Γέμισαν από ιώσεις τα ιατρεία. Δεν κάνουν πνευμονία αλλά ταλαιπωρούν με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γέμισαν από ιώσεις τα ιατρεία. Δεν κάνουν πνευμονία αλλά ταλαιπωρούν με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο

Δεν είναι πανδημία, δεν θα φορτωθούν πολύ τα νοσοκομεία

 medlabnews.gr iatrikanea

Τρομάζει τους ειδικούς το κοκτέιλ ιώσεων που βρίσκεται σε έξαρση σε συνδυασμό με τον κοροναϊό και που έχει προκαλέσει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι ανησυχητική ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 70.000 με 80.000 κρούσματα.

«70.000 – 80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα» «Η διαφορά με φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κοροναϊός. Έχουμε ένα μίγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Όπως εκτίμησε ο «ο Ιανουάριος θα είναι και ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μια και είναι ο μήνας ο οποίος πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά από την επιστροφή από τις διακοπές μας».

Μιλώντας για τις εκτιμήσεις των ιατρών τόνισε ότι «μπορεί να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να έχουμε 70.000 – 80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «το περιβάλλον στο οποίο θα διαχειριστούμε αυτές τις λοιμώξεις είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές λόγω των καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και με καλύτερο ανοσιακό στάτους γιατί εκτός από τους εμβολιασμούς έχει νοσήσει και πάλι μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Γέμισαν τα ιατρεία – Περισσότερα περιστατικά τους επόμενους μήνες»

Στην ίδια γραμμή και ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλία όπως ανέφερε στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», «ήρθε ένα κύμα το οποίο βλέπαμε από την Αυστραλία δύο μήνες νωρίτερα το οποίο με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που όμως δεν κάνουν συχνά πνευμονία όπως έκανε παλαιότερα ο κοροναϊός. Γέμισαν τα ιατρεία των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων από κοινό κρυολόγημα. Μοιάζει με γρίπη αλλά δεν είναι πάντα. Μπορεί να είναι κοροναϊός, αδενοϊός, RSV, μπορεί να είναι και άλλοι που δεν τους ανακαλύπτουμε».

Όπως τόνισε, «τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερα περιστατικά», ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι πανδημία, δεν θα φορτωθούν πολύ τα νοσοκομεία».

Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, είναι να «προστατέψουμε τους ευάλωτους αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο νομίζω θα είναι ένας συνηθισμένος χειμώνας με λίγες περισσότερες λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό».

Οι ιώσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης «δεν κάνουν πνευμονία αλλά ταλαιπωρούν τους ανθρώπους με πυρετό που κρατά 2-3 μέρες, με μπούκωμα, με πονόλαιμο και αυτοί που κάνουν πνευμονία είναι οι ευάλωτοι. Επομένως ξαναέρχεται η κουβέντα για τους εμβολιασμούς και της γρίπης. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία».

Τέλος, σημείωσε πως «ο χειμώνας αυτός θυμίζει στα νοσοκομεία εικόνες από το 2017 και 2018 που είχαμε όλες τις άλλες λοιμώξεις όταν δεν είχαμε ακόμα κοροναϊό. Για εμάς είναι ένα φορτίο αλλά είναι και μια συνηθισμένη δραστηριότητα αυτό που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων