Αντιδράσεις από τον ΠΦΣ πυροδότησε η επιστολή της ΠΟΝ για το κλείσιμο του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αντιδράσεις από τον ΠΦΣ πυροδότησε η επιστολή της ΠΟΝ για το κλείσιμο του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα

Η αναφορά της ΠΟΝ στα ιδιωτικά φαρμακεία προκάλεσε την αντίδραση του ΠΦΣ
Αντιδράσεις από τον ΠΦΣ πυροδότησε η επιστολή της ΠΟΝ για το κλείσιμο του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα

medlabnews.gr iatrikanea

Με επιστολή που απέστειλε προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την ξαφνική, «απαράδεκτη και αλλοπρόσαλλη» όπως τη χαρακτήρισε απόφαση να κλείσει η Δημόσια δομή του φαρμακείου της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος Λεοντόπουλος διερωτάται «Αυτή η απαράδεκτη απόφαση ποιον εξυπηρετεί; Μήπως τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες; Μήπως αποτελεί μέρος πιλοτικού σχεδίου για την αποψίλωση των δημόσιων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και τη μεταφορά φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της αγοράς και στις φαρμακαποθήκες; Είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας το οποίο θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση στο ανακύψαν ζήτημα;».

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Το περιεχόμενο της επιστολής της ΠΟΝ και η αναφορά «στα φαρμακεία της αγοράς» τα οποία «εξυπηρετούνται» από την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα μέλη του οποίου απάντησαν ως εξής.

 «Με το πρόσφατο Δελτίο Τύπου με το οποίο διαμαρτύρεστε για το κλείσιμο του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στη Καλαμάτα, για μία ακόμη φορά κάνετε αναφορά για απόφαση που εξυπηρετεί αυτά που αποκαλείτε «τα φαρμακεία της αγοράς», κατηγορώντας τα ότι ωφελούνται εις βάρος των συμφερόντων του Οργανισμού, για συνακόλουθες ελλείψεις φαρμάκων ΦΥΚ και για οικονομική επιβάρυνση και  ταλαιπωρία των νεφροπαθών, επιχειρηματολογία την οποία φροντίζετε να επαναφέρετε επανειλημμένα, με κάθε ευκαιρία.

Ο ΠΦΣ σθεναρά υποστηρίζει την επιστροφή των ΦΥΚ στο φυσικό τους χώρο, στο «φαρμακείο της κοινότητας» από το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται το σύνολο των φαρμάκων τους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Άλλωστε τα φάρμακα αυτά (ΦΥΚ) χορηγούνται ήδη από τα φαρμακεία μας, για το σύνολο των ταμείων εκτός ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο εξακολουθούν να παρατηρούνται ουρές, καθυστερήσεις και χρόνιες ταλαιπωρίες ασθενών και συνοδών, πολύωρες μετακινήσεις για την προμήθεια τους, χαμένες εργατοώρες, κοστοβόρες δαπάνες για courier κλπ. φαινόμενα για τα οποία δεν κάνετε καμία αναφορά ή σκοπίμως αποκρύπτετε.

Η προμήθεια των ΦΥΚ χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, από όλα τα φαρμακεία (και της επαρχίας), όλες τις ώρες τις ημέρας (και τα απογεύματα), όλες τις μέρες της εβδομάδας (και τα Σαββατοκύριακα) είναι η μόνη λύση στα παραπάνω προβλήματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και όχι βέβαια η ανεδαφική, ανεφάρμοστη και ουτοπική ανάπτυξη και επέκταση ενός δικτύου κρατικών φαρμακείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού και το «Δημοσιονομικό κόστος» το οποίο συχνά επικαλείστε.

Η προσέγγιση επίσης ότι «τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές ασθένειες», σκοπίμως αγνοεί ότι τα φάρμακα αυτά των σοβαρών ασθενειών (ΦΥΚ) εκ του Νόμου, από όπου και αν δίνονται, έχουν μηδενική συμμετοχή και συνεπώς καμία επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, ούτε βέβαια τίθεται θέμα διαφοράς ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, αντίθετα η διακίνησή τους από άλλα κανάλια διανομής εκτός εκείνου που ξεκινά από την εταιρεία και καταλήγει στον ασθενή μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, επιφέρει επιπλέον χρεώσεις για τον Οργανισμό.

Η αναφορά σας ότι αν αυτά τα φάρμακα φύγουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα «εξαφανίζονται μέσω των παράλληλων εξαγωγών» και θα λείψουν από την εγχώρια αγορά, αγνοεί τις δεσμευτικές προτάσεις μας για απόλυτη εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος ακύρωσης και ιχνηλασιμότητας αυτών των φαρμάκων, προκειμένου να εκμηδενιστεί αυτή η πιθανότητα η οποία απασχολεί και τις φαρμακευτικές εταιρείες (ΚΑΚ) και όλους εμάς στα φαρμακεία.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την αποκατάσταση αυτής της Πανευρωπαϊκής πρωτοτυπίας που αφορά την εγχώρια πρακτική στη διακίνηση των ΦΥΚ, για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για την εξομάλυνση των συνθηκών εξυπηρέτησης και την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών καθώς και για την προστασία του κοινού από επικίνδυνες και λανθασμένες προσεγγίσεις που δεν υπηρετούν τελικά το κοινό καλό αλλά διερωτόμαστε μήπως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Απάντηση της ΠΟΝ στον Πρόεδρο του ΠΦΣ

Στη διαμαρτυρία του ΠΦΣ απάντησε η ΠΟΝ αναφέροντας στη σχετική της επιστολή:

«Κύριε Βαλτά,

Ουδέποτε υπαινιχθήκαμε ότι για τις ελλείψεις των φαρμάκων από την αγορά ευθύνονται τα ιδιωτικά φαρμακεία, το αντίθετο μάλιστα, τα φαρμακεία της γειτονιάς ήταν πάντα δίπλα μας και πολλές φορές έβαλαν πλάτη, για να τελειώνει μια για πάντα αυτή η ιστορία.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που φταίνε. Πολλές φορές μετά το καλοκαίρι ή και νωρίτερα αρχίζαν οι ελλείψεις. Αυτό λοιπόν είναι το μόνο πρόβλημα το οποίο δεν θέλουμε να ξανά αντιμετωπίσουμε στα φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία είναι απαραίτητα όπως γνωρίζετε για την θεραπευτική μας αγωγή και κατ’ επέκταση για την ζωή μας.

Όσον αφορά την ύπαρξη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, είναι θεσμοθετημένα. Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ στις οποίες αναφέρετε η χρησιμότητα τους και πόσο απαραίτητα είναι στην διακίνηση κυρίως των φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το συμφέρον του κράτους ( χαμηλότερο κόστος ) και των ασθενών ( μηδενική συμμετοχή και επάρκεια ) για την ύπαρξη και την διατήρηση των οποίων τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) όσο και της Ε.Σ.ΑμεΑ θα είναι αέναος.

Στην περίπτωση κατά την οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά το διπλογραφικό σύστημα ακύρωσης και ιχνηλασιμότητας αυτών των φαρμάκων, σε όλες τις ασθένειες με το οποίο αποκλείετε τα φάρμακα να «ξεφύγουν», εδώ είμαστε να το στηρίξουμε όπως το στηρίζουμε μέχρι τώρα.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί να συζητήσουμε.» 


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων