Τραγική ιστορία. Υπέφερε από καρκίνο και τον παρακαλούσε να την σκοτώσει και τελικά το έκανε. Τι θα αποφασίσει το δικαστήριο στην Κύπρο; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τραγική ιστορία. Υπέφερε από καρκίνο και τον παρακαλούσε να την σκοτώσει και τελικά το έκανε. Τι θα αποφασίσει το δικαστήριο στην Κύπρο;

Εδώ και 19 μήνες βρίσκεται στη φυλακή, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η δίκη του

 medlabnews.gr iatrikanea

Ένας 76χρονος Βρετανός που ζούσε στην Κύπρο, παραδέχτηκε ότι στραγγάλισε την επί 50 χρόνια 74χρονη σύζυγο του, επειδή έπασχε από καρκίνο στο αίμα και είχε φτάσει σε σημείο να τον «παρακαλάει» για να βάλει τέλος στη ζωή της. Η κόρη ενός Βρετανού που κατηγορείται ότι δολοφόνησε την άρρωστη γυναίκα του στο σπίτι τους στην Κύπρο «φοβάται τα χειρότερα» ενόψει της δικαστικής ετυμηγορίας.

Ο Ντέιβιντ Χάντερ, 76 ετών, είπε ότι η σύζυγός του Τζάνις, 74 ετών, τον παρακάλεσε να δώσει τέλος στα βάσανά της τον Δεκέμβριο του 2021 και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι ο θάνατός της ήταν υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η κόρη τους, Lesley Cawthorne, είπε ότι ο πατέρας της νοιαζόταν για τη μητέρα της και η δίκη του τον είχε «συνθλιβεί».

Τρεις δικαστές πρόκειται να εκδώσουν την ετυμηγορία τους για την κατηγορία της δολοφονίας σήμερα.

Το περιστατικό έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 με τον Ντέιβιντ Χάντερ να βρίσκεται ήδη 19 μήνες στη φυλακή, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η δίκη του για την Τζάνις, που ήταν σύζυγος του.

Το BBC αναφέρει ότι η μεριά του ισχυρίζεται πως πρόκειται για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όπως και η κόρη του, η οποία έγινε «εν βρασμώ». Ωστόσο, οι εισαγγελείς διαφωνούν, επειδή ο άντρας ομολόγησε την πράξη, λίγο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που φέρεται να έκανε, εφόσον είχε σκοτώσει τη σύζυγο του.

«Όσο και να προσπαθήσει να κρατήσει ψηλά το κεφάλι, είναι συντετριμμένος», είπε η κόρη του.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε, πως η σύζυγος του τον παρακαλούσε να τη σκοτώσει για να απαλλαγεί από την ασθένεια της, ενώ φέρεται να τον ρωτούσε καθημερινά.

«Δεν ήταν απλώς η γυναίκα μου, ήταν η καλύτερή μου φίλη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «πέντε ή έξι εβδομάδες πριν πεθάνει μου ζητούσε να τη βοηθήσω. Με ρωτούσε περισσότερα κάθε μέρα. Την τελευταία εβδομάδα έκλαιγε και με παρακαλούσε. Κάθε μέρα μου ζητούσε λίγο πιο έντονα να το κάνω».

Η κυρία Χάντερ, η οποία είχε καρκίνο στο αίμα, πέθανε από ασφυξία στον οίκο ευγηρίας και στη συνέχεια ο σύζυγός της προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Εάν καταδικαστεί ο πρώην ανθρακωρύχος από το Ashington του Northumberland, θα αντιμετώπιζε υποχρεωτική ισόβια κάθειρξη.

Η κα Cawthorne είπε ότι «δεν αισθάνεται πολύ αισιόδοξη» πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

Είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι ο πατέρας της ήταν «ανήσυχος, κουρασμένος και μοναχικός» και ότι οι τελευταίοι 19 μήνες «του είχαν κάνει τεράστιο βάρος».

Η κα Cawthorne είπε ότι η οικογένεια είχε «φθαρεί» από τη μακρά δίκη και την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου ότι μια ομολογία που έκανε ο πατέρας της όταν συνελήφθη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

«Σαφώς δεν είχε καλά τα μυαλά του όταν το πήραν», είπε.

Η ομάδα υπεράσπισης του συνταξιούχου υποστήριξε ότι η ομολογία του θα έπρεπε να ήταν απαράδεκτη και ισχυρίστηκε ότι υπέφερε από διάσπαση εκείνη την εποχή, αλλά ένας δικαστής βρήκε ότι ο κ. Hunter ήταν διαυγής και απέρριψε την αίτηση.

Δίνοντας αποδείξεις τον Μάιο, ο Χάντερ είπε στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Πάφου ότι «ποτέ σε ένα εκατομμύριο χρόνια» δεν θα σκότωνε τη σύζυγό του για περισσότερα από 50 χρόνια, αν δεν του το είχε ζητήσει, προσθέτοντας: «Δεν ήταν απλώς η γυναίκα μου, ήταν η καλύτερή μου φίλη».

Στο δικαστήριο έδειξε πώς την έπνιξε με τα χέρια του αφού τελικά αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της όταν εκείνη έγινε «υστερική».

Ο Χάντερ είπε: «Πέντε ή έξι εβδομάδες πριν πεθάνει μου ζητούσε να τη βοηθήσω.

"Την τελευταία εβδομάδα έκλαιγε και με παρακαλούσε. Κάθε μέρα μου ζητούσε λίγο πιο έντονα να το κάνω."

Κατά τη διάρκεια των τελικών ομιλιών τον περασμένο μήνα, η ομάδα υπεράσπισης του κ. Χάντερ είπε ότι δεν επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης και ότι «ενήργησε αυθόρμητα» για να βάλει τέλος στη ζωή της κυρίας Χάντερ «αφού τον παρακάλεσε να το κάνει».

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η κυρία Χάντερ του είχε ζητήσει να τη σκοτώσει και ο θάνατός της θα ήταν «φρικτός» και όχι ανώδυνος ή ειρηνικός.

Ο Michael Polak, διευθυντής της Justice Abroad, που εκπροσωπεί τον κ. Hunter, είπε: "Παραμένει μια τραγική περίπτωση. Η Janice και ο David ήταν αγαπημένοι σύντροφοι για περισσότερα από 50 χρόνια και απολάμβαναν τη συνταξιοδότησή τους μαζί στην Κύπρο μέχρι που αρρώστησε και πονούσε βασανιστικά.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο Ντέιβιντ θα λάβει μια ετυμηγορία που δεν του στερεί την ευκαιρία να φύγει από τη φυλακή και να επιστρέψει στο σπίτι του».

Η απόφαση της Κυπριακής Δικαιοσύνης

Στο δικαστήριο της Πάφου γράφτηκε ο επίλογος της υπόθεσης συζυγοκτονίας με δράστη έναν 76χρονο Βρετανό και θύμα την καρκινοπαθή, σε τελικό στάδιο σύζυγό του. Η τραγική κατάληξη ενός γάμου που διήρκησε πάνω από μισό αιώνα είχε γραφτεί στην Κύπρο όταν ο Ντέιβιντ Χάντερ, συνταξιούχος ανθρακωρύχος, σκότωσε τη σύζυγό του Τζάνις που υπέφερε από λευχαιμία.

Οι Βρετανοί συνήγοροι του του Τζέρεμι Χάντερ προσπάθησαν να πείσουν το κυπριακό δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία και να δεχθεί πως επρόκειτο για "υποβοηθούμενη αυτοκτονία". Τελικά, ο Χάντερ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια αλλά καθώς επί 19 μήνες ήταν προφυλακισμένος, έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος. Το σημαντικότερο ίσως για τον Βρετανό συνταξιούχο είναι ότι απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης.

Η Κύπρια συνήγορός του, Ρίτσα Πεκρή, ζητώντας ελαφρυντικά για τον πελάτη της είπε στην αγόρευσή της την περασμένη εβδομάδα ότι το κίνητρό του ήταν "να απελευθερώσει τη γυναίκα του από όλα όσα περνούσε λόγω της κατάστασης της υγείας της".

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι η ίδια επιθυμούσε να πεθάνει αλλά και ότι ο σύζυγός της έτρεφερ για αυτήν μόνο αισθήματα αγάπης. Του αναγνωρίστηκε ότι δεν είχε δόλο και αφέθηκε ελεύθερος ο Βρετανός συνταξιούχος.

Πώς τον συνέλαβαν και πώς σώθηκε

Ο Τζέρεμι Χάντερ είπε στην απολογία του ότι η Τζάνις "έκλαιγε και τον παρακαλούσε" να βάλει τέλος στη ζωή της. Ο ίδιος, κλαίγοντας με λυγμούς είπε ότι "ποτέ, ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια" δεν θα της είχε αφαιρέσει τη ζωή αν δεν του το είχε ζητήσει τόσο επίμονα. Είπε ότι αποφάσισε να ικανοποιήσει την επιθυμία της όταν πια το τέλος της είχε γίνει εμμονή και ήταν το μόνο που του ζητούσε.

Ο ηλικιωμένος Βρετανός έδειξε στο κυπριακό δικαστήριο με ποιο τρόπο έκανε το έγκλημά του φράζοντας τη μύτη και το στόμα της συζύγου του μέχρι που εκείνη ξεψύχησε. Στη συνέχεια, έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας αλλά οι πρώτες βοήθειες έφτασαν εγκαίρως και τον έσωσαν.

Πριν την απόπειρα αυτοκτονίας, αντί σημειώματος, ο Χάντερ είχε στείλει ένα ανησυχητικό email στον αδελφό του στο οποίο του ανέφερε ότι είχε βάλει τέλος στη ζωή της Τζάνις για να μην υποφέρει πια. Στο ίδιο email ο Ντέιβιντ ανέφερε στον αδελφό του ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει.

Σε κατάσταση πανικού, ο άνδρας που βρισκόταν στη Βρετανία ενημέρωσε την αστυνομία που με τη σειρά της έδωσε σήμα στην Interpol που τελικά ειδοποίησε την αστυνομία της Κύπρου.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι τους βρήκε την γυναίκα νεκρή, καθισμένη σε μια πολυθρόνα, με σημάδια στο πρόσωπό της που μαρτυρούσαν ότι κάποιος της είχε φράξει στο στόμα και τη μύτη για να μην αναπνέει.

Ο Ντέιβιντ βρέθηκε να χαροπαλεύει έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών.

Ανθρωποκτονία, ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία 

Η ευθανασία, ένα ευαίσθητο θέμα συζήτησης στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες, είναι παράνομη στο νησί.

"Την ώρα που η Βουλή της Κύπρου συζητά τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και δεδομένων των συνθηκών θα υποστηρίξουμε ότι η υποβοήθηση της αυτοκτονίας θα ήταν πολύ πιο κατάλληλη κατηγορία από τον φόνο που επισύρει υποχρεωτική ισόβια κάθειρξη", λέει η νομική ομάδα υπεράσπιστης του Βρετανού συνταξιούχου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων