Το χαμόγελο της μικρής Anna πίσω από το νέο, ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του καρκίνου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το χαμόγελο της μικρής Anna πίσω από το νέο, ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του καρκίνου

«Πάντα λέω ότι όταν με βλέπετε, υπάρχει ένα μικρό 9χρονο κοριτσάκι που κάθεται στον δεξί μου ώμο», δήλωσε η ερευνήτρια
Το χαμόγελο της μικρής Anna πίσω από το νέο, ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του καρκίνου

Επιμέλεια: medlabnews.gr iatrikanea

Ο καρκίνος έχει έναν νέο ισχυρό εχθρό που πήρε μορφή από ένα 9χρονο κορίτσι με αξέχαστο χαμόγελο.

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο το οποίο περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται AOH1996 που "φαίνεται να εξολοθρεύει όλους τους συμπαγείς όγκους" σε προκλινικές έρευνες - ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

Το φάρμακο AOH1996 πήρε το όνομά του από την Anna Olivia Healey, μια καρκινοπαθή από την Ιντιάνα που γεννήθηκε το 1996.

"Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για αυτό το κοριτσάκι", δήλωσε η Linda Malkas του City of Hope στο Duarte της Καλιφόρνια, ενός κορυφαίου κέντρου έρευνας για τον καρκίνο, σε δήλωση που έλαβε η The Post.

"Πέθανε όταν ήταν μόλις 9 ετών από νευροβλάστωμα, έναν παιδικό καρκίνο που προσβάλλει μόνο 600 παιδιά στην Αμερική κάθε χρόνο".

Η Malkas γνώρισε την οικογένεια της Anna λίγο πριν το κοριτσάκι τους πεθάνει το 2005 μετά από μια καταστροφική μάχη με τον καρκίνο. Το νευροβλάστωμα ξεκινά σε πολύ πρώιμες μορφές νευρικών κυττάρων, που βρίσκονται συχνότερα στην εμβρυϊκή φάση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

"Γνώρισα τον πατέρα της Anna όταν βρισκόταν στο τελικό της στάδιο ... με ρώτησε αν μπορούσα να κάνω κάτι για το νευροβλάστωμα και έκοψε στο εργαστήριό μου μια επιταγή 25.000 δολαρίων", είπε. "Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε τη ζωή μου - η διακλάδωση του δρόμου μου".

“Αργήσαμε πολύ να βοηθήσουμε την Άννα, αλλά μπορούσαμε να βοηθήσουμε άλλους σαν κι αυτήν. Πάντα λέω ότι όταν με βλέπετε, υπάρχει ένα μικρό 9χρονο κοριτσάκι που κάθεται στον δεξί μου ώμο".

Η δράση του νέου φαρμάκου

Το AOH1996 αποτελεί το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας για τη Malkas και το City of Hope.

Το νέο φάρμακο δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCNA, ή πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων. Στη μεταλλαγμένη της μορφή, η PCNA βοηθά τους καρκινικούς όγκους να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν.

"Η PCNA παραλλάσσεται μοναδικά στα καρκινικά κύτταρα και το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή της PCNA στα καρκινικά κύτταρα", ενώ αφήνει ανέγγιχτα τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα, δήλωσε η 68χρονη Malkas.

"Το αντικαρκινικό μας χάπι είναι σαν μια χιονοθύελλα που κλείνει έναν βασικό κόμβο αεροπορικής εταιρείας, διακόπτοντας όλες τις πτήσεις" - αλλά "μόνο στα αεροπλάνα που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα".

Το AOH1996 βρίσκεται επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή φάσης 1 στο City of Hope. Σε προηγούμενες δοκιμές, το AOH1996 εξόντωσε επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα διαταράσσοντας με επιτυχία τον αναπαραγωγικό τους κύκλο.

Η κληρονομιά της μικρής Anna

Η μοιραία μάχη της μικρής Άννας με το νευροβλάστωμα αποτέλεσε επίσης την έμπνευση για το A.N.N.A. Fund (Anna Needs Neuroblastoma Answers), ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 400.000 δολάρια για την έρευνα πάνω στο νευροβλάστωμα από το 2002.

"Η σύζυγός μου και εγώ σκεφτήκαμε ότι δεν υπήρχε τρόπος να ευχαριστήσουμε πλήρως τους φίλους, την οικογένεια και τους αγνώστους για το κύμα αγάπης και υποστήριξης που έδειξαν για την κόρη μας. Δεν υπήρχε τρόπος μέχρι την ίδρυση του A.N.N.A.", έγραψε ο μπαμπάς της Άννα, Steve, 57 ετών, στην ιστοσελίδα της οικογένειας, την οποία διαχειρίζεται μαζί με τη μητέρα της, Barb Healey, 56 ετών.

"Μέσω της ευαισθητοποίησης και της χρηματικής υποστήριξης από ανθρώπους σαν εσάς, θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε την ίδια αγάπη και συμπαράσταση και σε άλλες οικογένειες που βρίσκονται στη δική μας κατάσταση", πρόσθεσε.

Επειδή το AOH1996 σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα σε διάφορες καρκινικές κυτταρικές σειρές, προσφέρει ελπίδα ότι το φάρμακο μπορεί κάποτε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και των πνευμόνων.

"Κανείς δεν έχει στοχεύσει ποτέ το PCNA ως θεραπευτικό μέσο, επειδή θεωρήθηκε ως "μη θεραπεύσιμο"", δήλωσε ο Long Gu, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στο City of Hope και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Cell Chemical Biology.

"Τώρα που γνωρίζουμε την προβληματική περιοχή και μπορούμε να την αναστείλουμε, θα σκάψουμε βαθύτερα για να κατανοήσουμε τη διαδικασία ώστε να αναπτύξουμε πιο εξατομικευμένα, στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο".

Ένα πρόσθετο όφελος του AOH1996 είναι η ικανότητά του να καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα σε παράγοντες που προκαλούν βλάβες στο κυτταρικό DNA ή στα χρωμοσώματα, όπως το χημειοθεραπευτικό φάρμακο cisplatin.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο φάρμακο θα μπορούσε κάποτε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σε συνδυαστικές θεραπείες και στην ανάπτυξη νέων χημειοθεραπευτικών επιλογών.

"Αργήσαμε πολύ να βοηθήσουμε την Άννα, αλλά θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε άλλους σαν αυτήν", δήλωσε η Malkas. "Πάντα λέω ότι όταν με βλέπετε, υπάρχει ένα μικρό 9χρονο κοριτσάκι που κάθεται στον δεξί μου ώμο. Αυτή είναι η θεμέλιος λίθος μου".

Πηγή: nypost.com

Διαβάστε επίσης:

300 παιδιά προσβάλλονται στην χώρα μας από καρκίνο κάθε χρόνο. Συχνότερη μορφή η λευχαιμία.

Λευχαιμίες και όγκοι του εγκεφάλου οι πιο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων