Τι συμβαίνει με την νέα μετάλλαξη Pirola; Δεν χρειάζεται πανικός. Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν μόνο; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι συμβαίνει με την νέα μετάλλαξη Pirola; Δεν χρειάζεται πανικός. Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν μόνο;

Ξαναγίνεται μια κουβέντα για μαζικούς εμβολιασμούς. Δεν κάναμε πέρυσι μαζικό εμβολιασμό.
επιμελεια medlabnews.gr iatrikanea

Εχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα θετικά rapid test για τον κοροναϊό. Τα παιδιά στα σχολεία αλλά και η χώροι διασκέδασης, εργασίας και ο βροχερός καιρός που περιόρισε πολλούς ανθρώπους αρα και θετικούς σε χώρους έκανε την αύξηση των κρουσμάτων να εκτοξευτεί. Με την ψύχραιμη ματιά του ο καθηγητής πνευμονολογίας τπυ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μας εξηγεί αν θα πρέπει να φοβόμαστε και τι να προσέχουμε.

Οι φόβοι γύρω από την μετάλλαξη Pirola, ή BA.2.86, ώθησαν τους Βρετανούς να επισπεύσουν τους εμβολιασμούς αυτό το φθινόπωρο, καθώς θα καταλάβουν πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά.

«Τα πραγματικά δεδομένα είναι στο εάν έχουμε βαριά ασθενείς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η βαριά νόσος. Δεν μας ενδιαφέρουν αυτοί που βρίσκονται θετικοί, γιατί όταν κάνουμε πολλά τεστ θα βρούμε και θετικούς στη νόσο. Επίσης, η κατανάλωση αντιϊκών φαρμάκων είναι μια πληροφορία αλλά είναι φάρμακα που έχουν ενδείξεις για τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι πάνω από κάποια ηλικία και επομένως καλώς χρησιμοποιούνται. Θα σας έλεγα επομένως ότι εδώ και 2,5 χρόνια, μιλάμε για παραλλαγές που είναι στον αστερισμό της Όμικρον όλες, άρα κάνουν τον ιό περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο», ανέφερε.

«Για να σας πω σε πραγματικά δεδομένα από αυτά που βλέπω κάθε μέρα στο νοσοκομείο, εμείς νοσηλεύουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε που μπήκε στη ζωή μας η Όμικρον, ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 85 ετών και οι οποίοι έχουν συνοσηρότητες και είναι κατά κανόνα ένας, δύο, τρεις κάθε φορά. Δηλαδή αν κάνετε μια σύγκριση με τα μεγάλα πανδημικά κύματα, είχαμε 70…100 αρρώστους, νέους ανθρώπους χοντρούληδες. Άρα λοιπόν, η καλή Όμικρον, έκανε τον ιό περισσότερο μεταδοτικό όπως περιμέναμε και λιγότερο θανατηφόρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα η Pirola και όλα αυτά νομίζω είναι απλώς για να λέμε κάτι», επεσήμανε.

Ο καθηγητής Γουργουλιάνης ανέφερε πως κατανοεί την αγωνία του κόσμου «προσπαθώ να καταλάβω την αγωνία των συναδέλφων μου αλλά ζ   πϊός και πέρυσι δεν ήταν το κύριο πρόβλημα στα νοσοκομεία μας από τις λοιμώξεις. Όπως σας είπα αυτή τη μελέτη που έγινε με γρήγορα τεστ που επιβεβαιώθηκαν με PCR ήταν η γρίπη! Δεν ήταν ο κορωνοϊός! Δηλαδή αν μου λέγατε τώρα τι να κάνετε σε κανένα μήνα θα σας έλεγα να εμβολιαστείτε για τη γρίπη. Παρακολουθούμε τις λοιμώξεις, θα έχουμε και τα εφετινά δεδομένα, αλλά αν χρησιμοποιούμε σαν πηγή την προηγούμενη χρονιά, τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως σας είπα. Οι υπερήλικες με συνοσηρότητες προφανώς πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο για τον κοροναϊό».

«Αλλά αυτοί. Το λέω γιατί ξαναγίνεται μια κουβέντα για μαζικούς εμβολιασμούς. Δεν κάναμε πέρυσι μαζικό εμβολιασμό. Και από ό,τι φαίνεται με τα δεδομένα που σας είπα δικαιολογημένα δεν κάναμε μαζικό εμβολιασμό! Τα νοσοκομεία δεν είχαν βαριά πάσχοντες και ο κοροναϊός δεν ήταν πρωταγωνιστής. Άρα κάπως έτσι θα είναι και εφέτος, μπορεί και πιο ήπια για τον κοροναϊό. Τα αντιϊκά φάρμακα προφανώς και καταναλώνονται. Δηλαδή και εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και νοσούν, αυτό μπορώ να τους προσφέρω και αυτό κάνω! Αυτά τα χρόνια, στις 3000 ασθενείς που νοσηλεύσαμε με κοροναϊό στο νοσοκομείο μας, εμείς νοσηλεύουμε τους νέους ενήλικες. Από 14 ετών και πάνω θυμάμαι μόνο ΕΝΑ παιδί 17 ετών που νοσηλεύσαμε. Άρα η γρίπη ας πούμε ότι προκαλεί κάποιο “κίνδυνο” στα παιδιά αλλά ο κοροναϊός φάνηκε τώρα που είμαστε αρκετά έμπειροι, ειδικά με αυτή την πορεία που έχει πάρει ότι είναι νόσος μεγάλης ηλικίας, της τρίτης ηλικίας ή και της τέταρτης ηλικίας», τόνισε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων