Ελληνική Φέτα ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ στη Γερμανία λόγω παρουσίας E. Coli | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ελληνική Φέτα ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ στη Γερμανία λόγω παρουσίας E. Coli

Σοβαρός ο κίνδυνος για τους καταναλωτές καθώς το στέλεχος STEC του Ε. coli που ανιχνεύτηκε, προκαλεί σοβαρές δηλητηριάσεις.
Ελληνική Φέτα ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ στη Γερμανία στη Γερμανία λόγω παρουσίας E. Coli

medlabnews.gr iatrikanea

Η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για παρουσία E. coli σε φέτα ΠΟΠ που εισάγεται από την Ελλάδα. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές σύμφωνα με την RASFF είναι σοβαρός καθώς το στέλεχος STEC του Ε. coli που ανιχνεύτηκε, προκαλεί σοβαρές δηλητηριάσεις.

Η ειδοποίηση επισημαίνεται ως: «Ε. coli (STEC) που παράγει σιγατοξίνες σε φέτα από την Ελλάδα». Για τον κίνδυνο ενημερώθηκαν και οι Γερμανοί καταναλωτές από την διαδικτυακή πύλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων lebensmittelwarnung. Σύμφωνα με αυτή την ειδοποίηση πρόκειται για τη Φέτα ΠΟΠ MEANDROS. Στη συσκευασία του προϊόντος αναγράφεται ως παρασκευαστής η ελληνική εταιρεία τυροκομικών προϊόντων Έξαρχος Α.Ε. με έδρα της Ελασσόνα Λάρισας ( 4οχλμ Ελασσόνας – Δεσκάτης).

Το προϊόν με ημερομηνία λήξης στις 25 Οκτωβρίου 2023, ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ της Γερμανίας ενώ ο διανομέας Γερμανίας (NORMA) δημοσιοποίησε την ανάκληση ζητώντας συγνώμη από τους καταναλωτές. Το E. coli (STEC) εντοπίστηκε μετά από έλεγχο σε τυχαίο δείγμα.

Ενώ τα περισσότερα στελέχη του E. coli δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία, ορισμένα στελέχη, όπως το εντεροαιμορραγικό E. coli (STEC)  είναι παθογόνα επειδή παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται τοξίνη Shiga.  Η STEC είναι υπεύθυνη για μια ποικιλία διαταραχών, που κυμαίνονται από ήπια διάρροια έως πιο σοβαρές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγικής διάρροιας και της σοβαρής νεφρικής νόσου με τη μορφή του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Οι λοιμώξεις EHEC επηρεάζουν πρωτίστως τα μικρά παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των πέντε ετών, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους ηλικιωμένους.

Πηγή: cibum.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων