Περιμένω σεισμό έως και 6 Ρίχτερ στη Θήβα. Τι αναφέρουν ειδικοί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Περιμένω σεισμό έως και 6 Ρίχτερ στη Θήβα. Τι αναφέρουν ειδικοί

Πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό στη Θήβα κάνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλο

medlabnews.gr iatrikanea

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους σεισμούς στη Θήβα, έκρουσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά τον οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.

Θήβα όπως Αρκαλοχώρι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής εξηγεί στα «ΝΕΑ» ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892.

Λέκκας: Πόσο πιθανός είναι ένας μεγάλος σεισμός στη Θήβα

Τις πιθανότητες ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Θήβας λόγω των τελευταίων συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων που έχουν επιφέρει ανησυχία, αναλύει ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας «από τον Δεκέμβριο του 2020, εδώ δηλαδή και 16 μήνες, έχει αρχίσει μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών και μέχρι τώρα έχει δώσει 3.000 σεισμούς με μέγεθος έως 4,7 βαθμών Ρίχτερ».

Ο κ Λέκκας ξεκαθαρίζει ότι είναι μία παρόμοια σεισμική ακολουθία όπως με το Αρκαλοχώρι όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το γεοτεκτονικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο των Θηβών είναι τελείως διαφορετικό από την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλει η μια κατάσταση να ακολουθήσει την άλλη.

«Όμως με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία βλέπουμε, και αυτό είναι ένα πόρισμα δεκάδων επιστημόνων που δημοσίευσαν μία εργασία σε διεθνές περιοδικό, ότι στην περιοχή των Θηβών το 1914 εκδηλώθηκε ένας σεισμός των 6 βαθμών περίπου. Θεωρούμε ουσιαστικά οροφή αυτόν τον σεισμό με πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Πολύ μικρή πιθανότητα αλλά πιθανή».

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει έστω και αυτή η μικρή πιθανότητα σεισμού;

Προετοιμαζόμαστε, εξηγεί ο κ. Λέκκας, στο μέτρο που μπορούμε να προετοιμαστούμε γιατί ένας σεισμός δεν μπορεί να σταματήσει όπως λόγου χάρη μία πυρκαγιά ή μια πλημμύρα.

Τέλος, όσο για το αν υπάρχει κάποιο άλλο σημείο που τον ανησυχεί ο κ. Λέκκας λέει: «Δεν με ανησυχεί κάποια συγκεκριμένη περιοχή αλλά ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε γίνει σεισμός να μπορούμε να επέμβουμε».

Τσελέντης: Το ιστορικό της περιοχής μας κάνει πιο επιφυλακτικούς

Για την συνεχή σεισμική ακολουθία στη Θήβα μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης.

Η σεισμική έξαρση πιθανόν θα σβήσει, εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε ότι το ιστορικό της περιοχής, που είχε δώσει την περίοδο 1977-1981 ακόμη και σεισμό 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλι Θηβών, αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο, «μας κάνει πιο επιφυλακτικούς».

Παπαζάχος: Περίεργη η κατάσταση στη Θήβα

Στο Mega μίλησε σχετικά ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη.

Σεισμός. Τι πρέπει να κάνετε. Κουτί πρώτων βοηθειών. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις....


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων