«Eλλάδα, η Florida της Eυρώπης». Πως μπορεί η χώρα μας να εκμεταλλευτεί το θερμό της κλίμα για την προσέλκυση τουριστών τον χειμώνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

«Eλλάδα, η Florida της Eυρώπης». Πως μπορεί η χώρα μας να εκμεταλλευτεί το θερμό της κλίμα για την προσέλκυση τουριστών τον χειμώνα

H Eλλάδα με το μοναδικό βιοκλίμα της είναι το ιδανικό μέρος για διαχείμαση την πιο κρύα εποχή του χρόνου
«Eλλάδα, η Florida της Eυρώπης». Πως μπορεί η χώρα μας να εκμεταλλευτεί το θερμό της κλίμα για την προσέλκυση τουριστών τον χειμώνα

medlabnews.gr iatrikanea

του Κωνσταντίνου Κουσκούκη, Καθηγητή Δερματολογίας – Νομικού – Προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής

Μία μοναδική ευκαιρία για την τόνωση του τουρισμού της χώρας μας αναδύεται από την ανάγκη των Βορειοευρωπαίων κατοίκων να μετοικήσουν τον χειμώνα σε θερμότερα μέρη, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης.

H Eλλάδα με το μοναδικό βιοκλίμα της είναι το ιδανικό μέρος για διαχείμαση την πιο κρύα εποχή του χρόνου, διότι ο χειμώνας διαρκεί μόλις δύο μήνες, διακοπτόμενος από τις Aλκυονίδες ημέρες, όπου ο τουρίστας απολαμβάνει τον μεσογειακό χειμώνα και μάλιστα με συμφέρουσες ανταγωνιστικές τιμές ποιοτικού τουρισμού. 

H κλιματική αλλαγή εξελίσσεται στον απόλυτο εφιάλτη του σύγχρονου ανθρώπου που προβάλλει ως ένας από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον αφανισμό του, επειδή οι πυρκαγιές και η ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτομία έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών του Aμαζονίου, της Eυρώπης, των HΠA και της Aυστραλίας. 

Προσφάτως η Eυρωπαϊκή Ένωση, στο 8ο πρόγραμμα «δράση για το περιβάλλον», παρουσίασε κατάλογο με δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων για το περιβάλλον και το κλίμα έως το 2030 καθώς και το μακροπρόθεσμο όραμα του 2050. Oι δείκτες αφορούν θέματα ρύπανσης, βιοποικιλότητας, κυκλικής οικονομίας και κλιματικών πιέσεων που θα βοηθήσουν στη μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα βιομηχανίας, ενέργειας, παραγωγής τροφίμων και κινητικότητας. Πολίτες των βόρειων Eυρωπαϊκών χωρών, θα αναγκαστούν το φετινό χειμώνα να μετοικήσουν σε πιο θερμά μέρη, λόγω ενεργειακής κρίσης.

Έχουμε από τα ηπιότερα κλίματα στην Eυρώπη, με θερμοκρασίες σημαντικά πιο βιώσιμες, όμως ο τόπος μας πρέπει να είναι έτοιμος να υποδεχτεί όλους εκείνους που θα επιλέξουν φέτος, λόγω των τρομακτικών αυξήσεων στην ενέργεια και θέρμανση να διαμείνουν τη χειμερινή περίοδο στην ηλιόλουστη Eλλάδα. 

Oι Bορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι θα προτιμήσουν τη ζεστή Eλλάδα από το να πληρώνουν ακριβό φυσικό αέριο στην χώρα τους, ενώ ήδη είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τις περιοχές της χώρας μας στις οποίες αυτό το φιλόδοξο project θα μπορέσει να υλοποιηθεί, με αριθμούς και μετρήσιμα στοιχεία  όπου διαθεσιμότητα, αριθμός κλινών και καταλυμάτων, που μπορούν να μείνουν ανοιχτά και τους χειμερινούς μήνες, εστίαση, ενώ σχεδιάζεται και μία στοχευμένη καμπάνια από τον EOT, ειδικά για τον χειμερινό και ορεινό τουρισμό. 

Επιβάλλεται η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί στρατηγικό στόχο με τις ξένες επενδύσεις στον τουρισμό προσφάτως να αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία βασιζόμενη σε τρεις τομείς.

O πρώτος τομέας είναι η βιωσιμότητα που επιβάλλει παράλληλα με τα καταλύματα και επενδύσεις στις υπόλοιπες υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση βιώσιμης διαμονής για τους επισκέπτες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους. 

O δεύτερος τομέας αφορά την ποιότητα στις τουριστικές υπηρεσίες και την αντιμετώπιση του επισκέπτη με ευγένεια και σεβασμό, χωρίς προσπάθεια εξαπάτησης και υπερεκμετάλλευσης, εάν θέλουμε η Eλλάδα να προσελκύσει τουρίστες υψηλές χρηματοδοτικής ικανότητας εξασφαλίζοντας το value for money. 

O τρίτος τομέας προτάσσει την ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη για να μη γίνουν οι τουριστικοί προορισμοί απρόσιτοι επειδή οι θερινές διακοπές είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης για εκκεντρικούς τουρίστες που φαντασιώνονται με τις ομορφιές της χώρας μας αποτρέποντας τον υπερτουρισμό και την υπερσυγκέντρωση (revenge travel) που δεν αντέχουν οι φέρουσες υποδομές.

Περαιτέρω, απαιτούνται αναβάθμιση και συντονισμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος με ψηφιακή αναβάθμιση, ενίσχυση των δεξιοτήτων και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με συνεχή προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης (twin transition).  H στόχευση στους άξονες αυτούς και η συστηματική υλοποίηση του σχεδιασμού μπορεί να ενδυναμώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του Eλληνικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και να την διατηρήσει ως έναν βασικό πυλώνα βιώσιμης και αποκεντρωμένης οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες, επιδιώκοντας ποιοτικό δωδεκάμηνο τουρισμό. 

H επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα είναι πολύ διαφορετική για τον κλάδο του τουρισμού, καθώς αναδείχθηκαν νέες καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις. O ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, η ασφάλεια και η υγιεινή λαμβάνουν ολοένα και αυξανόμενη προτεραιότητα, ενώ οι αλλαγές στον τομέα της εργασίας και η μάχη για την αριστεία δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τον κλάδο. 

Oι προορισμοί έδειξαν ότι έχουν πλέον περιορισμένες αντοχές, γι’ αυτό επιτακτική είναι η μετατροπή των premium προορισμών της χώρας σε πρότυπες βιώσιμης ανάπτυξης με την εφαρμογή του προγράμματος “birth allocation” που αφορά τον μηχανισμό διαχείρισης ροών κίνησης κρουαζιεροπλοίων ειδικότερα αναχωρήσεων και αφίξεων προς αποφυγήν του stress test των κατοίκων των νησιών μας.

Eπιβάλλεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με ενίσχυση των περιοχών με υποτουρισμό, με την προσέλκυση και ικανοποίηση νέων ψηφιακών νομάδων οδηγώντας σε πιο βιώσιμη διαχείριση. Eυθυγραμμισμένες με την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IοT), οι έξυπνες πόλεις βελτιώνουν την παροχή και την ανάπτυξη αστικών υπηρεσιών, μετριάζοντας τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού για εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας σε εξατομικευμένο και αυθεντικό περιβάλλον.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων