Δύο φορές πέρασε καρκίνο παχέος εντέρου που οι γιατροί ΔΕΝ τον διέγνωσαν. Ποια ήταν τα συμπτώματα που αγνοήθηκαν; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δύο φορές πέρασε καρκίνο παχέος εντέρου που οι γιατροί ΔΕΝ τον διέγνωσαν. Ποια ήταν τα συμπτώματα που αγνοήθηκαν;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος»

 medlabnews.gr iatrikanea

Μια γυναίκα από τη Βόρεια Καρολίνα που επέζησε δύο φορές από καρκίνο του παχέος εντέρου μοιράστηκε τα προειδοποιητικά σημάδια που ένιωθε- ακόμα και όταν οι γιατροί τη διαβεβαίωναν ότι δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί.

Η 50χρονη Σέρι Ρόλινς, μιλώντας για τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της είπε ότι το 2017, η ζωή ήταν φυσιολογική και απλά είχε πολλούς πόνους στην πλάτη.

Πήγε στο γιατρό και το μόνο που της είπε ήταν ότι είχε κάποιο πρόβλημα στο συκώτι της - αλλά δεν ήταν «κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχεί».

Αφού είχε ένα «προαίσθημα» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αναζήτησε έναν άλλο γιατρό, ο οποίος της έκανε μαγνητική τομογραφία, η οποία αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του παχέος εντέρου 4ου σταδίου ο οποίος είχε εξαπλωθεί στο συκώτι της. Η Ρόλινς έλαβε τη διάγνωση το 2018.

«Ο πατέρας μου είχε καρκίνο του παχέος εντέρου και πέθανε στις αρχές της δεκαετίας του '50», είπε η Ρόλινς.

«Πιθανότατα θα έπρεπε να είχα κάνει κολονοσκόπηση, αλλά δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε έτσι σε μένα. Ήμουν ένα υγιές άτομο και πάντα έκανα εξετάσεις».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή τα συμπτώματά του δεν εμφανίζονται συχνά στα αρχικά στάδια. Όπως και στην περίπτωση της Rollins, η ασθένεια συνήθως ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο.

Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, καθώς και η ηλικία, το προσωπικό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η διάγνωση διαβήτη τύπου 2, καθώς και ορισμένες φυλετικές και εθνικές καταβολές, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

Αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και το 2020, υπήρξαν περισσότερες από 1,9 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις.

Παρά την καταστροφική διάγνωση, η Rollins είπε πως «δεν ένιωσε ποτέ καταδικασμένη», ακόμη και όταν υποβλήθηκε σε ένα χρόνο χημειοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένιωσε ξανά ότι κάτι στο σώμα της δεν πήγαινε καλά.

«Ήμουν σε ύφεση για τέσσερα χρόνια - έτσι νόμιζα», λέει η Rollins. «Νιώθεις ότι το έχεις νικήσει. Αλλά τότε άρχισα να έχω συμπτώματα. Έχασα βάρος. Όταν χρησιμοποιούσα την τουαλέτα, ένιωθα ότι δεν είχα τελειώσει. Είχα επώδυνα αέρια».

Στις γυναίκες, τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση, καθώς και αίμα στα κόπρανα και κράμπες, σύμφωνα με το Stamford Health.

Εκείνη την εποχή, εξακολουθούσε να κάνει «τακτικές εξετάσεις» που έβγαιναν καθαρές. Παρόλο που ένας ογκολόγος τη διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πάλι καρκίνο, εκείνη υποστήριζε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Και η μητέρα δύο παιδιών είχε δίκιο - τον Μάρτιο του 2022, ο γιατρός παραδέχτηκε ότι όντως είχε πάλι καρκίνο.

Είπε ότι αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτή επειδή ήταν πιο κάτω από το σημείο του αρχικού καρκίνου. Αυτή τη φορά, ο όγκος είχε εξαπλωθεί έξω από το παχύ έντερο.

Υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία, δηλαδή ακτινοβολία του όγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Έκανε ακόμη περισσότερη χημειοθεραπεία. Τώρα, η Rollins είναι επικεντρωμένη στο να γίνει καλύτερα και να παίρνει κάθε μέρα τη φορά, ενώ αναγνωρίζει στους δύο γιους της ότι είναι η δύναμή της.

Ελπίζει ότι με το να μοιραστεί την ιστορία της, παρόλο που συνήθως είναι ένας «κλειστός άνθρωπος», μπορεί να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές και άλλων ανθρώπων.


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων