Free website traffic generator ΗΠΑ: 3 νεκροί από λιστερίωση μετά από κατανάλωση μολυσμένου μιλκσέικ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΗΠΑ: 3 νεκροί από λιστερίωση μετά από κατανάλωση μολυσμένου μιλκσέικ

Η λιστέρια προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο σε άτομα 65 ετών και άνω και αποβολές και πρόωρες γεννήσεις σε εγκύους
ΗΠΑ: 3 νεκροί από λιστερίωση μετά από κατανάλωση μιλκσέικ από παγωτομηχανή

medlabnews.gr iatrikanea

Έξαρση λιστερίωσης που οδήγησε στο θάνατο τριών ανθρώπων συνδέεται με μιλκσέικ που πωλούνται από την αλυσίδα burger Frugals στο εστιατόριό της στην Τακόμα της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία της πολιτείας.

Σε δελτίο τύπου την περασμένη Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η εν λόγω επιδημία προκλήθηκε από τροφιμογενή λιστέρια, έναν τύπο βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο σε άτομα 65 ετών και άνω και αποβολές και πρόωρες γεννήσεις σε έγκυες γυναίκες. Τουλάχιστον άλλα τρία άτομα νοσηλεύτηκαν ως αποτέλεσμα της επιδημίας από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 22 Ιουλίου.

Το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου βρέθηκε σε μηχανές παγωτού του εστιατορίου, περίπου 10 μίλια νότια του κέντρου της Τακόμα, που δεν είχαν καθαριστεί σωστά, ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία. Το εστιατόριο σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις μηχανές παγωτού αφού ελέγχθηκαν στις 8 Αυγούστου, αλλά η λιστέρια μπορεί να αρρωστήσει τους ανθρώπους αρκετές ημέρες μετά την κατανάλωση των βακτηρίων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι υγείας. Κανένα από τα άλλα εστιατόρια Frugals στην Ουάσινγκτον ή τη Μοντάνα δεν πιστεύεται ότι έχει επηρεαστεί, πρόσθεσαν.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Instagram το Σαββατοκύριακο, η Frugals ανέφερε: "Είμαστε συντετριμμένοι και λυπούμαστε βαθιά για κάθε ζημιά που μπορεί να προκάλεσαν οι πράξεις μας". Η Tacoma Frugals σταμάτησε να πουλάει μιλκσέικ και έστειλε τον εξοπλισμό μιλκσέικ για να καθαριστεί και να επανελεγχθεί, όπως ανέφερε.

Η Frugals δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα για πρόσθετα σχόλια το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι και οι έξι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέθαναν, ήταν ανοσοκατεσταλμένοι και ότι η γενετική αποτύπωση των βακτηρίων έδειξε ότι το ίδιο τρόφιμο ήταν πιθανότατα υπεύθυνο για την ασθένειά τους.

Δύο από αυτούς που αρρώστησαν και επέζησαν είπαν στους ερευνητές ότι είχαν πιει μιλκσέικ από το εστιατόριο.Παλαιότερες εξάρσεις λιστερίωσης που προκλήθηκαν από παγωτά και μιλκσέικ οδήγησαν το Τμήμα Υγείας της κομητείας Tacoma-Pierce να πάρει δείγματα από το εστιατόριο στις 8 Αυγούστου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι υγείας της πολιτείας. Δέκα ημέρες αργότερα, επιβεβαίωσαν ότι όλες οι γεύσεις μιλκσέικ του εστιατορίου είχαν μολυνθεί με το ίδιο στέλεχος λιστέριας που προκάλεσε την επιδημία.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα μολυσμένα με λιστέρια δεν αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας συμβούλευσαν όσους είναι έγκυοι, ηλικίας 65 ετών και άνω ή ανοσοκατασταλμένοι και ήπιαν μιλκσέικ στο εστιατόριο από τις 29 Μαΐου έως τις 7 Αυγούστου να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγείας τους.

"Οι μηχανές μιλκσέικ θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας έως ότου η υγειονομική υπηρεσία της κομητείας Tacoma-Pierce διαπιστώσει ότι είναι απαλλαγμένες από τη μόλυνση με λιστέρια και δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για το κοινό", ανέφερε το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Πέρυσι, μια πολυκρατική επιδημία λιστερίωσης συνδέθηκε με μολυσμένα κρέατα και τυριά αλλαντικών. Άλλες πρόσφατες εξάρσεις προκλήθηκαν από μολυσμένα παγωτά και φυλλώδη λαχανικά.

Η λιστερίωση εκδηλώνεται συνήθως εντός δύο εβδομάδων από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στις εγκύους, οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή και άλλες επιπλοκές.

Από το 2009 έως το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον κατέγραψε 18 κρούσματα λιστέριας που είχαν ως αποτέλεσμα 238 νοσηλείες και 47 θανάτους. Η πολιτεία καταγράφει περίπου 10 έως 25 κρούσματα της λοίμωξης κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας της κομητείας Tacoma-Pierce.

Πηγή: nytimes.com

Διαβάστε επίσης:

Τροφική δηλητηρίαση. Συμπτώματα από χαλασμένο φαγητό που φάγατε; Τι πρέπει να κάνετε;

Ασυνήθιστες και Συνηθισμένες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Οδηγίες προστασίας και πρόληψης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων