επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
“Για τις εταιρείες που τα παράγουν και τα διακινούν είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί πλουτίζουν. Στην υγεία μας όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι, αλλά τη βλάπτουν μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης”. Αυτό είπε ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωσή τους αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τους θανάτους για όλα τα νοσήματα. Ο καθηγητής εξήγησε ότι η χρήση τους για λίγες μόνο εβδομάδες δικαιολογείται όταν έχουμε ανεπάρκεια σε κάποια ουσία. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας η έλλειψη βιταμίνης D (η βιταμίνη του ήλιου) ή Β12. Διαβάστε το σχετικό άρθρο του καθηγητή εδώ
Όσον αφορά τις πολυβιταμίνες, βρέθηκαν τα εξής:
- Μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 450.000 άτομα, διαπίστωσε ότι οι πολυβιταμίνες δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου.
- Μια μελέτη που παρακολούθησε τη διανοητική λειτουργία και τη χρήση πολυβιταμινών μεταξύ 5.947 ανδρών για 12 χρόνια διαπίστωσε, ότι οι πολυβιταμίνες δεν μειώνουν τον κίνδυνο για ψυχική εξασθένηση, όπως απώλεια μνήμης, ή επιβράδυνση της σκέψης.
- Μια μελέτη εστίασε σε 1.708 επιζώντες εμφράγματος, που έλαβαν υψηλή δόση πολυβιταμίνης, ή εικονικό φάρμακο για έως και 55 μήνες. Τα ποσοστά εμφράγματος, καρδιοχειρουργικής επέμβασης και θανάτων ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.
Η καθημερινή λήψη βιταμίνης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή;
Η ετυμηγορία για τις πολυβιταμίνες
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολυβιταμίνες δεν μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, γνωστική εξασθένηση (όπως απώλεια μνήμης και επιβράδυνση της σκέψης), ή πρόωρο θάνατο. Σημείωσαν μάλιστα, ότι σε προηγούμενες μελέτες, τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και βήτα-καροτίνης φαίνεται να είναι επιβλαβή, ειδικά σε υψηλές δόσεις.
“Οι πολυβιταμίνες δεν αποτελούν συντόμευση για καλύτερη υγεία και πρόληψη χρόνιων ασθενειών”, λέει ο δρ. Larry Appel, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης, Επιδημιολογίας και Κλινικής Έρευνας Welch στο Johns Hopkins. “Άλλες διατροφικές συστάσεις έχουν πολύ ισχυρότερες ενδείξεις οφελών. Τέτοιες είναι η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η μείωση της ποσότητας κορεσμένων και τρανς λιπαρών, νατρίου και ζάχαρης”.
Η εξαίρεση είναι το συμπληρωματικό φυλλικό οξύ για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, λέει ο δρ. Appel: “Το φυλλικό οξύ αποτρέπει τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα βρέφη, όταν το παίρνουν οι γυναίκες πριν και κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό συνιστώνται οι πολυβιταμίνες για νεαρές γυναίκες”. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά. Η ποσότητα σιδήρου στις πολυβιταμίνες μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, προσθέτει ο δρ. Appel.
“Δεν προτείνω άλλα συμπληρώματα. Αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε να λάβετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε από τα τρόφιμα”, επισημαίνει.
Έκθεση στον ήλιο και το καλοκαίρι μπάνιο στη θάλασσα μια ώρα μετά
Επικίνδυνα όλα τα συμπληρώματα σε μεγάλες δόσεις
“Πετάξτε τα και αγοράστε εποχιακά προϊόντα”
Τι να κάνετε καθημερινά
- Έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 15-20 λεπτά ημερησίως.
- Εποχιακά φρούτα 4-5 την ημέρα και 4 φλιτζάνια λαχανικά, δύο ωμά, δύο μαγειρεμένα.
- Διατροφή με όσπρια και λαχανικά και ελαιόλαδο 50-100 γραμμαρίων αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους.
- Μέλι με καρύδια αν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό.
- Γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα)
- τις μισές ημέρες του χρόνου.
- Κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου