Μία αυτιστική συγγραφέας υποψήφια για το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο Booker | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μία αυτιστική συγγραφέας υποψήφια για το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο Booker

Στη γραφή της απεικονίζονται οι προκλήσεις και οι θρίαμβοι μίας αυτιστικής μητέρας
Μία αυτιστική συγγραφέας υποψήφια για το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο Booker

Επιμέλεια: medlabnews.gr iatrikanea

Σε μια αναζωογονητική απόκλιση από τη λογοτεχνική νόρμα, ο μακρύς κατάλογος για το διάσημο βραβείο Booker περιλαμβάνει μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα, το έργο της οποίας αντλεί στοιχεία από τη μοναδική εμπειρία του αυτισμού.

Το βιβλίο της Viktoria Lloyd-Barlow, "All the Little Bird-Hearts", προσφέρει μια οδυνηρή προοπτική καθώς ξεδιπλώνει τη ζωή μιας αυτιστικής μητέρας που ζει στη γραφική Lake District. Μαζί με άλλους τρεις πρωτοεμφανιζόμενους μυθιστοριογράφους, η Lloyd-Barlow κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές, αποσπώντας επαίνους για την ποιητική και αριστοτεχνική της αφήγηση.

Το ταξίδι προς αυτό το λογοτεχνικό επίτευγμα δεν ήταν συμβατικό για τη Lloyd-Barlow. Το σχολείο αποδείχθηκε μια δύσκολη εμπειρία για εκείνη, τόσο κοινωνικά όσο και ακαδημαϊκά, αλλά βρήκε παρηγοριά και πάθος στο διάβασμα. Παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε το σχολείο χωρίς κανένα πτυχίο, η αγάπη της για τη λογοτεχνία παρέμεινε. Μόνο αφότου έγινε μητέρα ακολούθησε το όνειρό της για τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα πρόσβασης που τελικά της άνοιξε τον δρόμο για να αποκτήσει πτυχίο λογοτεχνίας από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Με ακλόνητη αποφασιστικότητα να πετύχει, το ακαδημαϊκό ταξίδι της Lloyd-Barlow δεν τελείωσε εκεί. Οπλισμένη με διδακτορικό στη Δημιουργική Γραφή, παρουσίασε την πρωτοποριακή διδακτορική της έρευνα για τον αυτισμό και τη λογοτεχνική αφήγηση σto  Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εδραιώνοντας τη φήμη της ως ειδικού στον τομέα της.

Το "All the Little Bird-Hearts" αναδεικνύει την εντυπωσιακή λογοτεχνική φινέτσα της Λόιντ-Μπάρλοου, καθώς πλέκει απρόσκοπτα θέματα οικογενειακής αγάπης, φιλίας, ταξικής προκατάληψης και τραύματος με βαθιά ψυχολογική κατανόηση και μια πινελιά σπιρτάδας. Η απεικόνιση των προκλήσεων και των θριάμβων μιας αυτιστικής μητέρας ρίχνει το απαραίτητο φως σε μια προοπτική που συχνά παραβλέπεται στην mainstream λογοτεχνία.

Η μακρά λίστα του βραβείου Booker περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπων από όλο τον κόσμο, με τέσσερις Βρετανούς, τέσσερις Ιρλανδούς, δύο Αμερικανούς και από έναν από τη Νιγηρία, τη Μαλαισία και τον Καναδά. Παρά την απουσία συγγραφέων σούπερ σταρ, όπως η Zadie Smith και ο Sir Salman Rushdie, ο κατάλογος αντανακλά τον πλούτο και τη συμμετοχικότητα της σύγχρονης λογοτεχνίας, αγκαλιάζοντας φρέσκα ταλέντα και ανείπωτες αφηγήσεις.

Η συμπερίληψη της Viktoria Lloyd-Barlow στη μακρά λίστα δεν αποτελεί μόνο απόδειξη του εξαιρετικού λογοτεχνικού ταλέντου της, αλλά και ορόσημο για την εκπροσώπηση διαφορετικών φωνών στον κόσμο της λογοτεχνίας. Η πορεία της από μαχόμενη φοιτήτρια σε καταξιωμένη συγγραφέα αποτελεί έμπνευση για τους απανταχού επίδοξους συγγραφείς, αποδεικνύοντας ότι η επιμονή, το πάθος και το θάρρος να μοιραστεί κανείς τη μοναδική του προοπτική μπορούν να οδηγήσουν σε λογοτεχνικό μεγαλείο.

Καθώς ο λογοτεχνικός κόσμος περιμένει με ανυπομονησία την ανακοίνωση της βραχείας λίστας του Βραβείου Booker, το αξιόλογο μυθιστόρημα-ντεμπούτο της Viktoria Lloyd-Barlow χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η αφήγηση ιστοριών δεν γνωρίζει σύνορα και ότι η δύναμη των διαφορετικών φωνών μπορεί να μεταμορφώσει το λογοτεχνικό τοπίο προς το καλύτερο.

Πηγή: worldauthors.org                                                            

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο αυτισμός; Πόσο νωρίς μπορεί να διαγνωστεί; Υπάρχει θεραπεία;

Ο αυτισμός μας αφορά όλους. Είναι άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενεργά μέλη της κοινωνίας

Το αυτιστικό παιδί και ο δάσκαλος. Οδηγίες για την εκπαιδευτική προσέγγιση

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων