Τα μονοκλωνικά αντισώματα, επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού. Με ποια σειρά δίδονται | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού. Με ποια σειρά δίδονται

το αντι-ιικό χάπι Paxlovid έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε 60.000 Έλληνες

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, είπε, ότι το αντι-ιικό χάπι Paxlovid έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε 60.000 Έλληνες, ενώ πάνω από 1.200 έχουν πάρει το μονοκλωνικό Evusheld.

Ο καθηγητής υπογράμμισε το μεγάλο τους μειονέκτημα, ότι επηρεάζονται πολύ από τις μεταλλάξεις. "Όταν έρχεται μια καινούργια μετάλλαξη μπορεί να χάνεται κι ένα μονοκλωνικό. Θυμάμαι ότι στην Ελλάδα ξεκινήσαμε την χορήγηση των μονοκλωνικών το Νοέμβριο του 2021, δώσαμε περίπου 1.500 και τα σταματήσαμε τέλος Δεκεμβρίου, γιατί δεν είχαν καμία σχέση με την Όμικρον. Αλλάζουν οι μεταλλάξεις, αλλάζει και η δραστικότητα των μονοκλωνικών", είπε.

Στον τομέα της προφύλαξης, στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα περίπου 1.200 με 1.250 μονοκλωνικά με το εμπορικό όνομα Evusheld, τα οποία δεν δρουν θεραπευτικά, αλλά προλαμβάνουν την εμφάνιση της νόσου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε πως η ενδομυϊκή χορήγηση του Evusheld με 300 mg, όπως και στην Ελλάδα, παρέχει σημαντική προφύλαξη σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί. Ένα alert, ωστόσο, του Αμερικανικού FDA έφερε νέα δεδομένα, αυξάνοντας τη δόση στα 600 mg. "Προβληματιζόμαστε αν τελικά η δόση που έχουν πάρει οι 1.200 Έλληνες μέχρι σήμερα είναι η πραγματική δόση που έπρεπε να πάρουν ή αν θα έπρεπε να επαναληφθεί σε δεύτερο χρόνο στο τρίμηνο με άλλα 300 mg", είπε ο καθηγητής.

Ρεμδεσιβίρη

Το αντι-ιικό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην COVID, σε νοσηλευόμενους ασθενείς, δρα με έναν μηχανισμό που προσπαθεί να τερματίσει την διαδικασία του ιικού πολλαπλασιασμού.

Βασικό της χαρακτηριστικό ήταν η ανάγκη γρήγορης χορήγησης, ενώ υπήρξε και ο προβληματισμός αν οι άρρωστοι με βαριά ανοσοκαταστολή έπρεπε να τη λαμβάνουν για πάνω από τις 5 μέρες του σχήματος.

Μελέτη έδειξε μείωση πάνω από 87% της πιθανότητας θανάτου σε αρρώστους που πήραν ρεμδεσιβίρη στην έναρξη της νόσου, για 3 μέρες. Αυτό είναι πολύ δύσκολο πρακτικά, λόγω ενδονοσοκομειακής χορήγησης, αλλά βοήθησε πολύ σε αυτούς που κόλλησαν COVID μέσα στο νοσοκομείο και τους χορηγήθηκε η πρώτη δόση ρεμδεσιβίρης 4 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μελέτη του κ. Λουκίδη που θα παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, έδειξε σημαντική ανταπόκριση σε 87 αρρώστους με σημαντικές συννοσηρότητες που νόσησαν από COVID μέσα στο νοσοκομείο.

Μονλοπιραβίρη

Το χάπι της MERCK, το πρώτο αντι-ιικό από το στόμα που χορηγήθηκε και στην Ελλάδα μετά τα περασμένα Χριστούγεννα, μειώνει κατά 30% την πιθανότητα βαριάς νόσου και νοσηλείας. Βασικό του πλεονέκτημα είναι πως δεν έχει προβλήματα ασφάλειας και παρενέργειες, μπορεί να δοθεί σε νεφροπαθείς και δεν κάνει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

"Δεν έχει ένδειξη από τον ΕΜΑ, δίνεται μόνο σαν conditional, αλλά σήμερα είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο αν έχουμε έναν άρρωστο που νοσήσει σε εξωτερικό επίπεδο και έχει νεφρική ανεπάρκεια και clearance κρεατινίνης κάτω από 30", είπε ο κ. Λουκίδης

Paxlovid

Το χάπι της Pfizer, με έναν μηχανισμό δράσης που σταματάει το ιικό φορτίο της εξέλιξης της COVID, υπερισχύει της μονλοπιραβίρης, καθώς η μελέτη του έδειξε περίπου 90% προστασία από εισαγωγή στο νοσοκομείο και θάνατο.

Η χορήγησή του στην Ελλάδα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2022 και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 60.000 θεραπείες σε σχήματα των 3 χαπιών πρωί-βράδυ για πέντε μέρες. Από την εμπειρία των αρρώστων γνωρίζουμε ότι περίπου στις 24 ώρες πέφτει σημαντικά ο πυρετός.

Έχει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα κι αυτό θέλει προσοχή και τσεκάρισμα, μια προς μία από τον γιατρό που κάνει την συνταγογράφηση, όπως είπε ο κ. Λουκίδης.

Σημαντικό του χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα rebound, όπως συνέβη στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στη 10η με 15η μέρα από την αποδρομή της νόσου, μπορεί να επανέλθουν κάποια ήπια συμπτώματα και νέα θετικοποίηση, που κρατάει τρεις μέρες.

Σειρά επιλογών

Σύμφωνα με τον καθηγητή, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, πρώτη επιλογή σε όλους τους αρρώστους, αν δεν έχουν νεφρική ανεπάρκεια και δεν κάνουν αλληλεπιδράσεις σε φάρμακα και δεν έχουν σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια είναι το paxlovid. Δεύτερη επιλογή είναι η ρεμδεσιβίρη για τρεις μέρες και τρίτη επιλογή η μονλοπιραβίρη. Η τελευταία, ωστόσο, είναι πρώτη επιλογή σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή αλληλεπιδράσεις ή βαριά ηπατική ανεπάρκεια, με δεύτερη τη ρεμδεσιβίρη.

Για τη μεν εγκυμοσύνη το μόνο που μπορεί να δώσει κανείς είναι η ρεμδεσιβίρη. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ.Λουκίδης, οι νοσηλείες εγκύων έχουν σιγήσει τον τελευταίο καιρό, "σαν η Όμικρον να σεβάστηκε την εγκυμοσύνη, σε σχέση με τη Δέλτα και βρετανική που της επιτέθηκαν πάρα πολύ και είχαμε μεγάλη αγωνία".

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων