Γουργουλιάνης: Το τελευταίο κύμα έδωσε ανοσία σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. ΔΕΝ χρειάζεται πια το πιστοποιητικό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Το τελευταίο κύμα έδωσε ανοσία σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. ΔΕΝ χρειάζεται πια το πιστοποιητικό

Το τελευταία διάστημα στα νοσοκομεία της Ελλάδα οι νοσηλευόμενοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας

medlabnews.gr iatrikanea

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκτιμά ότι αν και ο ιός γίνεται ακόμη πιο μεταδοτικός είναι λιγότερο επικίνδυνος και θανατηφόρος. Ενδείξεις ότι ο covid-19 γίνεται ενδημική νόσος εκπέμπουν οι μεταλλάξεις «Ο» και «Ο2».

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής πανεπιστήμιου Θεσσαλίας  τονίζοντας ότι δεν τον ανησυχεί καθόλου η επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

«Παρότι ο ιός κυκλοφορεί και θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες, φαίνεται ότι είναι λιγότερος θανατηφόρος και ο πληθυσμός έχει αποκτήσει σε μεγάλο ποσοστό ανοσία.

Η Ελλάδα δεν είναι χαμηλά στους εμβολιασμούς, είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης» είπε στην ΕΡΤ.Όσον αφορά στις επαναμολύνσεις, ο κ. Γουργουλιάνης, είπε ότι είναι ενδεικτικό της κανονικότητας και της ενδημικότητας της νόσου.

Εξήγησε ότι αυτό που παρατηρείται γενικά είναι πολλές μολύνσεις, μικρή αύξηση στις εισαγωγές  και σχεδόν καμία αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς ενώ συνεχίζεται και η πτώση στους θανάτους.

Μετέπειτα ανέφερε ότι η Όμικρον άλλαξε την πανδημία «έκανε μεγάλη στροφή στην πανδημία, άλλαξε πολλά χαρακτηριστικά στο γενετικό του υλικό ο ιός έγινε πολύ μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος».

«Αυτή η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να είναι ακόμη μια στροφή στο τέλος της πανδημίας. Αυτό το κύμα έδωσε ανοσία σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Εκφράζοντας την άποψη του για τα εμβόλια είπε ότι του χρόνου ίσως να κάνουμε μια δόση η οποία θα απευθύνεται στους ανθρώπους που είναι πάνω από 60 χρονών και είναι ευάλωτοι.

Αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και στις μάσκες.

«Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι και ο εμβολιασμένος μεταδίδει σε αυτή την περίπτωση δεν βοηθάει σε κάτι το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι μάσκες θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα έπρεπε να καταργηθεί».

Τέλος για την πορεία της πανδημίας είπε:

«Κάθε μετάλλαξη ήταν πιο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα. Τώρα αν τρελαθεί ο ιός και αποφασίσει να κάνει μια μετάλλαξη ανάποδα δεν είναι αυτό που βλέπουμε στις πανδημίες. Η πορεία των πανδημιών είναι ακριβώς αυτή που ακολούθησε κι αυτή η πανδημία. Ας κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να είμαστε αισιόδοξοι.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων