Το φαινόμενο και όχι σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού. Που οφείλεται; Τι παθαίνουν οι γονείς; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το φαινόμενο και όχι σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού. Που οφείλεται; Τι παθαίνουν οι γονείς;

Ξέσπασε σε λυγμούς φωνάζοντας «Σκότωσα τα παιδιά μου»

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Λίγες ημέρες μετά την τραγική είδηση ότι πατέρας από την Άρτα ξέχασε το 5,5 μηνών μωρό του στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, ένα νέο περιστατικό έρχεται να σοκάρει ξανά την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές το παιδί πέθανε αφού το είχαν αφήσει μέσα σε ένα αυτοκίνητο για αρκετές ώρες.

Καταρρακωμένοι ψυχολογικά παραμένουν οι γονείς του 5,5 μηνών βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο στην Άρτα. Ο πατέρας που το ξέχασε στο αυτοκίνητο αφέθηκε, μετά την απολογία του, ελεύθερος, με τον περιορισμό της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Το παιδί είχε αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι. Αντί να στρίψω αριστερά στον βρεφονηπιακό σταθμό, έστριψα δεξιά και πήγα στη δουλειά μου. Κλείδωσα το αυτοκίνητο και έφυγα με το υπηρεσιακό για Λευκάδα. Όταν με κάλεσε η γυναίκα μου στο τηλέφωνο στις 14:40, ρωτώντας με πού είναι το παιδί μας, της απάντησα στον βρεφονηπιακό σταθμό. Εκείνη μου είπε ότι βρίσκεται εκεί και την ενημερώνουν ότι το παιδί δεν ήρθε. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν το είχα πάει. Μπήκα ανάποδα στοn δρόμο και έφτασα στο αυτοκίνητο μου. Το παιδί μου ήταν νεκρό» φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του.

«Αισθάνομαι ένας άχρηστος άνθρωπος. Θα ήθελα να μη ζω εγώ και να ζει το παιδί μου» είπε ακόμη στον δικηγόρο του ο 37χρονος, μόλις άκουσε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος.

Σε νέες δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης στο Mega και απαντώντας o ίδιος σε ερώτηση σχετικά με την οργή των συγγενών της γυναίκας, ο Δημήτρης Λαμπράκης δήλωσε ότι αν η μητέρα «είχε στα πρώτα λεπτά μπροστά της τον πατέρα θα τον σκότωνε. Μετά όμως επικρατεί η αγάπη».

«Η αγάπη των δύο γονιών θα ξεπεράσει το θάνατο του παιδιού. Το παιδί δεν κοιμήθηκε το βράδυ γιατί είχε κολικούς και έμειναν όλο το βράδυ ξύπνιοι. Υπήρχε και το άγχος της εργασίας. Ήταν μία δύσκολη μέρα για αυτόν. Η γυναίκα πριν λίγο μέρες είχε ένα τροχαίο ατύχημα μαζί με το παιδί, και δεν ήθελε να οδηγεί», είπε ειδικότερα ο δικηγόρος.

«Έτσι, έβαλαν το παιδί στο κάθισμα και ο πατέρας ανέλαβε να το πάει στο βρεφονηπιακό. Ο πατέρας σταμάτησε να πάρει έναν καφέ και εκείνη τη στιγμή μπλόκαρε το μυαλό του. Το παιδί μάλλον κοιμόταν και ο πατέρας αγνόησε εντελώς την παρουσία του. Ούτε που το σκέφτηκε. Στο τελείωμα της βάρδιας, πήγε η γυναίκα του να πάρει το παιδί και της είπαν πως δεν είναι εκεί. Αυτός της είπε με πως είναι στο βρεφονηπιακό. Τότε αντιλήφθηκε πως δεν το είχε αφήσει ποτέ. Πήρε το αμάξι του ΔΕΔΗΕ χωρίς να ρωτήσει,. Και έφτασαν στο σημείο. Πολύ άσχημη εικόνα, και δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό τους», πρόσθεσε.

«Τον εντολέα μου τον είδα χτες γιατί ήταν με μεγάλη φαρμακευτική αγωγή. Μία μητέρα ανεξάρτητα από πώς χάνει το παιδί της και από ποιον εάν τον είχε μπροστά της θα τον σκότωνε. Από την στιγμή που υπάρχει αγάπη μπορούν να είναι μαζί. Μακάρι ο θεός να τους δώσει και άλλα παιδιά» συμπλήρωσε.

Το φαινόμενο και όχι σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού.

Το σύνδρομο είναι ένα σύνολο κλινικών συμπτωμάτων και φυσικών ευρημάτων που υποδηλώνουν μια συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση, για την οποία μια άμεση αιτία δεν είναι απαραίτητα κατανοητή. Αρα γίνεται κατανοητό ότι ΔΕΝ ομιλούμαι για το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού αλλά για το φαινόμενο του ξεχασμένου μωρού.

Η οργάνωση «Kids & Car Safety» είπε ότι ήταν το τρίτο παιδί φέτος που πέθανε σε «ζεστό αυτοκίνητο» και το πρώτο στη Νέα Υόρκη.

Τον Οκτώβριο του 2021 ένας χρήστης του Tik Tok ανέβασε ένα βίντεο, στο οποίο διακρίνεται ένα παιδάκι μέσα σε ένα αυτοκίνητο μόνο του.

«Κάποιος άφησε το παιδί του στο αυτοκίνητο, δείτε το κοιμάται και κανείς άλλος δεν είναι στο αυτοκίνητο. θα μείνω να δω πόση ώρα θα αφήσει μόνο το παιδί», λέει ο ίδιος στο βίντεο.

«Σκότωσα τα παιδιά μου»

Ήταν μια από τις πιο ζεστές ημέρες του Ιουλίου του 2019, όταν οι αστυνομικοί κλήθηκαν να σπάσουν το τζάμι αυτοκινήτου στο πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στο Οχάιο για να απεγκλωβίσουν δύο κοριτσάκια.

«Είναι όλα εντάξει. Μην ανησυχείτε, παιδιά», τα καθησύχασε ένας αστυνομικός. Οι γονείς είπαν ότι είχαν ξεχάσει τα κλειδιά μέσα στο αμάξι και οι αδελφούλες, δύο και τριών ετών, είχαν κλειδωθεί μέσα.

Οι μικρές ήταν τυχερές και σώθηκαν. Όμως πολλά άλλα παιδιά αφήνουν την τελευταία τους πνοή αργά και βασανιστικά εγκλωβισμένα μέσα στα ΙΧ.

Τα δίδυμα αδελφάκια Λούνα και Φοίνιξ ήταν μόλις δώδεκα μηνών όταν πέθαναν μέσα στο οικογενειακό αυτοκίνητο το ίδιο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας τους, Χουάν Ροντρίγκεζ, ξέχασε να τα αφήσει στον παιδικό σταθμό πριν πάει στη δουλειά του και έμειναν για πολλές ώρες στο αυτοκίνητο κάτω από τον ήλιο.

Συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί όταν μετά το τέλος της οκτάωρης βάρδιας του, μπήκε στο αμάξι για να επιστρέψει στο σπίτι, και είδε στον καθρέφτη τα άψυχα κορμάκια των διδύμων στα καθισματάκια τους. Ξέσπασε σε λυγμούς φωνάζοντας «Σκότωσα τα παιδιά μου».

«Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου πιο απαρηγόρητο άνθρωπο από εκείνον», είπε ο δικηγόρος του πατέρα, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Η μητέρα τον συγχώρεσε, σήμερα ζουν μαζί, έχουν ακόμα ένα παιδί και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ενημέρωση του κόσμου.

«Διαπίστωσα ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν πιο συχνά από όσο γνώριζα», δήλωσε η μητέρα των παιδιών.

Σοκάρουν τα στοιχεία

Η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από αυτή ενός ενήλικα. Όταν ένα παιδί αφήνεται σε ένα όχημα, η θερμοκρασία του μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1.052 μικρά παιδιά έχουν πεθάνει μέσα σε αυτοκίνητα κάτω από τον ήλιο, από το 1990. 7.300 σώθηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα και άλλα τραύματα. Δηλαδή κατά μέσα όρο 38 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Πρόκειται για το «Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού», το οποίο οι επιστήμονες περιγράφουν ως «προσωρινή αμνησία» των γονιών που προκαλείται από το άγχος της καθημερινότητας.

«Δεν έχει όμως καμία σχέση να κάνει αυτό είτε με την αμέλεια είτε με τη συστηματική παραμέληση και μη φροντίδα ενός γονιού στο παιδί. Είναι κάτι το οποίο το συναντάμε όταν ο γονιός δεν είναι εκείνος ο οποίος έχει εντάξει στη ρουτίνα του την καθημερινή μεταφορά του βρέφους. Δεν το έχει καταγράψει σε αυτό που έχει να κάνει καθημερινά», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να τοποθετούν κάποιο αντικείμενο ή παιχνίδι στη θέση του συνοδηγού για να τους θυμίζει ότι μεταφέρουν παιδί, και πάντοτε να ελέγχουν το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων