Διεθνές βραβείο στην Ελληνική ομάδα Beyond Robotics που κατασκεύασε ένα ρομποτικό όχημα για τον Άρη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Διεθνές βραβείο στην Ελληνική ομάδα Beyond Robotics που κατασκεύασε ένα ρομποτικό όχημα για τον Άρη

H ομάδα Beyond Robotics κατόρθωσε με την πρώτη κιόλας συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό European Rover Challenge 2023 να κερδίσει το 1ο Βραβείο

medlabnews.gr iatrikanea 

H ομάδα Beyond Robotics κατόρθωσε με την πρώτη κιόλας συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό European Rover Challenge 2023 να κερδίσει το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Science Task και την 7η θέση στη λίστα με τις 25 ομάδες του τελικού.

Το διαστημικό rover με την ονομασία TALOS που κατασκεύασαν ελληνικά χέρια ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από το Κιέλτσε της Πολωνίας φορτωμένο σε νταλίκα και μόλις έφτασε στη βάση του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Λόγω της ευφλεκτότητας των μπαταριών του ήταν δύσκολο διαδικαστικά να φορτωθεί σε αεροσκάφος, για αυτό και μεσολάβησε αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να επιστρέψει οδικώς.

Από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου το ρομποτικό αυτό όχημα έλαβε μέρος στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού European Rover Challenge 2023 (ERC), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κιέλτσε και αναμετρήθηκε με ομάδες-«κολοσσούς» στο πεδίο.

Η κατασκευαστική ομάδα Beyond Robotics κατόρθωσε με την πρώτη κιόλας συμμετοχή της σε αυτόν τον διαγωνισμό να κερδίσει το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Science Task και την 7η θέση στην τελική κατάταξη μεταξύ των 25 ομάδων που προκρίθηκαν στον τελικό (και 56 συνολικά) ξεπερνώντας έτσι πολλές εμπειρότερες ομάδες (από Πολωνία, Ελβετία, και Γερμανία) που συμμετέχουν επί χρόνια σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Το rover που κλήθηκε να κατασκευάσει η ελληνική ομάδα είναι ένα αυτόνομο ερευνητικό όχημα και μια κινητή επιστημονική πλατφόρμα ταυτόχρονα.

Για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό, η κατασκευή του χωρίστηκε σε 6 υποσυστήματα, στο σύστημα κίνησης, στο “σώμα” του οχήματος που φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και τα επιμέρους υποσυστήματα, στο σύστημα διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας, στα software και hardware που είναι υπεύθυνα για τη συνεργασία των διάφορων αισθητήρων, του χειρισμού των δεδομένων και της αυτονομίας του rover, στο σύστημα τηλεμετρίας που επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στο rover και στους χειριστές του, αλλά και την μεταφορά σημαντικών δεδομένων, στο σύστημα που είναι υπεύθυνο για όλες τις επιστημονικές πτυχές του διαγωνισμού όπως π.χ. για την ανάλυση του εδαφικού δείγματος και τέλος, στο σύστημα του ρομποτικού βραχίονα και των λοιπών μηχανισμών όπως είναι ο συλλέκτης δείγματος.

«Το όχημα που κατασκευάσαμε έχει βάρος 50 Kg, μήκος και ύψος 1 μέτρο και πλάτος μισό μέτρο. Φέρει δυο μπαταρίες λιθίου, πλαίσιο και αναρτήσεις από αλουμίνιο και έναν 3D printed ρομποτικό βραχίονα», περιγράφει ο μηχανικός συστημάτων και συν-ιδρυτής της ομάδας Στράτος Ρήγας, ο οποίος εργάζεται στη διαστημική βιομηχανία.

Η ελληνική ομάδα που αποτελείται από 80 μέλη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και από 8 επιβλέποντες επιστήμονες, που όλοι βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό επιτυγχάνοντας μια πρωτοφανή απόδοση για μια νεοσύστατη ομάδα, που διέθετε περιορισμένους πόρους, που δεν κουβαλούσε προηγούμενη αντίστοιχη κληρονομία και που πιέστηκε από τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.

«Πριν από 2 χρόνια δεν υπήρχε σχέδιο. Πριν από 1 χρόνο δεν υπήρχε χορηγία. Πριν από 3 μήνες δεν υπήρχε rover. Αλλά από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου το ρόβερ μας κατέκτησε το Mars Yard (τον χώρο προσομοίωσης της επιφάνειας του Άρη)», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Στράτος Ρήγας.

«Η κατάκτηση της 7ης θέσης ανάμεσα σε 25 ομάδες και της 1ης θέσης σε ένα από τα τέσσερα tasks του διαγωνισμού, δικαιώνουν την επιμονή και την συνεχή προσπάθεια των μελών της ομάδας μας, που είναι όλοι εθελοντές», προσθέτει η κα. Ψώνη.

Η ελληνική ομάδα Beyond Robotics και το όχημα rover

Η Beyond Robotics αποτελεί μία νεοσύστατη πολυπληθή ομάδα, που αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και συμβούλους που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Beyond Orbit. Στόχος της ομάδας, είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αυτόνομου ρομποτικού οχήματος rover, για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό European Rover Challenge το 2023. Αυτή η κατασκευή αποτελεί ένα αυτόνομο ερευνητικό όχημα αλλά ταυτόχρονα και μία κινητή επιστημονική πλατφόρμα έρευνας. Στον διαγωνισμό ERC, το όχημα θα υποβληθεί σε διάφορες δοκιμασίες, όπως η αυτόνομη πλοήγηση σε ανώμαλο έδαφος, η συλλογή, η αποθήκευση και η ανάλυση εδαφικού δείγματος αλλά και η αλληλεπίδραση του οχήματος με κουμπιά, διακόπτες και άλλα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας έναν ρομποτικό βραχίονα.

O διαγωνισμός European Rover Challenge 2023

To European Rover Challenge αποτελεί έναν διαγωνισμό ρομποτικής διαστήματος, στον οποίο ομάδες από όλον τον κόσμο συμμετέχουν με την κατασκευή ενός ρομποτικού διαστημικού οχήματος, το οποίο καλείται να διεκπεραιώσει κάποιες προσομοιώσεις και λειτουργίες για μία μελλοντική αποστολή στον Άρη. Ο τελικός του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο campus του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κιέλτσε στην Πολωνία από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική ομάδα Beyond Robotics, με το διαστημικό της rover, προκρίθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και είναι έτοιμη για τον τελικό, που θα διεξαχθεί on-site.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την διοργάνωση έχουν περάσει ως προσκεκλημένοι οι πρώην αναπληρωτές διευθυντές της NASA, Steve Jurczyk και Robert Cabana, ο αστροναύτης της NASA και μέλος της θρυλικής αποστολής Apollo 17, Harrison Schmitt, καθώς και ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος το 2016 έτρεξε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου από τον διάδρομο του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, Tim Peake.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις διακρίσεις που λάβαμε στον διαγωνισμό ERC. Οι κόποι της ομάδας ανταμείφθηκαν και παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας καταφέραμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!», προσθέτει ο συν – ιδρυτής της Beyond Robotics, Μιχάλης

Διακονικολής, ο οποίος είναι απόφοιτος του τμήματος Διαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστήμιου του Cranfield.

Η ομάδα τώρα προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στο European Rover Challenge 2024, στον οποίο θα διαγωνιστεί με ένα ολοκαίνουργιο διαστημικό όχημα: «Εργαζόμαστε πάνω σε μια βελτιωμένη έκδοση του οχήματος», λέει ο κ. Ρήγας «θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο από ανθρακόνημα για να γίνει πιο ελαφρύ και πιο ανθεκτικό το ρόβερ, αλλά και τους δικούς μας τροχούς, γιατί αυτοί που βάλαμε ήταν έτοιμοι του εμπορίου. Αυτή τη φορά έχουμε σύμμαχο τον χρόνο γιατί φέτος πιεστήκαμε πάρα πολύ χρονικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ελληνική ομάδα που έλαβε μέρος στο European Rover Challenge 2023 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στις 18 Οκτωβρίου 2022 σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Beyond Orbit και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την ευγενική υποστήριξη του Corallia και του si-Cluster.

Από τον Μάιο 2023 το Ίδρυμα Μποδοσάκη έγινε ο μεγάλος δωρητής της ομάδας, μεταξύ άλλων ευγενικών χορηγιών που η ομάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων