Πρασσάς από Καναδά: Η «Όμικρον» δεν είναι σε καμία περίπτωση «κρυολόγημα». Να εμβολιαστούν παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρασσάς από Καναδά: Η «Όμικρον» δεν είναι σε καμία περίπτωση «κρυολόγημα». Να εμβολιαστούν παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία

Iδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των κρουσμάτων «Όμικρον» στα νοσοκομεία.

medlabnews.gr iatrikanea

Την πεποίθηση ότι η ταχύτητα εξάπλωσης του πέμπτου κύματος με οδηγό την μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί στην κορύφωση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας εκφράζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας Γιάννης Πρασσάς.

Iδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» στα νοσοκομεία της χώρας, χαρακτηρίζει τις επόμενες 15 μέρες ο Γιάννης Πρασσάς.

«Είμαστε στην «καρδιά» της επιδημιολογικής μπόρας «Όμικρον», λέει  ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, χαρακτηρίζοντας «απίστευτη» την ορμή μολύνσεων στην κοινότητα.

«Η επισφαλής πρόβλεψη είναι ότι η κορύφωση θα έλθει σε περίπου 10 με 15 μέρες, βάσει των μοντέλων και αν κρίνουμε και από ότι έχουμε δει σε άλλες περιοχές. Το πόσοι θα έχουμε κολλήσει με το πέρας του κύματος θα κρίνει και το πόσο υψηλό θα είναι το κύμα πίεσης που θα δεχτούν προσεχώς τα ήδη εξαντλημένα νοσοκομεία μας. Όσο περισσότεροι ανοσιακά ευάλωτοι κολλήσουν -κατά βάση οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών αλλά και εμβολιασμένοι με ανοσοκαταστολή- τόσο μεγαλύτερη η επικείμενη ταραχή», δηλώνει.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Πρασσάς, πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν ορθότερες τις «ασπίδες» μας μέχρι να περάσει και η τελευταία, εκρηκτική πράξη του, απ’ ότι φαίνεται, πλέον δύσκολου κύκλου της πανδημίας.

«Το διακύβευμα για την ώρα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα με το Ε.Σ.Υ. στα «κόκκινα» και σημαντικού μέρους του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Η έκκληση προς όλους είναι -αντλούμενοι κουράγιο από την μεγάλη εικόνα- να συνεχίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση στα μέτρα ώστε να βγάλουμε και αυτήν την πολύ επικίνδυνη στροφή χωρίς να ζήσουμε εντελώς οριακές καταστάσεις», επισημαίνει σχολιάζοντας παράλληλα ότι το αν θα κολλήσει τελικά το 20% ή το 40% του πληθυσμού είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Για τον κ. Πρασσά, σε μεγάλο βαθμό η έκβαση αυτού του κύματος είναι στο «χέρι» μας. «Έχουμε εργαλεία που λειτουργούν έναντι της Oμικρον και έναντι όλων των άλλων παραλλαγών του ιού (μάσκες - τεστ- εξαερισμοί κτλ). Κανένα απ’ αυτά τα εργαλεία δεν προσφέρει απόλυτη προστασία ως προς την αποφυγή μόλυνσης αλλά η μαζική και ορθή χρήση τους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά απέναντι στην «Όμικρον», λέει και καλεί όλους όσοι είναι από 5 έως 105 ετών να εμβολιαστούν, έστω και στις καθυστερήσεις.

«Η «Όμικρον» δεν είναι σε καμία περίπτωση «κρυολόγημα». Αντίθετα, είναι ένας άκρως επικίνδυνος κοροναϊός για όσους παραμένουν ανοσιακά παρθένοι. Επίσης, το μακροχρόνιο covid και η συχνότητα πρόκλησης του, ακόμη και σε εμβολιασμένους που νοσούν σχετικά ελαφριά, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό της πανδημικής εξίσωσης».

Ο Έλληνας επιστήμονας που διαπρέπει στον Καναδά, αναφερόμενος στη σύνδεση της εξάπλωσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παίρνει θέση υπέρ μιας επιλογής καθυστέρησης της επανέναρξης της διά ζώσης διδασκαλίας κυρίως -όπως τονίζει- ως ηθική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους γονείς να έχουν το χρόνο να εμβολιάσουν τα παιδιά πριν την επιστροφή στα θρανία.

«Στο Οντάριο, με τα νοσοκομεία σχετικά άδεια από ασθενείς Covid-19, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, ενώ πριν τρεις μέρες μας είπαν ότι τα σχολεία θα άνοιγαν αυτή την εβδομάδα κανονικά, τελικά μετά από πιέσεις της επιστημονικής επιτροπής μας ενημέρωσαν ότι θα αναβληθεί το άνοιγμα τους κατά δυο εβδομάδες ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και να δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους όσα παιδιά επιθυμούν, καθώς στο Τορόντο ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών είναι στο 45%», τονίζει αφήνοντας ανοιχτό κάτι τέτοιο να συμβεί και στη χώρα μας.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων