O παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα έγινε 8 δισεκατομμύρια. Θα εκπλαγείτε βλέποντας πότε ήταν 1 δισ και πόσο ήταν το 1950; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

O παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα έγινε 8 δισεκατομμύρια. Θα εκπλαγείτε βλέποντας πότε ήταν 1 δισ και πόσο ήταν το 1950;

Η δημογραφική αύξηση εγείρει και μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού.

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε σήμερα τα 8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη» και μια υπενθύμιση «της κοινής μας ευθύνης να φροντίζουμε τον πλανήτη μας».

Για τον ΟΗΕ «αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη» -- το 1950 στη Γη υπήρχαν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι-είναι αποτέλεσμα «μιας προοδευτικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής χάρη στις προόδους που έχουν επιτευχθεί στους τομείς της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής».

Αλλά η δημογραφική αύξηση εγείρει και μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού.

Την ώρα που η Γη μετρούσε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους ως τη δεκαετία του 1800, χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια.

Ένδειξη της δημογραφικής επιβράδυνσης, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια για να φτάσει ο πληθυσμός τα 9 δισεκατομμύρια το 2037. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080, προτού σταθεροποιηθεί ως το τέλος του αιώνα.

«Συμπεριφορές»

Το όριο των 8 δισεκατομμυρίων ξεπεράστηκε την ώρα που διεξάγεται η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην οποία καθίσταται για μία ακόμη φορά ξεκάθαρη η αδυναμία των πιο πλούσιων χωρών, που ευθύνονται κυρίως για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και των φτωχών, που υφίστανται κυρίως τις επιπτώσεις και ζητούν βοήθεια για να αντεπεξέλθουν, να συμφωνήσουν για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Όμως, όπως υπενθυμίζει ο ΟΗΕ, «αν και το δημογραφικό επιδεινώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης στο περιβάλλον», «οι χώρες όπου η κατανάλωση φυσικών πόρων και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερες ανά κάτοικο είναι γενικά αυτές όπου το εισόδημα ανά κάτοικο είναι πιο υψηλό και όχι αυτές στις οποίες παρατηρείται γρήγορη αύξηση του πληθυσμού».

«Ο αντίκτυπός μας στον πλανήτη καθορίζεται περισσότερο από τη συμπεριφορά μας απ’ ό,τι από τον αριθμό μας», εξήγησε η Τζένιφερ Σκιούμπα ερευνήτρια στο Wilson Center.

Ινδία και Κίνα

Η δημογραφική έκρηξη προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες όπου υπάρχει ήδη μεγάλη φτώχεια.

«Το συνεχώς αυξημένο επίπεδο γεννητικότητας, το οποίο προκαλεί τη γρήγορη δημογραφική ανάπτυξη, είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αιτία της αργής προόδου στην ανάπτυξη», αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η Ινδία, μια χώρα με 1,4 δισ. κατοίκους η οποία θα γίνει η πιο πολυπληθής παγκοσμίως το 2023 ξεπερνώντας την Κίνα, τις επόμενες δεκαετίες θα γνωρίσει ραγδαία άνοδο του αστικού πληθυσμού της, την ώρα που οι μεγαλουπόλεις της είναι ήδη υπερπλήρεις και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Στο Μουμπάι περίπου το 40% του πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις, περιοχές με συνωστισμό όπου οι άνθρωποι ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα και τις περισσότερες φορές δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ή εγκαταστάσεις υγιεινής.

Οι παγκόσμιοι δείκτες κρύβουν μια τεράστια δημογραφική ποικιλομορφία. Περισσότερη από τη μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 θα προέρχεται από 8 μόνο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Στο τέλος του αιώνα οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις παγκοσμίως θα βρίσκονται στην Αφρική: το Λάγος στη Νιγηρία, η Κινσάσα στη ΛΔ Κονγκό και η Νταρ Ες Σαλάμ στην Τανζανία.

Γκουτέρες: Παγιδευόμαστε σε ένα κόσμο 8 δισεκατομμυρίων γεμάτο με κρίσεις και συγκρούσεις

Αντόνιο Γκουτέρες σε νέο άρθρο του αναφέρει ότι ο πληθυσμός στον πλανήτη πολλαπλασιάζεται συνέχεια, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, όμως οι ανισότητες μεγαλώνουν και πολλοί αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια και πείνα.

Στο άρθρο με τίτλο «Ένας κόσμος 8 δισ. κατοίκων, κρίσεων και ευκαιριών», αναφέρει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια στα μέσα Νοεμβρίου – μια απόδειξη των επιστημονικών εξελίξεων και βελτιώσεων στη διατροφή, τη δημόσια υγεία και την υγιεινή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καθώς η ανθρώπινη οικογένειά μας μεγαλώνει, γίνεται επίσης όλο και πιο διχασμένη. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, εκατοντάδες εκατομμύρια αντιμετωπίζουν την πείνα, ακόμη και λιμό. Ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων βρίσκονται σε κίνηση αναζητώντας ευκαιρίες και ανακούφιση από τα χρέη και τις κακουχίες, τους πολέμους και τις κλιματικές καταστροφές» εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως αν δεν γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, παγιδεύουμε τον εαυτόν μας σε έναν κόσμο 8 δισ. κατοίκων που είναι γεμάτος με εντάσεις, κρίσεις και συγκρούσεις. «Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του κόσμου. Το κορυφαίο ένα τοις εκατό παγκοσμίως τσεπώνουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ οι πολίτες στις πλουσιότερες χώρες μπορούν να περιμένουν να ζήσουν έως και 30 χρόνια περισσότερο από εκείνους στις φτωχότερες. Καθώς ο κόσμος έχει γίνει πλουσιότερος και υγιέστερος τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανισότητες έχουν επίσης αυξηθεί» σημείωσε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας προχωρά στη διαπίστωση ότι ο θυμός και η πικρία κατά των ανεπτυγμένων χωρών φτάνουν σε οριακά σημεία. «Οι τοξικοί διχασμοί και η έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλούν καθυστερήσεις και αδιέξοδα σε μια σειρά ζητημάτων, από τον πυρηνικό αφοπλισμό έως την τρομοκρατία και την παγκόσμια υγεία» αποσαφηνίζει και προτάσσει: «Πρέπει να περιορίσουμε αυτές τις επιζήμιες τάσεις, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις και να βρούμε κοινές λύσεις στις κοινές μας προκλήσεις. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση ότι η εκτροχιασμένη ανισότητα είναι μια επιλογή, την οποία οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν την ευθύνη να αντιστρέψουν».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων