τους περιορισμούς πριν από δύο εβδομάδες έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των χώρων μουσικών εκδηλώσεων, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν, όπως οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο, ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε ανέφερε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τις συστάσεις που εξέδωσε χθες, Τρίτη, μια επιτροπή ειδικών για άρση όλων των περιορισμών έως την 1η Φεβρουαρίου.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρέντερικσεν, έδωσε το σύνθημα της επόμενης μέρας: «Αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στην ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον ιό. Το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού αποδείχθηκε υπερόπλο που μας έχει δώσει μια σταθερή άμυνα ενάντια στη μόλυνση. Γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο κορωνοϊός δεν πρέπει πλέον να θεωρείται απειλητική ασθένεια για την κοινωνία».

Τα νυχτερινά κέντρα μπορούν να ξανανοίξουν και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 10.00 μ.μ. - οι πελάτες δεν θα χρειάζεται να δείχνουν εμβολιαστικό πάσο στην είσοδο. Οι πολίτες που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούν να παίρνουν το λεωφορείο χωρίς την υποχρέωση να φορούν μάσκα και τα καταστήματα μπορούν να άρουν τους περιορισμούς στον αριθμό των πελατών.

Οι μοναδικοί κανόνες που θα παραμείνουν σε ισχύ θα είναι εκείνοι για τα τεστ και την απομόνωση κατά την είσοδο στη Δανία, που θα παραμείνουν σε ισχύ για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Τρεις παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άρση όλων των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα: Καταρχάς το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει πολύ πιο ήπια συμπτώματα από το αρχικό στέλεχος, επηρεάζοντας μόνο το ανώτερο αναπνευστικό κι όχι τους πνεύμονες.

Αυτό οδηγεί σε λιγότερες διασωληνώσεις και μικρότερη έτσι επιβάρυνση του συστήματος υγείας το οποίο έχει πλέον πολλές κενές θέσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και ο τρίτος λόγος αφορά φυσικά στην εμβολιαστική κάλυψη των Δανών που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι το υπερόπλο της καθώς βοήθησε στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που απαιτείται για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 60% των Δανών έχουν κάνει και την τρίτη δόση (πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι αρχές) ενώ οι ευάλωτες ομάδες στη χώρα έχουν λάβει και την τέταρτη δόση. Ακόμα και τα 53.655 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες δεν τρομάζουν την κυβέρνηση της Δανίας καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για το peak της πανδημίας κι ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων